ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου στο ThemaOnline: «Δεν μετάνιωσα που είμαι υποψήφιος» - «Κατεβήκαμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε»

Αβέρωφ Νεοφύτου στο ThemaOnline: «Δεν μετάνιωσα που είμαι υποψήφιος» - «Κατεβήκαμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε»

Συνειδητά και χωρίς να επιβάλει σε κανένα τον εαυτό του, κατέρχεται ως υποψήφιος στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας πως «κατεβήκαμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε».

Σε συνέντευξή του στο ThemaOnline, ο κ. Νεοφύτου αναφέρεται στα 3 πιο φλέγοντα ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν εκλεγεί, κι αναλύει τους τρόπους με τους οποίους θα τα αντιμετωπίσει.

Κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, το Κυπριακό, η οικονομία και το μεταναστευτικό, είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα, ξεκαθαρίζοντας πως σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα «δεν θα υπέγραφα ποτέ λύση του Κυπριακού με την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960».

Ο κ. Νεοφύτου στη συνέντευξή του αναφέρεται, ακόμη, στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με το εθνικό μας θέμα κι εκφράζει τις ανησυχίες του για ενδεχόμενη νέα διαχείριση της οικονομίας από το ΑΚΕΛ, καθώς και της διαχείρισης της τελευταίας, πιθανότατα, ευκαιρίας επίλυσης του Κυπριακού από το απορριπτικό μέτωπο, όπως το χαρακτηρίζει.

Περαιτέρω, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του αναφορικά με το «πέναλτι» 12% στις συντάξεις, το ενδεχόμενο επιβολής μηδενικού ΦΠΑ για τον ηλεκτρισμό και την ύδρευση και τις εκποιήσεις, ενώ παρουσιάζει και τις προτάσεις του για αντιμετώπιση και πάταξη της διαφθοράς.

Χρήσιμα εργαλεία οι δημοσκοπήσεις, αλλά…

Βρισκόμαστε 1 μήνα πριν τις Προεδρικές Εκλογές και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται ότι θα δώσετε μάχη με τον κ. Μαυρογιάννη για κατάληψη της δεύτερης θέσης. Πιστεύετε ότι θα είστε στον δεύτερο γύρο;

Κατεβήκαμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όμως, η κάλπη τις ανατρέπει. Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παγκόσμια. Σεβόμαστε τους δημοσκόπους, εμπιστευόμαστε τη ψήφο του λαού.

Συνεπώς πιστεύετε ότι θα είστε εσείς ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Για αυτό κατεβήκαμε στις Εκλογές.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα 3 πιο φλέγοντα ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, εάν εκλεγείτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με ποιους τρόπους θα τα αντιμετωπίσετε;

Κυπριακό, οικονομία και μεταναστευτικό. Και τα 3 αυτά ζητήματα είναι αλληλένδετα. Εκτιμώ ότι, με βάση ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κριθεί εάν θα έχουμε μία τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό αμέσως μετά τις Τουρκικές Εκλογές.

Το μεταναστευτικό είναι συνδεδεμένο και με το Κυπριακό. Το 100% των παράτυπων μεταναστών έρχεται από την Τουρκία. Το 95% διά μέσου της Πράσινης Γραμμής και το υπόλοιπο 5% δια θαλάσσης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, για να έχεις δυνατή οικονομία, προϋπόθεση είναι να έχεις ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα. Ο μη γένοιτο οποιοδήποτε επεισόδιο που θα δημιουργήσει ανασφάλεια, θα είναι καταστροφικό. Όσο σωστές προθέσεις κι αν έχεις, δεν μπορείς να στήσεις δυνατή οικονομία σε μία χώρα που διακρίνεται από ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση.

«Ουδέποτε θα δεχθώ ότι έκλεισε το Κυπριακό»

Όσον αφορά το Κυπριακό και με δεδομένο ότι παρατηρείται μία παρατεταμένη στασιμότητα, πώς θα σπάσετε αυτό το αδιέξοδο για να φθάσουμε και στη λύση, εάν είναι βέβαια εφικτή;

Ουδέποτε θα δεχθώ ότι έκλεισε το Κυπριακό. Πριν μερικές μέρες είχε μια θετική εξέλιξη η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι τοπικές εκλογές έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα: Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν ενστερνίζεται τις προσεγγίσεις της Άγκυρας. Παραμένει η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων στην πορεία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Για αυτό, την 1η Μαρτίου η διεθνής κοινότητα θα αξιολογήσει ποιον έχει ως ηγέτη και ποιοι είναι δίπλα του. Είπα για μία, πιθανή, τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό, δεδομένου ότι θα έχει ηγέτη αξιόπιστο στη διεθνή κοινότητα, αυτός και αυτοί που τον στηρίζουν.

Κύριε Νεοφύτου, μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία και την επανέναρξη, ενδεχομένως, των συνομιλιών κατά την διάρκεια των οποίων θα καταβληθεί νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, τι θα πράξετε προκειμένου να αποφευχθούν και νέα τετελεσμένα;

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη για μερίδα και του κυπριακού Ελληνισμού, ότι το σημερινό status quo προσφέρει ασφάλεια. Αυτό είναι τραγικό. Εγώ δεν νοιώθω ασφάλεια με το status quo, με 40.000 Τούρκους στρατιώτες και με την κατοχή στην χώρα μου.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι, το status quo δεν θα παραμένει status quo. Θα χειροτερέψουν τα πράγματα κατά πολύ με διάφορες ενέργειες. Αρχικά, θα χρησιμοποιήσουν δημόσια κτίρια στα Βαρώσια, σε μεταγενέστερο στάδιο θα χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές περιουσίες, θα αρχίσουν να λειτουργούν την κλειστή περιοχή, θα γίνονται ενέργειες στην Πράσινη Γραμμή και θα επαναλάβουν ξανά τις προκλητικές και παράνομες γεωτρήσεις τους εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια αναβάθμισης των κατεχομένων. Πρώτα δια της συμμετοχής τους ως παρατηρητές σε διάφορα φόρα που η Τουρκία έχει σημαίνοντα ρόλο, σταδιακά θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν το εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και υπόλοιπου κόσμου και ενδεχομένως να δούμε να μετατρέπεται το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου σε βάση και κόμβο διακίνησης. Οι Τουρκικές Αερογραμμές είναι οι αερογραμμές με το καλύτερο δίκτυο ανά τον κόσμο και δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αύριο να βάλουν μερικά αεροπλάνα ως βάση στο παράνομο «Ερτζάν».

Πώς αντιμετωπίζουμε, όμως, όλους αυτούς τους κινδύνους που έχετε αναφέρει;

Όλα αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με την αξιοπιστία και την ικανότητα της επόμενης ηγεσίας. Να πείσουμε ότι εννοούμε το συμφωνημένο πλαίσιο. Και με όπλα την ενέργεια και την ασφάλεια, με εισηγήσεις που έχω πει πάρα πολλές φορές, να προσπαθήσουμε να ξεκλειδώσουμε το Κυπριακό και να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Με βάση τα όσα έχετε ήδη αναφέρει, κ. Νεοφύτου πιστεύετε ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού;

Βεβαίως και είναι εφικτή.

Και με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων;

Δεν θα υπέγραφα ποτέ λύση του Κυπριακού με την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960.

Μπορούν αυτές οι εγγυήσεις να αλλάξουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ή να αντικατασταθούν;

Στο Κραν Μοντανά υπήρξαν προτάσεις για αντικατάσταση των Συνθηκών Εγγυήσεων με ένα μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, τις οποίες στο τέλος απέρριψε η τουρκική πλευρά.

Έτσι θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Για να αλλάξουμε θέμα. Κύριε Νεοφύτου, η ακρίβεια αποτελεί ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, θέμα που απασχολεί τους πολίτες. Με ποια απτά μέτρα θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;

Φανταστήκατε να είχαμε αυτή την ακρίβεια το 2012 με 18% ανεργία, με τους αυτοεργοδοτούμενους να μην έχουν εισόδημα, με την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να κλείνουν;

Πρώτον, πρέπει να κρατήσουμε δυνατή την οικονομία, δια μέσου της περαιτέρω ανάπτυξης της και αυξάνοντας το εισόδημα του πολίτη, το οικογενειακό εισόδημα και το εισόδημα της μικρομεσαίας επιχείρησης. Είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δεύτερον, δια μέσου μίας δυνατής οικονομίας, να έχει αποθεματικά το κράτος για να βοηθά στοχευμένα αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Τρίτον, να εφαρμόσουμε πολιτικές που μειώνουν τα οικογενειακά έξοδα και ουσιαστικά αυξάνουν το οικογενειακό εισόδημα. Παραδείγματος χάριν, το ΓεΣΥ μείωσε τα ιατρικά έξοδα της κάθε οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι έμεινε περισσότερο εισόδημα. Η στήριξη των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων από το κράτος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα μέχρι και 80% των μηνιαίων εξόδων. Αυτό, παράλληλα με την μείωση των εξόδων της οικογένειας, αύξησε, επίσης, το οικογενειακό εισόδημα. Αν αύριο εφαρμόσουμε το ολοήμερο σχολείο, τα παιδιά θα τρώνε στο σχολείο, θα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και η κάθε οικογένεια θα εξοικονομεί εκατοντάδες ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, με δυνατή οικονομία μπορούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε περαιτέρω ανεβάζοντας το αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στις 39.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες οικογένειες θα έχουν ένα έξτρα εισόδημα μέχρι και 4.500 ευρώ τον χρόνο.

Με δυνατή οικονομία, μπορούμε στοχευμένα και για συγκεκριμένη περίοδο που διαρκεί ο πληθωρισμός, να αυξήσουμε και το αφορολόγητο εισόδημα, που πάλι έμμεσα βάζεις λεφτά στην τσέπη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Θα μελετούσατε το ενδεχόμενο επιβολής μηδενικού ΦΠΑ για τον ηλεκτρισμό και την ύδρευση, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα; Είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεν μπορούμε να επιβάλουμε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στο ρεύμα. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, ακολουθήσαμε την πολιτική της στόχευσης. Δίδουμε βοήθεια στον κάθε λογαριασμό, εξαρτημένο με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού. Αυτή είναι μια σωστή πολιτική που θα ενισχύσουμε.

Ποια είναι η διαφορά μας, γιατί και οι συνυποψήφιοι μας έχουν καλές προθέσεις. Έχουν και όμορφα προγράμματα. Για κάθε πρόβλημα έχουν καμιά 40αριά, 50αριά εισηγήσεις. Άμα τις προσθέσεις όλες, είναι χιλιάδες οι εισηγήσεις. Ωραιότατα προγράμματα.

Υπάρχει, όμως, μία προϋπόθεση. Μπορούν να διασφαλίσουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει δυνατά; Γιατί αν δεν έχεις δυνατή οικονομία, όλα αυτά θα μείνουν υποσχέσεις.

Κι έρχονται δύσκολα. Τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 5% το 2023. Μιλώ για αυτά που θα πληρώνει ο δανειολήπτης. Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι που θα εξαφανισθεί αύριο το πρωί. Χρειάζονται έμπειρα και ικανά χέρια να διαχειριστούν τα πιο δύσκολα που έρχονται.

Και μην ξεχνάτε, το 2021 οι καταθέσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ ανά το παγκόσμιο γιατί τα έξοδα του καθενός μειώθηκαν στο ελάχιστο, ενώ οι αποταμιεύσεις του αυξήθηκαν. Το 2021 είδαμε από τις πιο υψηλές αποταμιεύσεις παγκόσμια στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Είχαν φυλάξει ρευστό λόγω του covid και τυπώθηκε και πολύ χρήμα παγκόσμια.

Τώρα μπαίνουμε σε μία εποχή υψηλού κόστους δανεισμού χρήματος, με λιγότερο χρήμα στις αγορές, γιατί οι νομισματικές πολιτικές όλων των Κεντρικών Τραπεζών είναι να μειώσουν τη ροή του χρήματος, και το τρίτον έχουμε υψηλές τιμές ενέργειας, που ήρθαν και θα μείνουν, και πρέπει κάποιος να τα συνυπολογίζει.

Απαντώ στην κατηγορία ότι παίζω με τον φόβο. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να μην λαμβάνω υπόψη τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε. Όπως το έχω κάνει στο παρελθόν. Από την άλλη στέλνω ένα αισιόδοξο μήνυμα. Εμείς μπορούμε να κουμαντάρουμε στα δύσκολα. Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, αλλά να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και ακόμη καλύτερες συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της τελικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι φόροι, θα μελετούσατε μία πιθανή μείωση των συντελεστών φορολόγησης είτε στο ΦΠΑ, είτε στον φόρο κατανάλωσης; Αν ναι, πόση θα είναι αυτή η μείωση;

Καταρχήν έχουμε τους χαμηλότερους επιτρεπόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση φόρους κατανάλωσης στην Κύπρο. Σήμερα οι τιμές των καυσίμων έχουν επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

«Η διαφθορά χρειάζεται θεσμικές αλλαγές και μία συνεννόηση»

Για τη διαφθορά, τι προτίθεστε να πράξετε για αντιμετώπισή της, αλλά, κυρίως, για πάταξή της;

Η διαφθορά χρειάζεται θεσμικές αλλαγές και μία συνεννόηση, όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας των πολιτών. Έθεσα στο τραπέζι ριζοσπαστική Συνταγματική αναθεώρηση προς δημόσια συζήτηση.

Από το 1964 εξέλειπαν τα checks and balances, οι ισορροπίες και οι έλεγχοι και θέλω να τις επαναφέρω. Ο οποιοσδήποτε διορισμός σε πολιτειακό αξίωμα, ανεξάρτητου θεσμικού αξιωματούχου, να τυγχάνει της έγκρισης της Βουλής. Πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά τις θητείες. Θέλουμε πολιτειακούς διορισμούς αξιωματούχων ισόβιους; Πρέπει να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους το ίδιο πρόσωπο; Από τη μία, μπορεί να κληθεί ένας Γενικός Εισαγγελέας να κάνει μία εισαγγελική κίνηση ενάντια και σε αυτόν που είναι και Νομικός του Σύμβουλος; Θεωρώ ότι είναι η ώρα, αυτά τα ζητήματα, να τα συζητήσουμε. Παράλληλα, εκεί και όπου χρειάζεται να αυξήσουμε τις ποινές όσον αφορά τη διαφθορά.

Πρέπει να σημειώσω, όμως, ότι έχουν γίνει ήδη αρκετά τα τελευταία χρόνια, όπως η προστασία μαρτύρων, η δυνατότητα υποβολής ανώνυμης καταγγελίας, η σύσταση Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η νομοθεσία για το λόμπινγκ, είναι σημαντικά θέματα προς την ορθότατη κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε για να διασφαλίσουμε την απόλυτη λογοδοσία και την απόλυτη διαφάνεια.

Ένα άλλο καυτό θέμα, με το οποίο θα βρεθείτε αντιμέτωπος σε περίπτωση εκλογής σας, είναι αυτό του μεταναστευτικού. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Πρέπει να κάνουμε πιο αυστηρή την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής και να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών. Για όσους τελικά θα έχουν το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία και στην παραγωγική οικονομία. Αργόσχολους που θα τους συντηρεί ο Κύπριος φορολογούμενος, που θα θέτουν και σε κίνδυνο την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών, εγώ δεν θα τους ανεχθώ ποτέ.

«Γιατί δεν αλλάζουν το πλαίσιο των εκποιήσεων οι 39;»

Με το θέμα των εκποιήσεων τι προτίθεστε να πράξετε, επειδή παραμένει ανοικτό το θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Υπήρξε το «ΕΣΤΙΑ», το «ΟΙΚΙΑ» και τώρα περιμένουμε, τις προσεχείς βδομάδες, την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος «Ενοίκιο αντί Δόσης», που πιστεύω ότι καλύπτουμε τις ευάλωτες ομάδες και γίνεται ένας διαχωρισμός αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη από τους πιθανούς στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σε σχέση με τις εκποιήσεις, το ξέρουν πολύ καλά και οι υποψήφιοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν, για αυτό και όλοι φωνάζουν από το 2018 για τον νόμο για τις εκποιήσεις. Είναι τώρα, σχεδόν, 4,5 χρόνια ενώ έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κοροϊδεύουν τους δανειολήπτες με το να τους λένε πράγματα που και οι ίδιοι ενώ έχουν την δυνατότητα να τα αλλάξουν, δεν τ’ αλλάζουν.

Εννοείται να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εκποιήσεις;

Ναι, γιατί δεν το αλλάζουν; Ο Συναγερμός έχει 17 Βουλευτές, αυτοί έχουν 39. Τους ακούς από το πρωί μέχρι το βράδυ να μιλούν για τον νόμο περί εκποιήσεων. Γιατί δεν τον άλλαξαν μέχρι σήμερα; Κι αν θεώρησαν ότι τότε που ψήφιζαν την νομοθεσία έκαναν λάθος, γιατί εδώ και 4,5 χρόνια δεν διόρθωσαν το λάθος τους;


«Δεν προτίθεμαι να καταργήσω το όριο συνταξιοδότησης»

Στο συνταξιοδοτικό, τι θα πράξετε με το «πέναλτι» του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 έτη; Θα το καταργήσετε;

Δεν προτίθεμαι να καταργήσω το όριο συνταξιοδότησης που ορίστηκε από την αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ ως το 65ο έτος. Δεν γίνεται να έχεις όριο συνταξιοδότησης το 65ο και οποιοσδήποτε φύγει στα 63 να παίρνει την ίδια σύνταξη με αυτόν που θα δουλεύει ως τα 65. Ουσιαστικά καταργείς το όριο αφυπηρέτησης και το φέρνεις πίσω στο 63ο.

Κάποια άλλα πράγματα πρέπει να διορθώσουμε. Πρώτον, πρέπει να γίνει μία αναλογιστική μελέτη. Πώς προέκυψε το 12%; Μπορεί να είναι 10%, μπορεί να είναι 9% ή 13%. Μπορεί να μην είναι μέχρι να πεθάνεις, αλλά μπορεί να είναι για τα επόμενα 10 χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να γίνει μία σοβαρή αναλογιστική μελέτη.

Δεύτερον, έχει δίκιο ο καλουψιής και ο σιδεράς που λέει «εγώ να δουλεύω ως τα 65 και εσύ ως Βουλευτής ως τα 60, ο στρατιωτικός στα 55 του;». Άρα, είναι κάποια επαγγέλματα, σκληρά επαγγέλματα, που πρέπει να τα δούμε και να δούμε ποιο πρέπει να είναι το όριο αφυπηρέτησης.

Και τρίτον, πρέπει να βρούμε ρύθμιση για τις πολλαπλές συντάξεις, ούτως ώστε να μην είναι πρόκληση προς τους πολίτες.

Πέραν από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη που θα διορίσετε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση εκλογής σας, θα διατηρήσετε κι άλλους Υπουργούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κυβέρνησή σας;

Είχαμε μια πετυχημένη κυβέρνηση παρά τα κάποια λάθη. Άρα, θα υπάρξει συνέχεια με ικανούς από τον χώρο του ΔΗΣΥ, αλλά και από ικανούς από τον χώρο της ευρύτερης κοινωνίας.

Με μία προϋπόθεση όμως: Να πιστεύουν στο πρόγραμμά μου. Κυβέρνηση αλαλούμ ο Αβέρωφ δεν θα κάνει. Ψηφίζοντας Αβέρωφ ο κόσμος ξέρει τι παίρνει. Παίρνει Αβέρωφ, με τα καλά του και τα κακά του. Και ξέρουν, επίσης, ότι δίπλα του είναι ένας Δημοκρατικός Συναγερμός και τα στελέχη της Κυβέρνησης και του κόμματος.

Ψηφίζοντας τους άλλους το ερωτηματικό είναι, ξέρει ο κόσμος τί παίρνει; Το σίγουρο είναι ότι ψηφίζοντας Μαυρογιάννη παίρνεις ΑΚΕΛ και ψηφίζοντας Χριστοδουλίδη παίρνεις τον Νικόλα και τον Σιζόπουλο. Και τρομάζω να δω το ΑΚΕΛ να διαχειρίζεται ξανά την οικονομία και τρομάζω εξίσου να δω το απορριπτικό μέτωπο το 2023 να διαχειρίζεται, εάν θα υπάρξει, την τελευταία ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Θα λειτουργήσω θεσμικά εάν δεν εκλεγώ»

Κύριε Νεοφύτου, προτού κλείσουμε, σε περίπτωση μη εκλογής σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε από την Προεδρία του ΔΗΣΥ;

Κατεβαίνουμε εκλογές για να τις κερδίσουμε. Απ’ εκεί και πέρα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα σοβαρό κόμμα και θα λειτουργήσω θεσμικά, όπως λειτουργούσα πάντοτε.

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κ. Χριστοδουλίδης είναι πρώτος και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κ. Χριστοδουλίδης παίρνει 30%. Όλοι οι υπόλοιποι, τα υπόλοιπα 2/3 ασπάζονται πολιτικές που δεν έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο υποψήφιο και αφορούν και το Κυπριακό και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Όμως, με βάση το δεδομένο που σας προανέφερα, έχετε μετανιώσει για την επιλογή σας να είστε υποψήφιος;

Βεβαίως και όχι. Συνειδητά. Και δεν επέβαλα τον εαυτό μου. Είναι συλλογική απόφαση του κόμματος. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την ίδρυσή του, κατεβαίνει στις εκλογές με δικά του ψηφοδέλτια και Βουλευτικές, και Ευρωεκλογές, και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου, τα κόμματα δεν διεκδικούν με δικούς τους υποψήφιους τις εκλογές; Πάρτε την Αμερική, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Αγγλία.

Θα έχει εκλογές στην Ελλάδα. Θα κατέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Νέα Δημοκρατία, κι ούτε καν διαδικασία δεν υπάρχει. Είσαι ο Πρόεδρος του κόμματος, είσαι και ο υποψήφιος του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη, το ΚΚΕ με τον Κουτσούμπα. Στην Γερμανία κατέβηκαν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο υποψήφιος των Πρασίνων και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, στην Αγγλία ο υποψήφιος των Εργατικών και ο υποψήφιος των Συντηρητικών, στην Αμερική ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, μέσα από τις διαδικασίες.

Εδώ μετατρέψαμε αυτό το πολιτικό αξίωμα, το πώς λειτουργεί η δημοκρατία, ως ανάθεμα. Έχει άλλη χώρα στον κόσμο που στις εκλογές της κατέρχονται 12 ανεξάρτητοι υποψήφιοι; Καμία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στα 22 εκατοστά το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνεια

• Έκλεβε εξαρτήματα από υποσταθμούς της ΑΗΚ - Χειροπέδες σε 44χρονο

• Έτσι θα πείτε «αντίο» στα κιλά των γιορτών – Αυτά τα φαγητά θα βοηθήσουν – Ειδικός στο «Τ» δίνει συμβουλές

• Το ChatGPT μίλησε: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο το 2025 – Ποια τα γεγονότα που θα σημαδέψουν τη νέα χρονιά

• Βραχνάς τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα στην Ορόκλινη – Πιο οξύ το πρόβλημα πριν πέντε χρόνια

• Στο περίμενε για αποζημιώσεις οι ψαράδες του Ποταμού Λιοπετρίου



Γκουτέρες: Ζητά παράταση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Γκουτέρες: Ζητά παράταση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Tην παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έως τις 31 Ιανουαρίου 2026 συστήνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που καλύπτει την περίοδο 13 Ιουνίου - 11 Δεκεμβρίου 2024, και ζητεί διεθνή υποστήριξη για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top