Στοχευμένους ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν οι εργοδότες συμμορφώνονται με το Διάταγμα, το οποίο καθορίζει τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, θα αρχίσει το επόμενο διάστημα το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ισχύ από σήμερα ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός – Τα ποσά και οι εξαιρέσεις
Στόχος των ελέγχων, όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου, θα είναι κυρίως η ενημέρωση και η συμμόρφωση των εργοδοτών, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που θα εντοπιστούν παραβιάσεις θα επιβληθούν οι ποινές που ορίζονται στον «περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμο».
Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας, με αφορμή την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού από τον Ιανουάριο, ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως, «έλεγχοι γίνονται έτσι κι αλλιώς από τον Σεπτέμβριο και γενικά όλο τον χρόνο. Αυτό το διάστημα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι έλεγχοι θα είναι πιο στοχευμένοι».
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να καταγγείλει τον εργοδότη του για μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες του Διατάγματος, ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως μπορεί να αποστείλει email ή να κάνει καταγγελία στη γραμμή στο 77777577, καθώς και στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος, από τα οποία μπορεί να ζητήσει και περισσότερη πληροφόρηση για την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.
Σε διευκρινιστικό ερώτημα εάν οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι επώνυμες, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ξεκαθάρισε ότι οι καταγγελίες μπορούν να είναι και ανώνυμες, σημειώνοντας ότι αυτές θα διερευνηθούν και εκεί και όπου παρατηρηεθεί μη συμμόρφωση θα επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται στον σχετικό νόμο.
Οι ποινές
Κληθείς να πει τι είδους ποινές μπορούν να επιβληθούν σε ένα εργοδότη που δεν θα συμμορφωθεί με το Διάταγμα, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως, «σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, εργοδότης, ο οποίος δεν καταβάλλει, τουλάχιστον, τον κατώτατο μισθό, διαπράττει ποινικό αδίκημα για το οποίο προβλέπονται χρηματικές ποινές».
Σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, πρόσθεσε, ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει να του καταβληθεί η διαφορά μεταξύ του μισθού του και του κατώτατου μισθού, για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια πριν την ημερομηνία υποβολής του παραπόνου.
Ερωτηθείς εάν θα επιβληθούν άμεσα ποινές σε εργοδότες ή εάν θα δοθεί κάποιο διάστημα για συμμόρφωση, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι, «στόχευση μας θα είναι η ενημέρωση και η συμμόρφωση των εργοδοτών με το Διάταγμα, για αποφυγή της επιβολής ποινών, αλλά αν όντως διαπιστωθεί παραβίαση και δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να συμμορφωθεί κάποιος εργοδότης, τότε ναι θα προχωρήσουμε με την ποινική δίωξη».
«Εάν διαπιστωθεί ότι δεν κατέβαλε τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται στο Διάταγμα και δεν καταβάλει αναδρομικά και για όσους μήνες δεν κατέβαλε όλο το ποσό και δεν συμμορφωθεί γενικά με το τι προνοείται και στις υποχρεώσεις που απορρέουν, τότε θα προχωρήσουμε σε ποινική δίωξη», ξεκαθάρισε.
Κληθείς να πει κατά πόσον υπήρξαν στο παρελθόν φαινόμενα μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων απάντησε καταφατικά. «Ναι υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που αφορούν φρουρούς ασφαλείας και καθαρίστριες, κυρίως, όμως, δεν είναι ο κανόνας», ανέφερε τονίζοντας ότι «δεν είναι πολλοί οι εργοδότες που δεν συμμορφώνονται», ενώ απαντώντας σε διευκρινιστικό ερώτημα ανέφερε ότι «υπήρξαν και ποινές και καταδίκες στο παρελθόν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις