Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κάποια από τα οποία αναφέρονται και στο ζήτημα της εργοδότησης ή απασχόλησης καταδικασθέντων, η Αστυνομία σημειώνει τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το Άρθρο 22(6) του Νόμου 91(Ι)/2014 που διέπει την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, «Οποιοσδήποτε προτίθεται να εργοδοτήσει πρόσωπο για επαγγελματικές ή οργανωμένες δραστηριότητες ή δραστηριότητες εθελοντικού χαρακτήρα, οι οποίες περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά, υπέχει υποχρέωση όπως μην προχωρήσει στην εργοδότηση οποιουδήποτε προσώπου, εκτός εάν αυτό προσκομίσει πιστοποιητικό ότι δεν περιλαμβάνεται στο Αρχείο» καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών, που προβλέπονται στο Άρθρο 22(1) του ίδιου Νόμου.
Τυχόν παράβαση της υποχρέωσης συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια ή/και χρηματικού πρόστιμου μέχρι 170,000 ευρώ.
Η Αστυνομία (Αρχηγείο, Τμήμα Γ΄, Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίηση Ανηλίκων) τηρεί Αρχείο με στοιχεία προσώπων που καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών, ως ορίζει ο Νόμος 91(Ι)/2014.
Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για πρόσληψη μπορούν να εφοδιαστούν με το σχετικό πιστοποιητικό από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των Επαρχιών και το Εγκληματολογικό Αρχείο στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου εκδίδονται και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά ποινικού μητρώου. Διευκρινίζεται ότι το πιστοποιητικό περίληψης ή μη περίληψης προσώπου στο Αρχείο Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα σε Βάρος Παιδιών, αφορά μόνο στα εν λόγω αδικήματα. Επηρεαζόμενοι εργοδότες που επιθυμούν ή απαιτούν και την προσκόμιση γενικού ή άλλου ειδικού Πιστοποιητικού Λευκού Ποινικού Μητρώου, συμβουλεύονται όπως ζητούν από τους υποψήφιους την προσκόμιση του πιστοποιητικού με βάση το Νόμο 91(Ι)/2014 ως πρόσθετου.
Ο Νόμος 91(Ι)/2014 δεν κατονομάζει οποιεσδήποτε επαγγελματικές ή εθελοντικές δραστηριότητες, «οι οποίες περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά». Η Αστυνομία θεωρεί ότι κύριες τέτοιες κατηγορίες δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν εκπαίδευση, διδασκαλία, εκγύμναση, προπόνηση, φροντίδα, επιτήρηση, συνοδεία, μεταφορά, εποπτεία, εξέταση και ψυχαγωγία παιδιών, και δεν περιορίζονται σε αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο, «παιδί» είναι κάθε πρόσωπο ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Οργανωμένοι Φορείς που ασχολούνται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά και ως τέτοιες εμπίπτουν στο πλαίσιο του Νόμου 91(Ι)/2014, συμβουλεύονται όπως ενημερώσουν οργανώσεις ή/και στελέχη τους για τις προαναφερόμενες ή και άλλες πρόνοιες του Νόμου και τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις