Υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα το 2023, όσον αφορά τον εντοπισμό αγνοουμένων στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Οι περισσότεροι ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων, πρόσθεσε, βρίσκονται πέριξ της Κερύνειας και ευχήθηκε φέτος να είναι η χρονιά που θα εντοπιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ομαδικοί τάφοι.
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα την ημέρα των Φώτων, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε πως «δυστυχώς και το 2022 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τον εντοπισμό οστών αγνοουμένων μας». Απεναντίας, σημείωσε, «θα έλεγα ήταν μια απογοητευτική χρονιά όπως όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται ασφαλώς στην κατοχική δύναμη που συνεχίζει απάνθρωπα να μην συνεργάζεται, να μην δίνει πληροφορίες και να δημιουργεί προβλήματα για να λυθεί ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα».
Πρόσθεσε ότι «το θέμα των αγνοουμένων μας δεν είναι πολιτικό, είναι ανθρωπιστικό θέμα και εδώ και 48 χρόνια ακόμα αναζητούμε πέραν των 750 αγνοουμένων μας».
Υπάρχουν, συνέχισε, «κάποιες πληροφορίες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα το 2023, εύχομαι οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες που έχουμε περισυλλέξει να είναι σωστές, εύχομαι να μην δημιουργήσει το κατοχικό καθεστώς προβλήματα και σ ‘αυτές τις εκταφές και μακάρι να είναι η χρονιά που θα εντοπίσουν τους πρώτους μεγάλους ομαδικούς τάφους».
Ερωτηθείς κατά πόσον θα ζητηθεί η βοήθεια μεγάλων δυνάμεων όπως Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ για το θέμα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας απάντησε πως «το θέμα των αγνοουμένων ήταν και είναι πάντοτε προτεραιότητα και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτείας γενικότερα. Δεν έχει κομματικό χρώμα το θέμα των αγνοουμένων».
Ασφαλέστατα, συνέχισε, το θέμα «πάντοτε είναι ψηλά στην ατζέντα σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ζητούμε αυτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι και ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ. Το ζητούμε από τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και από τους ισχυρούς της Γης».
Δεν μπορεί, είπε ο κ. Φωτίου «να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μια - και πολύ καλά κάνουν, να υπάρχει αυτή η ευαισθησία με τις αγριότητες και βαρβαρότητες που γίνονται στην Ουκρανία - και να μην υπάρχει παρόμοια ευαισθησία με ό,τι έχει συμβεί στην Κύπρο». Σαράντα οκτώ χρόνια είναι πολλά, είπε και πρόσθεσε πως «είναι η ώρα, γιατί ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός και ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να πείσουν και να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν κάποιες περιοχές για τις οποίες έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπάρχουν τάφοι, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως «πέριξ της Κερύνειας είναι οι περισσότεροι ομαδικοί τάφοι», προσθέτοντας, ότι «όμως έγινε και ένα άλλο μεγάλο έγκλημα πολέμου από τους Τούρκους που είναι μετακινήσεις των οστών».
Γι’ αυτό, άλλωστε, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «βρίσκουμε τώρα μόνο μερικά οστά, λίγα 2-3 κοκαλάκια για να δώσουμε στη μάνα, στον πατέρα, στους συγγενείς να κάνουν κηδείες. Υπάρχουν πληροφορίες, ξέρουμε κάποια πράγματα, εύχομαι να κυλήσουν ομαλά οι διαδικασίες της ΔΕΑ, γιατί είναι μέσω της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων που θα γίνουν και γίνονται όλες αυτές οι εκταφές και εύχομαι να έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις