ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Με σκοτώνει να μου αποδίδουν πράξεις που ουδέποτε είχα εμπλοκή για όφελος» - Τι λέει για ΔΗΣΥ, Δρουσιώτη και απειλές Τουρκίας

ΠτΔ: «Με σκοτώνει να μου αποδίδουν πράξεις που ουδέποτε είχα εμπλοκή για όφελος» - Τι λέει για ΔΗΣΥ, Δρουσιώτη και απειλές Τουρκίας

Σε απολογισμό της 10ετούς διακυβέρνησής του, προέβη σε συνέντευξή του στο Omega και την εκπομπή «Αιχμές» παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ανόρθωσης της κυπριακής οικονομίας και σχολίασε τόσο τις αναφορές που γίνονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη όσο και για την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Την ίδια ώρα και αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει λάθη, τόσο σε διορισμούς όσο και σε αποφάσεις, ξεκαθάρισε ότι εκείνο που δεν μπορεί να ανεχθεί ποτέ, είναι ότι είναι διεφθαρμένος ή εμπλέκεται σε πράξεις διαφθοράς, υποδεικνύοντας, μάλιστα, πως αυτό τον σκοτώνει.

Ειδικότερα, στο καταληκτικό του σχόλιο ανέφερε πως, «έχουν γίνει σημαντικά, τα οποία κανένας δεν αγνοεί ή κάποιοι μπορεί να τα λησμονούν, αλλά κάποια στιγμή όταν ο κορνιαχτός των σκοπιμοτήτων καταλαγιάσει θα τα αναγνωρίσουν. Επίσης, δεν αρνούμαι ότι διαπράχθηκαν και λάθη, είτε αφορούν διορισμούς είτε αφορούν αποφάσεις», πρόσθεσε.

Εκείνο που δεν μπορεί να ανεχθώ ποτέ, υπέδειξε, «είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι διεφθαρμένος ή εμπλέκεται σε πράξεις διαφθοράς», ενώ ερωτηθείς εάν αυτό τον πληγώνει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Τίποτε περισσότερο. Δεν με ενδιαφέρει η κριτική που ακούω για το Κυπριακό. Δεν με ενδιαφέρει η κριτική του μηδενισμού ότι δεν επράξαμε τίποτε. Αυτό που με ενοχλεί, που με πληγώνει, που με σκοτώνει, γιατί ακριβώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι το να σου αποδίδουν πράξεις που ουδέποτε είχες την οποιαδήποτε εμπλοκή για όφελος», επεσήμανε.

Δείτε τις σχετικές αναφορές στο βίντεο:

«Ουδέποτε συζήτησα δύο κράτη»

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για επίτευξη λύσης, οι οποίες προσέκρουαν πάντα στη στάση που τηρούσε και συνεχίζει να τηρεί η Τουρκία, δήλωσε πως είναι ήσυχος και ότι εξάντλησε όλες τις πιθανότητες. «Δεν υπάρχει ενέργεια που δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει αν συζήτησε ποτέ για δύο κράτη, αφού απέρριψε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, τόνισε πως «υπάρχει έγγραφο του Τσαβούσογλου που εστάλη στη Λουτ από απομαγνητοφώνηση κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης που διαλαμβάνει τι είπα. Ότι κάποτε πρέπει να δουλέψουμε για να πάμε μπροστά και αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, σημαντικό για εμένα, άποψή μου είναι ότι πρέπει να αποφύγουμε τις συγκρούσεις, ενόψει και της αξίωσης για μια θετική ψήφο, για βέτο, να μειώσουμε τα θέματα ώστε να ξεπεραστεί ο κίνδυνος αδιεξόδου».

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη είπε ότι «ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο πλέον αξιόπιστος μάρτυρας, ο οποίος από την εποχή του Κληρίδη και εντεύθεν που ήτο είτε μέσα στη διαπραγματευτική ομάδα είτε διαπραγματευτής. Μπορεί να μας πει, εάν υπήρξε η οποιαδήποτε πλημμελής διαχείριση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εάν ευθυνόμαστε γιατί φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε;», διερωτήθηκε.

Κληθείς να πει εάν το «πουλλίν επέτησε», είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, τον Ιούνιο.

Δεν ενδιαφέρει την Τουρκία η πλήρης κατάληψη της Κύπρου

Ερωτηθείς, επίσης, εάν τον ανησυχούν τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και οι απειλές της Τουρκίας και εάν προβλέπει μία γενική σύρραξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ανησυχώ ως προς την υλοποίηση του στόχου δεν θεωρώ ότι θα ήταν δυνατό υπό τις παρούσες συνθήκες να επισυμβεί κάτι σοβαρότερο, οι παραβιάσεις της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης βεβαίως θα πραγματοποιούνται η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους σε αυτά τα σημεία ανησυχώ αλλά μια ευρύτερη σύρραξη όχι δεν θεωρώ ότι είναι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου αλλά η δημιουργία μιας υποτελούς δυνάμεως είτε κρατιδίου ή εκείνο που είναι εξίσου σημαντικό αν εις βάθος χρόνου αποτύχει η αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι η ενσωμάτωση».

«Έπρεπε να μείνω στο δεσμεύομαι και να καταστρέψω τη χώρα;»

Για το σλόγκαν «η κρίση θέλει ηγέτη» και ερωτηθείς εάν ήταν λάθος και εάν ξεγέλασε τον κυπριακό λαό, είπε ότι «ήταν απόλυτα αληθές», ενώ σε σχέση με το «δεσμεύομαι» και τις επικρίσεις που δέχεται διερωτήθηκε: «Έπρεπε να μείνω στο δεσμεύομαι και να καταστρέψω τη χώρα;», φέρνοντας ως παράδειγμα τι έγινε στην Ελλάδα λέγοντας ότι «έξι μήνες καθυστέρησης αποδοχής του μνημονίου, στοίχισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια, επιβάρυνση του ελληνικού λαού».

«Ή παίρνεις αποφάσεις οι οποίες είναι ωφέλιμες ή δεν παίρνεις αποφάσεις για να γίνεις αρεστός, αλλά στο τέλος θα γίνεις δυσάρεστος, διότι θα καταστρέψεις τον τόπο», επεσήμανε.

Κληθείς να πει εάν έχει προχωρήσει σε λανθασμένους διορισμούς απάντησε καταφατικά. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον διορισμό δεκάδων αξιωματούχων υπήρξαν και ατυχείς διορισμοί. Θα ήμουν ξένος προς την πραγματικότητα εάν έλεγα το αντίθετο», είπε ενώ ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον διορισμό του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, ξεκαθάρισε ότι «ήτο διορισμένος από 1996 στον Οργανισμό Νεολαίας. Απεσπάστει ως μόνιμος διορισθείς. Τι ευθύνη θα μπορούσα να έχω; Όταν διορίζεις Υπουργό του λες έλα φέρμου τα πτυχία σου; Αφού ήταν μόνιμος υπάλληλος με βάση τα προσόντα που προνοούσε η θέση που κατείχε», εξήγησε περαιτέρω.

Έντονος με Μακάριο Δρουσιώτη

Αναφορικά τον Μακάριο Δρουσιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού είπε πως υπήρξε υπάλληλος του όταν ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υπάλληλος της Προεδρίας, απεκάλυψε ότι μπορεί να τον απέλυσε μετά την έκδοση άλλου βιβλίου γιατί έθετε σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, ζήτησε από τον Χρίστο Στυλιανίδη όταν θα διοριζόταν ως Ευρωπαίος Επίτροπος, να τον πάρει συνεργάτη του στις Βρυξέλλες.

«Όταν μετατέθηκε στις Βρυξέλλες ζήτησε να μετατεθεί η σύζυγός του και εδώ είναι το σκάνδαλο, μετατέθηκε ως δασκάλα και έπαιρνε διπλό μισθό», είπε ενώ σε σχέση με το περιεχόμενο του πρόσφατου βιβλίου του κ. Δρουσιώτη διερωτήθηκε: «Μπορείτε να μου πείτε εάν ένας ηθικός άνθρωπος που δεν ανέχεται τη διαφθορά, γιατί δεν εξέδωσε βιβλίο από το ‘13-‘14 που ήταν σε γνώση του, παρά μόνο το ‘22;».

«Πότε αποφάσισε να εξεδώσει το βιβλίο; Όταν Το βιβλίο πλέον διεφάνει ότι δεν θα συνέχιζε την υπηρεσία του στις Βρυξέλλες διότι θα αντικαθίστατο ο κ. Στυλιανίδης, όταν θα εμετατίθετο η γυναίκα του στην Κύπρο και θα περιορίζοντον τα εισοδήματά της», τόνισε περαιτέρω.

Οι επιτυχίες της δεκαετούς του διακυβέρνησης του

Σε σχέση με τις επιτυχίες της 10ετούς διακυβέρνησης του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ΓεΣΥ, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δικαστικού συστήματος, τη θέσπιση του κατώτατου μισθού και τη θέσπιση της κατώτατης σύνταξης.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση των πολιτών και τις δυσκολίες που βιώνουν, ο κ. Αναστασιάδης αφού είπε πως «ουδείς παραγνωρίζει τις δυσκολίες ,γι’ αυτό επανήλθαμε με μέτρα», επεσήμανε: «Θα μπορούσαμε εύκολα να κάνουμε παροχολογία και να παραδώσουμε μια οικονομία, η οποία ενόψει μιας κρίσης η οποία όπως λέγεται θα είναι χρόνος ύφεσης για πολλά των κρατών, να παραδώσουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Τι κάναμε; Παραδίδουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, κάτω του 90% δημόσιου χρέους και ανεργία από 10 κάτω του 7%», τόνισε.

Προεδρικές και ΔΗΣΥ


Σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές και το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται ως ένα διχασμένο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού είπε ότι αυτό τον στεναχωρεί, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί ότι η στάση που τηρεί είναι ποντιοπιλατική. «Ούτε επιθυμώ, ούτε διανοούμαι τη διάσπαση του κόμματος», υπέδειξε.

Για την επόμενη μέρα των Εκλογών ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα φροντίσει αυτό το ρήγμα να το επαναφέρει», ενώ ερωτηθείς εάν θα κρατήσει αυτό το ρόλο ο ίδιος απάντησε καταφατικά. «Για το κόμμα μελλοντικά. Από την πρώτη Μαρτίου δεν θα είμαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά τον προεκλογικό αγώνα και τη μη εμπλοκή του, ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να εμπλακώ στον προεκλογικό. Να εμπλακώ και να δημιουργήσω έχθρα μεταξύ των οπαδών του κόμματος γιατί κάνουν άλλη επιλογή; Το καθήκον μου είναι να τους καλέσω να υπακούσουν στην απόφαση του κόμματος, να αποφύγουν τη διάσπαση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο βίντεο:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top