Η Βουλή με 49 ψήφους υπέρ και μια αποχή ψήφισε νομοσχέδιο για τροποποίηση του Συντάγματος, που αφορά το οικογενειακό δίκαιο.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο διαγράφεται η πρόνοια του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου, διευρύνεται το πεδίο αρμοδιοτήτων των Οικογενειακών Δικαστηρίων, ώστε να εκδικάζουν οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, ανεξάρτητα εάν οι διάδικοι ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ή σε θρησκευτική ομάδα και διαγράφεται πρόνοια που καθορίζει τους λόγους διαζυγίου μεταξύ των οποίων και οι λόγοι που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, ώστε αυτοί να προβλέπονται με νόμο.
Ψηφίστηκε παράλληλα και το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου, ώστε να καθοριστεί η σύνθεση των Οικογενειακών Δικαστηρίων, των απαιτούμενων προσόντων, των εξουσιών και των καθηκόντων των δικαστών αυτών.
Η Βουλή ενέκρινε και το ν/σ για τροποποίηση του περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν οι διατάξεις που αφορούν στην απόπειρα συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης του γάμου και να μεταφερθούν, στις διατάξεις του βασικού νόμου, οι διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία απόπειρας συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης γάμου που ιερολογήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες θρησκευτικής ομάδας, που περιλαμβάνονται στον περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Θρησκευτικές Ομάδες) Νόμο.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα που απαντά σε σημαντικά αιτήματα των πολιτών και της κοινωνίας και έχουμε πλέον μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.
Έχουμε, συνέχισε, μια σημαντική μεταρρύθμιση μπροστά μας, κινηθήκαμε σε απόλυτη συναίνεση και ας κρατήσουμε το μεγάλο βήμα.
Η Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι προχωράμε πλέον σε γρήγορη και δίκαιη εκδίκαση υποθέσεων και ότι ήδη αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από την Εκκλησία.
Ο ‘Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ είπε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι ότι αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι σημαντικό κομμάτι και βήμα εκσυγχρονισμού, προσθέτοντας ότι κατορθώσαμε να βρούμε συγκλίσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πλέον, είπε, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής καταγωγής θα έχουν την ίδια μεταχείριση, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των παιδιών και απαλείφονται διακρίσεις κατά γυναικών σε διαζύγιο.
Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που κατατέθηκαν από την Εκκλησία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης που αποδεικνύουν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τα διαζύγια και το ρόλο της Εκκλησίας είναι σε αχρησία αλλά κάποιοι επιμένουν να μην το παραδέχονται.
O Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες με κατάργηση πχ του τριμελούς δικαστηρίου για διαφορές στο γάμο και ότι υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων και ταλαιπωρίας.
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι το ενδιαφέρον μας πλέον είναι τα παιδιά και ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες που τα διαζύγια έχουν στην ψυχική τους υγεία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις