«Όλα είναι στο μυαλό σου», μια φράση αμφισβήτησης που συχνά ακούν άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές φαίνεται πως ακούν αντίστοιχα και οι ασθενείς με συμπτώματα long Covid, λόγω και της ασάφειας των συμπτωμάτων της νόσου.
Eργοδότες, γιατροί, φίλοι και ερωτικοί σύντροφοι των ασθενών, που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και ακόμα ταλανίζονται με συμπτώματα όπως κόπωση και δύσπνοια, φαίνεται πως τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.
Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν το 95% των ατόμων που εμφάνισαν επίμονα συμπτώματα, ανέφεραν ότι έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα είδος στιγματισμού, ενώ τρεις στους τέσσερις ανέφεραν ότι στιγματίζονται «συχνά» ή «πάντα» λόγω της κατάστασης της υγείας τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μακρά COVID σήμερα δημιουργεί μεγαλύτερο στίγμα από πολλές άλλες μακροχρόνιες παθήσεις, όπως ο ιός HIV και η κατάθλιψη» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Marija Pantelic, λέκτορας δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Brighton and Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που ζουν με επίμονα συμπτώματα και συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη βίωσαν κάποια μορφή στίγματος που σχετίζεται με αυτή την ασθένεια» επισημαίνει.
Για να εκτιμηθεί ο στιγματισμός των ασθενών με long Covid, οι ερευνητές διεκπεραίωσαν μια διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερα από 1.100 άτομα.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου οι μισοί είχαν επίσημη διάγνωση για τη μακρά COVID. Υπήρχαν και συμμετέχοντες που δεν είχαν διαγνωστεί επίσημα, όμως οι γιατροί που τους εξέτασαν θεώρησαν ότι πιθανότητα πάσχουν από το σύνδρομο.
Όπως διαπιστώθηκε, περίπου δύο στους τρεις (63%) ασθενείς με μακρά COVID δήλωσαν ότι είχαν βιώσει άμεσο στιγματισμό και διακρίσεις ως αποτέλεσμα της ασθένειάς τους.
Ανέφεραν μάλιστα ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν σαν να τους έλεγαν ψέματα για την έκταση των συμπτωμάτων τους, τους αντιμετώπιζαν με ασέβεια και αγένεια ή άρχισαν να τους αποφεύγουν.
Αντίστοιχα, σχεδόν το 91% δήλωσε ότι αναμένει να αντιμετωπίσει το στίγμα κάποια στιγμή λόγω των μακροχρόνιων συμπτωμάτων, ενώ ένα άλλο 86% δήλωσε ότι αισθάνεται βαθύ αίσθημα ντροπής σχετικά με την κατάστασή του.
Συνολικά, τα άτομα με το σύνδρομο long Covid είχαν περισσότερες πιθανότητες (83%) να αναφέρουν το στιγματισμό τους σε σχέση με τα άτομα χωρίς διάγνωση (69%).
Αυτό βέβαια είχε και ως συνέπεια οι ασθενείς να σταματήσουν να αναφέρονται στην κατάσταση της υγείας τους. Γι΄αυτό, το 61% δήλωσε ότι είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το ποιον ενημερώνουν για το πώς νιώθουν, ενώ το 34% δήλωσε ότι μετάνιωσε που μίλησε σε άλλους για τα συμπτώματα.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σαφή ενημέρωση ότι η μακρά COVID είναι πραγματική και ότι μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Δεν πρόκειται για μια ασθένεια των αδύναμων ή των αγχωμένων», ξεκαθαρίζει η δρ. Pantelic.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις