Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ΕΕ εδραιώθηκε ως το φαρμακείο του κόσμου καθώς εξήγαγε τις μισές από τις δόσεις εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ και δώρισε περίπου 500 εκ. δόσεις σε διεθνείς εταίρους της, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στο Συνέδριο Φαρμακοποιών Κύπρου.
Υπογράμμισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων.
Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της, η Επίτροπος ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο και σημαντικό ρόλο. «Βασιζόμαστε και στη μελλοντική σας συμμετοχή κατά την οικοδόμηση, από κοινού, αυτής της ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», είπε, ενώ τόνισε και τη σημασία του ρόλου των φαρμακοποιών ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες να κατανοήσουν ότι η λήψη αντιβιοτικών δεν είναι η λύση για όλα.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η ΕΕ κατάφερε να καταλήξει σε ισχυρές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με κύριο παράδειγμα την επιτυχημένη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική επιτυχία» για την Ένωση, καθώς κατάφερε να διαπραγματευτεί και να προμηθευτεί ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων που έφτανε τα 4,2 δισ. δόσεις.
Εξαιτίας της επιτυχημένης εμβολιαστικής εκστρατείας, πάνω από το 73% του πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν το 55% έχει λάβει και ενισχυτική δόση, είπε.
Η κ. Κυριακίδου, είπε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ εδραιώθηκε ως το Φαρμακείο του κόσμου, καθώς εξήγαγε τις μισές από τις δόσεις που παράγονται στην ΕΕ, ενώ έχει δωρίσει περίπου 500 εκ. δόσεις στους διεθνείς εταίρους της. Σύμφωνα με εκτίμηση του ΠΟΥ, το αποτέλεσμα ήταν ότι πέραν των 20 εκ. ανθρώπων παγκοσμίως να έχουν διασωθεί εξαιτίας των εμβολίων.
«Βασιζόμενοι σε όλα όσα έχουμε διδαχθεί από την πανδημία, είδαμε γρήγορα την ανάγκη να μετατρέψουμε τις ad hoc λύσεις που αναπτύξαμε, σε μια μόνιμη αρχιτεκτονική υγείας της ΕΕ, που θα είναι πραγματικά έτοιμη για την επόμενη κρίση υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξιοποιούμε τώρα όλη την εμπειρία για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», σημείωσε.
Γι΄αυτό, με προτεραιότητα την ενίσχυση της ετοιμότητας αντιμετώπισης κρίσεων σε μελλοντικές υγειονομικές απειλές, δημιουργήθηκε το HERA, η Αρχή για την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων, σε συντονισμό με τον ECDC και τον ΕΜΑ.
Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, ανέφερε ότι αναμένεται να βελτιώσει την πρόσβαση στη διάγνωση και τον προ-συμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία και τη φροντίδα, μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα τόσο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο και καλά χρηματοδοτούμενο σχέδιο σε επίπεδο ΕΕ που μας επιτρέπει να εργαστούμε με αφοσίωση και συντονισμένα σε ολόκληρη την ΕΕ για να επιφέρουμε αλλαγές, σε εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Σε ότι αφορά την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, του ελέγχου, της θεραπείας και της περίθαλψης», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.
Ακόμα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους και αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά για όλους ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την οικονομία της χώρας τους.
«Η φαρμακοβιομηχανία μας θα πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει και να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ετοιμάσει τη Φαρμακευτική Στρατηγική της ΕΕ, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την υγεία όλων», ανέφερε, εξηγώντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των ισχυόντων φαρμακευτικών κανόνων της ΕΕ και θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2023.
Σημείωσε επίσης ότι με τη νέα Φαρμακευτική Στρατηγική της ΕΕ θα αντιμετωπιστούν οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, ενώ θα ενισχυθεί και η ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού των φαρμάκων στην Ευρώπη.
Κλείνοντας, η κ. Κυριακίδου είπε ότι οι φαρμακοποιοί είναι το πρώτο σημείο επαφής για τους πολίτες όσον αφορά την αναζήτηση ιατρικών συμβουλών και θεραπείας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της που σε κάθε στάδιο της πανδημίας παρέμειναν στην ορθή κατεύθυνση των επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων. Τους κάλεσε να συνεχίσουν την προσπάθεια για τις ενισχυτικές δόσεις, που, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Κύπρο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις