Η αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το μεταναστευτικό αλλά και η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων απασχόλησαν την Σύνοδο ΕΕ - Δ. Βαλκανίων, στα Τίρανα, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος είπε ότι «ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων η οποία για πρώτη φορά διεξήχθη σε χώρα της περιοχής και, πιο συγκεκριμένα, στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας».
Οι συμμετέχοντες ηγέτες, ανέφερε, «είχαν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων να τονίσουν για άλλη μια φορά τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Μια σχέση που καθίσταται ακόμα πιο σημαντική μετά και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συνέχισε ο κ. Πελεκάνος, «οι συμμετέχοντες ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και αυξάνουν τις προκλήσεις για όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων».
Συζήτησαν, επίσης, είπε, «σχετικά με την πορεία της δέσμευσης που έχει αναλάβει η ΕΕ για εφαρμογή πολιτικών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε αυτά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι για παράδειγμα το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων και η ανθεκτικότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έναντι ξένων παρεμβάσεων».
«Σε ό.τι αφορά το μεταναστευτικό, οι εταίροι μας των Δυτικών Βαλκανίων καλούνται διαχειριστούν το θέμα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών από τα Δυτικά Βαλκάνια προς άλλες χώρες της ΕΕ», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι «οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν, επίσης, την πρόθεση τους να εντείνουν τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στη βάση της αρχής της ισονομίας και δεδομένου ότι οι χώρες αυτές θα εργαστούν και θα επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται με βάση τις ενταξιακές διαδικασίες, προς όφελος των οικονομιών και των πολιτών τους».
Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονείται, είπε, «ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί στις 15 του τρέχοντος μήνα να αποφασίσει κατά ποσό θα αποδοθεί το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, κάτι για το οποίο η Κύπρος έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της».
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερείς χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, την επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις