Ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είναι και επίσημα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και Πάσης Κύπρου, μετά τη μυστική ψηφοφορία που έγινε στην Ιερά Σύνοδο.
Αξίζει να αναφερθεί, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, είναι ο τρίτος κατά σειρά Μητροπολίτης Πάφου που κατορθώνει να αναδειχθεί στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά τους Αρχιεπισκόπους Χρυσόστομο Α και Χρυσόστομο Β.
Το βιογραφικό
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος γεννήθηκε στην την Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949.
Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-1972). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο σπούδασε και Θεολογία κατά τα έτη 1976-1980. Μετεξεπαιδεύθη στην Αγγλία στην Χημεία και στην Θεολογία.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθη σε Αρχιμανδρίτην υπό του μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α, ενώ το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.
Παράλληλα με τα πιο πάνω καθήκοντά του, εργάσθηκε και καθηγητής Χημείας σε Σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως και το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.
Εξ αφορμής της συλλήψεως και κακοποιήσεώς του υπό των τουρκικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή (No 15300/89) εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 απόφασή του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.
Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθη εις Επίσκοπον, στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί υπό της προς τούτο συνελθούσης εκλογικής συνελεύσεως Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη εγκαθιδρύθη στην έδρα αυτού, ενώ από σήμερα 24 Δεκεμβρίου 2022 είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ως Μητροπολίτης Πάφου εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις και στον διάλογο μετά των Ρωμαιοκαθολικών, ενώ ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.
Πότε άγει τα ονομαστήρια του και η φήμη του Μακαριωτάτου
Σημειώνεται πως, ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου άγει τα ονομαστήρια του στις 23 Απριλίου.
Με βάση, δε, τα εκκλησιαστικά δρώμενα, η φήμη του νέου Αρχιεπισκόπου από σήμερα θα έχει ως εξής:
«Γεωργίου του Μακαριωτάτου και Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και Πάσης Κύπρου, Πατρός ημών, Ποιμένος και Εθνάρχου, πολλά τα έτη».
Μέχρι τα Θεοφάνεια η Ενθρόνιση
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, η Ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου θα γίνει εντός 15 ημερών από την ημέρα εκλογής και πιθανότατα πριν από τα Θεοφάνεια ή και την ημέρα των Θεοφανείων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις