Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών ή επιφυλάξεων, με υπευθυνότητα και μακριά από λαϊκισμούς θα ψηφίσει και φέτος τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάριος Κάρογιαν, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023.
Ο κ. Κάρογιαν δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, διεξάγεται φέτος σε μια περίοδο κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Η χειρότερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος της ούτε και τις συνέπειες της», είπε.
Ανέφερε ότι στην Κύπρο ολοκληρώνεται μια ολόκληρη σχεδόν δεκαετία σχετικής σταθεροποίησης και μαζί της ολοκληρώνεται και ο κύκλος της διακυβέρνησης της χώρας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Χάριν στις προσπάθειές της, είπε ο κ. Κάρογιαν, αφήσαμε πίσω μας την προηγούμενη οικονομική κρίση.
Σημείωσε ότι ήταν η δεκαετία του κουρέματος των καταθέσεων, της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης της ανεργίας, των κοινωνικών συσσιτίων, της φτωχοποίησης του πληθυσμού, της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισορροπιών και των κοινωνικών αποκλεισμών και του ψαλιδίσματος των ονείρων της νέας γενιάς. «Ήταν, όμως και μια δεκαετία ανάκαμψης για την οικονομία μας», είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων μιλώντας για το φαινόμενο της διαφθοράς σημείωσε ότι η Κύπρος με βάση τα στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, βρίσκεται στην μικρή ομάδα των κρατών που πρωταγωνιστούν αρνητικά, μαζί με την Συρία, την Τουρκία, την Λιβερία, την Αγία Λουκία και την Ουγγαρία. Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι σημερινό και στέκεται εμπόδιο σε σοβαρές ξένες επενδύσεις και στερεί σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε σημαντικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και κοινωνικές παροχές. Υπογράμμισε ότι το χειρότερο από όλα είναι ότι συντελεί στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής ζωής και στη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των εκποιήσεων σημείωσε ότι έχει έρθει τώρα η ώρα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα και απλά ερωτήματά που εδώ και δέκα χρόνια παραμένουν αναπάντητα. Διερωτήθηκε γιατί δεν έχει καταστεί δυνατός ο σωστός και αντικειμενικός διαχωρισμός των στρατηγικά κακοπληρωτών, από εκείνους που αντικειμενικά, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Απηύθυνε έκκληση για διάλογο σε μια πιο δομημένη και θεσμική βάση, ώστε «να καταλήξουμε σε μια συνεννόηση που θα στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τη μία, ενώ παράλληλα, δεν θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα την κυπριακή οικονομία».
Πρόσθεσε ότι στην εποχή της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγής νέων μορφών πλούτου και εργασίας, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που προορίζονται σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία. Ισχυρή οικονομία σημαίνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο, είπε, βασισμένο στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην εξισορρόπηση της κατανομής του εισοδήματος.
Ο κ. Κάρογιαν σημείωσε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διασφαλίζεται ο εξορθολογισμός και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η οποία μέχρι σήμερα δυσκολεύει και κάποτε αποτρέπει σημαντικές επενδύσεις.
Όσον αφορά στο εθνικό θέμα ο κ. Κάρογιαν είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την άμεση άρση του αδιεξόδου». Όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, είπε, επιβάλλεται από την πλευρά μας σε βάθος ουσιαστική και ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων και χάραξη πορείας που θα αποτρέπει την εφαρμογή από την Άγκυρα των σχεδίων της.
Σημείωσε επίσης ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια που θα σέβεται πλήρως το Κοινοτικό/Ενωσιακό κεκτημένο. Οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις ή ιδέες, είπε, εκτός αυτών των παραμέτρων, το μόνο που προσφέρουν είναι προφάσεις στην τουρκική πλευρά για να προωθεί τη λύση των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας.
«Είμαι της άποψης πως η μόνη διέξοδος είναι η επιμονή μας στο διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος να προωθήσει άμεσα την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης στη βάση των συμφωνηθέντων και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες, με τα θετικά και τα αρνητικά του, είναι το μόνο σημείο εκκίνησης», δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και σε πρόταση όπως αυτή κατατέθηκε από τον ανεξάρτητο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, που προνοεί την λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με συγκεκριμένους όρους εντολής.
Ο κ. Κάρογιαν σημείωσε ότι η αποδοχή από τον Νίκο Χριστοδουλίδη της ιδέας σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν «για εμάς καταλυτική σε ό,τι αφορά στη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας».
Σημείωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού, σωστά, δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως έγκριση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών ή επιφυλάξεων, με υπευθυνότητα και μακριά από λαϊκισμούς θα ψηφίσει και φέτος τον προϋπολογισμό, κατέληξε ο κ. Καρογιάν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις