Μετά την ψήφιση στη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν θέσει στην ελληνική κυβέρνηση οι εταίροι και δανειστές της, αρχίζουν αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του περιεχομένου, και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Δεδομένου ότι στη διαπραγματευτική ομάδα των «θεσμών» (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προστίθεται τώρα και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ήδη τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αναφέρονται πλέον σε «τρόϊκα», αλλά σε «κουαρτέτο».
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, γνωστή από τη θητεία της στην "τρόικα" της Κύπρου, ενδέχεται να έρθει μεθαύριο, Σάββατο.
Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής της ομάδας σε επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης, που ηγήθηκε και του ελληνικού τεχνικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες (Brussels Group) και, σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.
«Η Ελλάδα πατάει πιο γερά στο έδαφος», επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα σήμερα η βρετανική εφημερίδα Independent, αναφερόμενη στην υπερψήφιση χθες βράδυ στη Βουλή του 2ου πακέτου μέτρων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναρξη διαπραγματεύσεων νέου προγράμματος διάσωσης, ύψους περίπου 86 δις ευρώ, «που θα επαναφέρει τη χώρα από το χείλος της κατάρρευσης».
Στο μεταξύ την ικανοποίησή τους εξέφρασαν προς την Αθήνα οι δανειστές της Ελλάδας μετά την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο μιας δεύτερης σειράς μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 13 Ιουλίου.
«Η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή τη δεύτερη σειρά μέτρων εγκαίρως και με τρόπο που είναι συνολικά ικανοποιητικός», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι γίνονται επ’ αυτού αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών, «σε πλήρη συντονισμό με το Μέγαρο Μαξίμου», και ότι πρώτος στόχος είναι «να εμπεδωθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας».
Μόνο έτσι, τονίζει η αρμόδια πηγή, μπορεί να αρχίσει «με θετικό τρόπο η εφαρμογή του προγράμματος», έτσι ώστε στη πορεία η ελληνική πλευρά να μπορέσει να διεκδικήσει «ακόμα και χαλάρωση ορισμένων μέτρων».
Πάντως, όπως αναφέρουν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.
Το χρονικό όριο που θέτει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι έως την 20η Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.
Όπως επισημαίνουν ξένοι πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι «σκληροί και δύσκολοι».
«Η Ελλάδα θα κληθεί να πετύχει συγκεκριμένους στόχους που θα συναποφασιστούν σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποταμιεύει σε ειδικό λογαριασμό τα περισσότερα έσοδα που θα εισπράττει από φόρους, ώστε να αποπληρώνει κανονικά τα χρέη της. Και αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για δημόσιες δαπάνες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει την οργή του ελληνικού λαού ο οποίος ήδη έχει υπομείνει πολλά έτη λιτότητας», μεταδίδει από την Αθήνα ή έμπειρη οικονομική συντάκτης και αναλύτρια της Independent, Χέιζελ Σέφηλντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις