ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανέπεμψε τον Νόμο για επέκταση υποχρεωτικής Προδημοτικής ο Πρόεδρος – «Αποκλείεται παιδιά και ανάγκες πέραν των δυνατοτήτων του κράτους»

Ανέπεμψε τον Νόμο για επέκταση υποχρεωτικής Προδημοτικής ο Πρόεδρος – «Αποκλείεται παιδιά και ανάγκες πέραν των δυνατοτήτων του κράτους»

Στην αναπομπή του Νόμου για επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, τον οποίο ψήφισε η Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού παιδιών και δημιουργίας αναγκών που είναι πέραν των δυνατοτήτων του κράτους.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην αναπομπή του «περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2022», υποδεικνύοντας ότι κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, προστέθηκαν με τροπολογίες οι ακόλουθες διατάξεις:

«4(γ) Τις σχολικές χρονιές 2023-2024 και 2024-2025 τα παιδιά στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας ή σε κοινοτικά νηπιαγωγεία και τη σχολική χρονιά 2025-2026 φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας ή σε κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία εφόσον η φοίτηση στα ιδιωτικά κρίνεται απαραίτητη από τον Υπουργό Παιδείας.

»4(δ) Από τη σχολική χρονιά 2026-2027, τα παιδιά στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας: Νοείται ότι, ο Υπουργός Παιδείας ενημερώνει γραπτώς ανά εξάμηνο την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για την πρόοδο εφαρμογής της πιο πάνω παραγράφου».

Η ψήφιση των πιο πάνω εδαφίων, προσθέτει, φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν το επιθυμεί και έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2(1) της σχετικής νομοθεσίας το οποίο προβλέπει ότι «(1) η δημοτική εκπαίδευση, περιλαμβάνει την προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση και παρέχεται στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, αντίστοιχα δημόσια και ιδιωτικά εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, μέχρι σήμερα λειτουργούν νόμιμα ιδιωτικά σχολεία και προδημοτικής εκπαίδευσης, τα οποία επιβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας, τα οποία φαίνεται να αποκλείονται με την ψήφιση της νομοθεσίας.

Τι προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι, η ψήφιση του εδαφίου 4(γ) δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη δεύτερη φάση του έργου, για τη σχολική χρονιά 2024-2025 προβλέπεται ότι περίπου 750 παιδιά θα επιδοτηθούν για φοίτηση σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, λόγω έλλειψης θέσεων στα κοινοτικά ή δημόσια τμήματα. «Η πρόνοια αυτή ακυρώνεται, όπως ακυρώνεται και το αντίστοιχο κονδύλι που προβλέπεται στο έργο για επιδότηση ύψους 1.537.500 ευρώ, με κίνδυνο να ακυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλη η συμφωνία. Επιπρόσθετα, η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου δημιουργεί την υποχρέωση στο Υπουργείο Παιδεία να εξεύρει άλλους πόρους για να δημιουργήσει δημόσια τμήματα για να φοιτήσουν αυτά τα παιδιά», υπογραμμίζει.

Για τη φοίτηση των 750 επιπρόσθετων παιδιών που δεν θα φοιτήσουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία με βάση τη νομοθεσία που ψηφίσθηκε, υποδεικνύει περαιτέρω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα απαιτείτο κανονικά η δημιουργία 30 νέων τμημάτων, εφόσον θα υπήρχαν 25 παιδιά περισσότερα από τον αριθμό σε κάθε νηπιαγωγείο. Επειδή στην πράξη αναμένεται ότι θα εγγραφούν από 1 μέχρι 25 περισσότερα παιδιά σε κάθε νηπιαγωγείο, το ΥΠΑΝ θα πρέπει να προβεί στη λειτουργία νέων τμημάτων ακόμη και για 1 ή 2 παιδιά πέραν του μέγιστου αριθμού των 25. Επομένως, οι ανάγκες που θα προκύψουν, μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 νέα τμήματα».

Μεγάλο το κόστος

Σύμφωνα, ακόμη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κόστος για την ετήσια λειτουργία ενός δημόσιου τμήματος (μισθός νηπιαγωγού – 39,500 ευρώ και σχολικής βοηθού – 15.000 ευρώ, κόστος εξοπλισμού και λειτουργικά έξοδα – 5.125 ευρώ) κυμαίνεται στις 65.000 ευρώ, ενώ σχεδόν κανένα νηπιαγωγείο δεν διαθέτει επιπρόσθετες αίθουσες. Επιπλέον, συνεχίζει, θα πρέπει να κτιστούν νέες αίθουσες σε χρόνο ρεκόρ ή να αγοραστούν προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες και πάλι σε αρκετά νηπιαγωγεία δεν μπορούν να τοποθετηθούν λόγω έλλειψης χώρου, την ώρα που η τιμή προκατασκευασμένης αίθουσας ανέρχεται γύρω στις 50.000 ευρώ.

Συνεπώς, επισημαίνει, το κόστος λειτουργίας ενός δημόσιου τμήματος (το οποίο θα στεγαστεί σε προκατασκευασμένη αίθουσα) ανέρχεται περίπου στις 115.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για τη λειτουργία 100 νέων τμημάτων για τη στέγαση των επιπρόσθετων 750 παιδιών για τη σχολική χρονιά 2024-2025, υπολογίζεται σε ποσό περίπου 11.500.000 ευρώ, από τα οποία 5.962.500 ευρώ είναι επαναλαμβανόμενα.

Σημειώνεται ότι, εναλλακτικά για τη λειτουργία των κοινοτικών νηπιαγωγείων θα πρέπει να εκδηλωθεί και το απαραίτητο ενδιαφέρον από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Συνδέσμους Γονέων, οι οποίοι θα αναλάβουν την ίδρυση και λειτουργία των κοινοτικών τμημάτων, ενώ αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι.

Σύμφωνα με το εδάφιο 4(δ) η συγκεκριμένη πρόνοια, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ανεφάρμοστη, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το κόστος για την υιοθέτησή της, εάν και εφόσον στεγαστούν τα νέα δημόσια τμήματα που θα χρειαστεί να λειτουργήσουν για να φοιτήσουν τα επιπρόσθετα 3.000 παιδιά κατά τη σχολική χρονιά 2026-27 σε προκατασκευασμένες αίθουσες, ανέρχεται περίπου στα 52.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 27.500.000 ευρώ επαναλαμβανόμενα. Ωστόσο, προειδοποιεί επίσης, ενδέχεται στα υφιστάμενα νηπιαγωγεία να μην υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών και ως εκ τούτου θα προκύψει ανάγκη για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στα χρονικά πλαίσια που προνοεί η νομοθεσία.

Και αντισυνταγματικές πρόνοιες

Επιπρόσθετα των πιο πάνω προβλημάτων για την εφαρμογή της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας των πιο πάνω διατάξεων, καθότι η ψήφισή τους συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες, ενώ καταστρατηγούν και την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, την οποία ο Νομοθέτης οφείλει να σέβεται όταν νομοθετεί και συνεπώς να μην υπερβαίνει το πεδίο της αρμοδιότητάς όπως αυτό χορηγείται από το Άρθρο 61 του Συντάγματος.

Με βάση τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγείται όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων μη εμμείνει στην απόφασή της, αποδεχόμενη την Αναπομπή, απευθύνοντας έκκληση προς την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού να ακούσει σχετικά με την παρούσα Αναπομπή τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top