ΕΛΛΑΔΑ

Κρυφό «αστυνομικό τμήμα» της Κίνας στην καρδιά της Αθήνας - Ο νόμος της σιωπής στην ελληνική Chinatown

Κρυφό «αστυνομικό τμήμα» της Κίνας στην καρδιά της Αθήνας - Ο νόμος της σιωπής στην ελληνική Chinatown

Η δράση των «αόρατων» μονάδων με στόχο τους αντιφρονούντες του Πεκίνου, τα γραφεία στην οδό Αγησιλάου και οι μυστικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Τα πολυτελή γραφεία της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φουτζιάν Κίνας – Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται σε κτίριο της οδού Αγησιλάου στην Αθήνα και στην οποία φαίνεται να δίνουν παρών περίπου 40-60 Κινέζοι σε καθημερινή βάση, έχουν βρεθεί – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – στο στόχαστρο μυστικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους μήνες, ύστερα από αναφορές ότι εκεί έχει έδρα το ελληνικό παράρτημα της επονομαζόμενης «κινεζικής αστυνομίας» που στοχεύει άτυχους αντιφρονούντες από τη συγκεκριμένη χώρα.

Με τους υπευθύνους των εν λόγω γραφείων στην οδό Αγησιλάου να δηλώνουν σε επικοινωνία με «Το Βήμα» ότι «πράγματι έχουμε επαφή με την αστυνομία της Κίνας αλλά για… καλό των ομοεθνών μας».

Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας έρευνας των αρχών ασφαλείας ύστερα από αναφορές ΜΚΟ στο εξωτερικό και από άλλες πηγές ότι σε πολλές χώρες στον κόσμο – ανάμεσα σε αυτές η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, o Ισημερινός, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νιγηρία και άλλες – εδρεύουν αυτά τα συγκεκαλυμμένα «κινεζικά τμήματα» που έχουν δημιουργηθεί με επίκληση βοήθειας σε κινέζους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό «να υποβάλλουν αναφορές στην τοπική αστυνομία και να βοηθούν σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Η Συνομοσπονδία της Αγησιλάου
Το ζήτημα της παρουσίας κινεζικών «κέντρων υπηρεσιών αστυνομίας», που φαίνεται να προέρχονται από την πόλη Φουτσόου με 7.200.000 κατοίκους στη φτωχή κινεζική επαρχία Φουτζιάν και την κομητεία Κινγκτιάν στη νοτιοανατολική επαρχία Τσεγιάνγκ της Κίνας, αναδείχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΜΚΟ «Safeguard Defenders» με έδρα τη Μαδρίτη.

Οπως αναφέρει η εν λόγω ΜΚΟ, «από τα μικρά κεντρικά μας γραφεία στη Μαδρίτη της Ισπανίας συνεργαζόμαστε με τοπικούς εταίρους, που περιλαμβάνουν δασκάλους, δικηγόρους, τοπικούς ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου». Με την οργάνωση να καταγράφει όλες τις διευθύνσεις σε δεκάδες πόλεις στον κόσμο όπου φέρονται να εδρεύουν τα άτυπα «γραφεία της κινεζικής αστυνομίας».

Οι αναφορές αυτές φέρεται να προκάλεσαν την κινητοποίηση των εγχώριων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες άρχισαν να εποπτεύουν το κτίριο στην οδό Αγησιλάου στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ.: κοντά σε πολλά καταστήματα και χώρους όπου κινούνται Κινέζοι) που μνημονεύεται στη λίστα της ξένης ΜΚΟ ότι φιλοξενεί τα γραφεία της «κινεζικής αστυνομίας» στην Ελλάδα.

Το τηλέφωνο και οι υπεύθυνοι
Εκεί λοιπόν φαίνεται να έχουν έδρα τα προαναφερόμενα γραφεία της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φουτζιάν Κίνας – Ελλάδας με αναφορές για υπηρεσίες που ενώνουν τους Κινέζους του εξωτερικού και επιπρόσθετη αναφορά σε παρουσία δικηγόρου ναυτιλιακών εταιρειών.

Ως διευθυντής της εν λόγω «Συνομοσπονδίας» ειδικά για την επαρχία Φουτζιάν εμφανίζεται, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, ο Τσενγκ Φενγκ. Ωστόσο από την περαιτέρω έρευνα του «Βήματος» ως υπεύθυνος εμφανίζεται ο Τσεν Χουάν Μέι, ο οποίος φαίνεται να είναι κάτοχος του κινητού με αριθμό «693933…», το οποίο σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ισπανικής ΜΚΟ είναι το τηλέφωνο του ελληνικού παραρτήματος της «κινεζικής αστυνομίας».

Σημειώνεται ότι σε εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές για «δράση κυκλωμάτων ατόμων κινεζικής καταγωγής που εκβιάζουν, βασανίζουν ή προχωρούν και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος ομοεθνών τους (σ.σ.: η κινεζική παροικία στη χώρα μας υπολογίζεται σε 25.000-300.000 άτομα) στο πλαίσιο πώλησης προστασίας ή για να εισπράξουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τη μεταφορά τους από τα βάθη της Ασίας στην Ευρώπη».

Ακόμη, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον 3-4 φορές τον μήνα έχουμε αναφορές για επιθέσεις (ξυλοδαρμούς κ.λπ.) σε βάρος Κινέζων, οι οποίες αποδίδονται όμως σε απόπειρες ληστειών, εκβιάσεων κ.λπ. Χωρίς να υπάρχουν καταγγελίες για ασφυκτικές πιέσεις από άτομα της κινεζικής παροικίας με άγνωστες διασυνδέσεις, που ωθούν άτυχους αντιφρονούντες ομοεθνείς τους να επιστρέψουν εκβιαστικά στην πατρίδα τους. Ωστόσο δεν αποκλείουν ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, λόγω και του νόμου της σιωπής στον χώρο και της ελληνικής Chinatown.

Τι λένε οι υπεύθυνοι της «Συνομοσπονδίας»
Σημειώνεται πάντως ότι «Το Βήμα» επικοινώνησε με τον προαναφερόμενο υπεύθυνο της «Συνομοσπονδίας» για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις (ειδικά με την επαρχία Φουτζιάν) Τσεν Χουάν Μέι και συνεργάτες του, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «έχουν πράγματι επαφή με αστυνομικά τμήματα της Κίνας στο πλαίσιο ενός προγράμματος που είχε εγκρίνει και η Πρεσβεία της Κίνας. Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε υποβοήθηση Κινέζων που διαμένουν στην Ελλάδα να ανανεώνουν διπλώματα οδήγησης και διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς να αναγκάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω και της πανδημίας». Συμπληρώνοντας ότι δεν προχωρούν σε καμία ενέργεια σε βάρος αντιφρονούντων…

Ο ρόλος της κεντρικής κυβέρνησης
Τα περισσότερα από τα παράνομα αστυνομικά τμήματα του εξωτερικού στήθηκαν μετά το 2016 από αντίστοιχα αστυνομικά τμήματα των πόλεων Ναντόνγκ και Γουεντζόου. Ακολούθησαν παραρτήματα των αστυνομικών τμημάτων από την πόλη Φουτζόου και την περιοχή του Τσινγκτιάν που εγκαταστάθηκαν σε σημεία με μεγάλη κινεζική παροικία στο εξωτερικό.

Αν και δεν αναφέρονται απευθείας στο Πεκίνο, είναι προφανές ότι η κεντρική κυβέρνηση ενθαρρύνει την ίδρυσή τους και καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top