ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμέσως στα βαθιά ο νέος Πρόεδρος: Κυπριακό, οικονομία, και άλλες προκλήσεις του 2023

Αμέσως στα βαθιά ο νέος Πρόεδρος: Κυπριακό, οικονομία, και άλλες προκλήσεις του 2023

Οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου είναι το σημαντικότερο προγραμματισμένο πολιτικό γεγονός της νέας χρονιάς, η οποία ωστόσο έχει και αρκετά άλλα ορόσημα που πιθανότατα θα μας απασχολήσουν τους επόμενους δώδεκα μήνες. Σε τριάντα πέντε μέρες από σήμερα θα προσέλθουμε στην κάλπη για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μετά τον…μήνα του μέλιτος θα πρέπει να πέσει στα βαθιά για να διαχειριστεί αρκετά ανοικτά μέτωπα, από τα οποία ξεχωρίζουν τα εξής:

Κυπριακό στο... ψυγείο

Ο διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη θα παραλάβει τη σκυτάλη, με το Κυπριακό να βρίσκεται στον αναπνευστήρα, ή καλύτερα στο ψυγείο, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017 και την άδοξη προσπάθεια της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη το 2021. Με την Τουρκία να το παίζει σε δύο ταμπλό στο μέτωπο της Ουκρανίας (και με το ΝΑΤΟ αλλά χωρίς να εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί μια προνομιακή σχέση), η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η συγκατάθεση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου. Σε εκλογική τροχιά εισέρχεται τους επόμενους μήνες και η Ελλάδα. Συνεπώς, η οποιαδήποτε εξέλιξη δεν θα πρἐπει να αναμένεται πριν από το καλοκαίρι. Η προσοχή εστιάζεται στις πιθανές κινήσεις του Ερντογάν, ο οποίος είναι μετρ στην πρόκληση τεχνητής έντασης για να συσπειρώσει τους ακραίους ψηφοφόρους του.

Ο καταλύτης της ενέργειας

Σε παράλληλη ευθεία με το Κυπριακό είναι βεβαίως οι κινήσεις στον τομέα της ενέργειας. Το 2023 θα πραγματοποιηθούν νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις σε κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ καθώς και νέες έρευνες σε υφιστάμενα κοιτάσματα. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που θέλουν την ενέργεια να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην όποια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να αποκλειστούν εξελίξεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και καταιγιστικές. Θυμίζουμε ότι η ιστορία του Κυπριακού διδάσκει ότι οι πιο σοβαρές εξελίξεις προέκυψαν σε περίοδο πλήρους στασιμότητας στο Κυπριακό αλλά σε περίοδο σοβαρών γεγονότων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπως ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ, η διεύρυνση της ΕΕ και οι μεταβολές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Κυπριακό φυσικό αέριο

Σε συνέχεια του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου. Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία των εταιρειών Chevron, Shell και Delek, με σκοπό την οριστικοποίηση του αναθεωρημένου τους Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12. Στο πλάνο των ενεργειών περιλαμβάνονται οι συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της περιοχής. Η Λευκωσία έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι είναι έτοιμη να εξετάσει τις δυνατότητες και τις προτάσεις σύνδεσης διαφόρων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και στον Λίβανο, είτε με υφιστάμενες είτε με νέες υποδομές, μέσω των οποίων το αέριο μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη. Νεότερα αναμένεται ότι θα υπάρξουν στο θέμα των υποδομών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας («EuroAsia Interconnector») που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028. Με τη λειτουργία του «EuroAsia Interconnector» θα υλοποιηθεί, επίσης, ο στόχος που έθεσε η ΕΕ για ποσοστό τουλάχιστον 15% ηλεκτρικής διασύνδεσης για κάθε κράτος μέλος, έως το 2030. Η προώθηση της αξιοποίησης του κυπριακού φυσικού αερίου αναμένεται να είναι ζήτημα προτεραιότητας για τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο έγινε ζήτημα ζωτικής σημασίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανἰα.

Οικονομία υπό τα νέφη του πολέμου

Όσο τα σύννεφα του πολέμου σκιάζουν την Ουκρανία η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία θα διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους, εξαιτίας των πιέσεων που θα ασκούνται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η κυπριακή οικονομία υποδέχεται το 2023 με αυτοπεποίθηση αλλά την ίδια ώρα οι προκλήσεις παραμένουν πολλές και σοβαρές. Η ανέλπιστα καλές επιδόσεις του τουρισμού με την κάλυψη του κενού της ρωσικής αγοράς από άλλες χώρες, επέτρεψαν στην κυπριακή οικονομία να πάρει τα πάνω της, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο αμέσως μετά την πίεση που προκάλεσε η πανδημία και τα απανωτά lockdown. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήττουν τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών και προκαλούν απώλειες για τις τράπεζες, τους ελεγκτές, δικηγόρους και λογιστές. Οι ανησυχίες των ειδικών στρέφονται στον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης νέων κόκκινων δανείων σε περίπτωση που συνεχιστεί το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας του πολέμου και προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς.

Υγεία, μεταναστευτικό, μεταρρυθμίσεις

Μπορεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού να έχει υποχωρήσει δραστικά αλλά τα μηνύματα από την Κίνα ηχούν σαν καμπανάκι κινδύνου, υπενθυμίζοντας τις ανησυχίες των επιστημόνων για την απειλή μετάλλαξης. Ακόμη κι αν τα δύσκολα έχουν περάσει οριστικά στο μέτωπο της πανδημίας, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα στον τομέα της υγείας. Η προσοχή στρέφεται στην αναβάθμιση του Γενικού Συστήματος Υγείας, το οποίο τον Ιούνιο θα συμπληρώσει τον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του. Εκτός από την Υγεία, πολλαπλές είναι οι προκλήσεις και στο μέτωπο της παιδείας, με το ζήτημα των εξετάσεων των τετραμήνων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Επίσης, στα θέματα προτεραιότητας που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση θα είναι το μεταναστευτικό, όπως και η προώθηση ή εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον δημόσιο τομέα, την δικαιοσύνη και αλλού, ορισμένες από τις οποίες είναι προαπαιτούμενες για εκταμίευση κεφαλαίων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top