ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ Ελλάδος - «Παρέλαβα ένα κράτος υπό χρεοκοπία»

ΠτΔ: Σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ Ελλάδος -  «Παρέλαβα ένα κράτος υπό χρεοκοπία»

Σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ Αθήνας, παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με την Ελληνική Κυβέρνηση υπάρχει ενιαία εθνική πολιτική, είπε απόψε (3 Δεκεμβρίου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγάλη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε ο ΔΗΣΥ Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι είμαι ανάμεσα σε συναγωνιστές Κύπριους και συναγωνιστές Ελλαδίτες. Είμαι ανάμεσα σε ό,τι πιο εκλεκτό διαθέτει ο Ελληνισμός, είτε στην Ελλάδα είτε στη διασπορά.

Χαίρομαι που απόψε για δέκατη χρονιά τιμώνται επάξια Κύπριοι που διέπρεπαν και που απέδειξαν ότι μπορεί να ξενιτεύτηκαν, μπορεί να είναι μακριά από την πατρώα γη, αλλά παρά ταύτα μέσα από τη δράση, μέσα από την προκοπή δίδουν την άλλη διάσταση: της ελπίδας, της προκοπής, της προοπτικής.

Είμαι συγκινημένος διότι η δέκατη χρονιά των βραβεύσεων συμπίπτει με τη δέκατη χρονιά της δικής μου διακυβέρνησης. Είναι η τελευταία φορά που σας προσφωνώ ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, ως επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος θα είμαι πάντοτε στο πλευρό της παράταξης που μου έδωσε το δικαίωμα να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις με σταθερές αρχές και αξίες, με σωστούς προσανατολισμούς μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα μιας χώρας, όπως έγινε στην Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Νέα Δημοκρατία.

Διαχρονικά όποτε κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία ήταν μια περίοδος προκοπής για την Ελλάδα. Διαχρονικά όποτε κυβέρνησε ο ΔΗΣΥ στην Κύπρο ήταν σημαδιακή η παρουσία του με πορεία σταθερότητας, πορεία προκοπής, πορεία που άλλαξε τα δεδομένα.

Έχει αναφερθεί ο αδελφικός μου φίλος Αβέρωφ Νεοφύτου στην εποχή του Γλαύκου Κληρίδη. Χωρίς, βεβαίως, τη συμπαράσταση και της Ελλάδας θα ήταν ακατόρθωτο. Αλλά μια χώρα υπό κατοχή κατόρθωνε το 2004 να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, να διασφαλίσει την ύπαρξη ενός κράτους υπό κατοχή, να θωρακίσει την ανεξαρτησία και την προοπτική.

Δέκα χρόνια επί διακυβέρνησης μου, παρέλαβα ένα κράτος υπό χρεοκοπία- και όταν μιλώ για χρεοκοπία εννοώ ότι δεν είχε ρευστά διαθέσιμα παρά για τους μισθούς ενός μηνός, των δημοσίων υπαλλήλων - που δεν είχε την δυνατότητα να δανειστεί έστω και ένα σεντ από τις αγορές.

Δεν είχε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στα στοιχειώδη που απαιτούσε ο λαός. Ήταν η εποχή των κοινωνικών παντοπωλείων, ήταν η εποχή που η προοδευτική τάχα παράταξη κυβερνούσε την Κύπρο για να την οδηγήσει μέσα από άστοχες, δογματικές πολιτικές, στη χρεοκοπία.

Δέκα χρόνια μετά περάσαμε κρίσεις, την οικονομική κρίση του 2013, την πανδημία και τώρα τα φαινόμενα που ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας δημιουργεί.

Αυτή την ώρα η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει δείκτες ανάπτυξης 6%.

Παραλάβαμε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 17%. Σήμερα είναι κάτω από 7%. Υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι η Κύπρος που παραδίδουμε και αυτή είναι η Κύπρος που θέλει να επιβιώσει, ζώντας κάτω από συνθήκες κατοχής.

Αυτή η σταθερότητα, αυτή η οικονομική ανάπτυξη θέτει και το δίλημμα, διότι τα δέκα χρόνια συμπίπτουν και με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι που διεκδικούν την προεδρία. Αυτό όμως που τίθεται - και απευθύνομαι στους φίλους συμπατριώτες, στους συναγωνιστές του ΔΗΣΥ - είναι να αναλογιστούν ή να θέσουν ενώπιον τους το δίλημμα: συνέχιση της σταθερότητας και της προκοπής ή πειραματισμοί;

Μιλούν κάποιοι για προοδευτική αλλαγή. Τη ζήσαμε τη βιώσαμε.

Μιλούν κάποιοι άλλοι για την πολυσύνθετη Κυβέρνηση, για ένα μωσαϊκό που μέχρι προχθές ήταν ή επικαλούνταν την αξιωματική αντιπολίτευση, ένας μηδενισμός του κυβερνητικού έργου.

Λυπούμαι διότι στέλεχος της Κυβέρνησης μου καθίσταται ένας εξ εκείνων που θέτουν το δίλημμα σε όλους εσάς.

Και απευθύνομαι στα συναγερμικά στελέχη: Μπορούν να κυβερνήσουν κόμματα, τα οποία μεταξύ τους ουδέποτε συμφώνησαν; Ουδέποτε ενέκριναν, ουδέποτε αποδέχθηκαν αυτό που έχουμε μέχρι σήμερα προσφέρει;

Μία είναι κατά την άποψη μου η επιλογή: Αυτός που υπήρξε ο στενότερος μου συνεργάτης στις επιτυχίες που κατέγραψε η Κυπριακή Κυβέρνηση. Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στην προκοπή που παρατηρήθηκε, στα όσα θετικά βιώνουμε σήμερα και αυτός δεν είναι άλλος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Τον Πρόεδρο της παράταξης. Δεν θεωρώ ότι επιβάλλεται ή υπαγορεύεται να πω περισσότερα».

Συγχαίροντας θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της τοπικής επιτροπής του ΔΗΣΥ «που για δέκατη χρονιά βραβεύουν επάξια ανθρώπους που τιμούν την πατρίδα μας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι συγχαίρει επίσης και «όσους έχουν τιμηθεί και στο παρελθόν, όπως και αυτούς που σήμερα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα έπραξαν, θα τιμηθούν».

Απευθυνόμενος σε Υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης οι οποίοι παρέστησαν στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως μέχρι σήμερα συμβαδίσαμε τα δύο αδελφά κόμματα, και δώσαμε προκοπή, έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.

Και χθες και σήμερα ήμουν με τον Πρωθυπουργό, έχουμε μια άριστη συνεργασία, έναν άριστο συντονισμό και δεν χρειαζόταν να μιλήσουμε για ενιαίο αμυντικό δόγμα, διότι υπάρχει ενιαία εθνική πολιτική η οποία χαράσσεται. Και μέσα από αυτή τη συνεννόηση, την προοπτική και τους σχεδιασμούς, η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τέλος, ευχήθηκε «ευημερία στην Ελλάδα μας, ευημερία στην Κύπρο μας για το καλό όλων των Ελλήνων, και των Ελλήνων που ζουν στην Κύπρο και των Ελλήνων της διασποράς».

Ο ΔΗΣΥ Ελλάδας τίμησε στη συνέχεια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ΚΟΕ Ελλάδας κ. Νικόλας Χαραλάμπους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι Κύπριοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα, κ.κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, Μάριος Θεμιστοκλέους, Θωμάς Κυριάκου, Ανδρέας Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, Γιάννης Χατζηλοϊζου, Κύπρος Τσέντας, Θεόδωρος Λόρδος, κα Χριστίνα Κανακά – Gartenbein, κ. Μάριος Ψάλτης,

Στο δείπνο του ΔΗΣΥ Ελλάδας παρακάθισαν, επίσης, και Υπουργοί της Κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και Ευρωβουλευτές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top