Μετά από θυελλώδη συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, οι αντεγκλήσεις, συζητήσεις με βαριούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε Νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ένταση στη Βουλή: Φωνές και χαρακτηρισμοί - Πάτησε πόδι η Αννίτα - «Θα διακόψω την Ολομέλεια» - Βίντεο
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αντιπαράθεση Αννίτας-Χρίστου: «Το κόμμα σας στήριξε» - «Δεν χρωστάω σε κανένα»
Τι προηγήθηκε της ψήφισης
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ως εξόφθαλμα αντισυνταγματική την πρόταση νομού, αφού, όπως είπε, η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίζει τη διδακτική ύλη στα σχολεία, ενώ υπέδειξε ότι «από την αρχή είχαν προειδοποιηθεί τα μέλη της Επιτροπής για την αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου. Υπάρχει και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», εξήγησε. «Πως γίνεται η έκθεση να παρουσιάζει ως θετικό το Υπουργείο Παιδείας και να λάβαμε μία επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας ότι είναι κάθετα εναντίον;», διερωτήθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας «ας μας εξηγήσει κάποιος πως προέκυψε αυτή η αναντιστοιχία».
«Ας μην μας λεν κάποιοι ότι εμείς είμαστε αχταρμάς, όταν το κυβερνών κόμμα αυτή την στιγμή φαίνεται να επιτίθεται στον Υπουργό Παιδείας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Προέδρου της Βουλής: «Πώς επιτέθηκε το κυβερνών κόμμα; Αν εννοείται την Πρόεδρο του Σώματος, η Πρόεδρος του Σώματος επιβάλλει τις διαδικασίες και τους Κανονισμούς και δεν επιτίθεται», εξήγησε.
Παράλληλα η κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε πως η επιστολή του Υπουργού Παιδείας «συνιστούσε θεσμική παρέμβαση η επιστολή του Υπουργού Παιδείας», γιατί, όπως είπε, ο Υπουργός Παιδείας δεν απευθύνθηκε στην Επιτροπή, αλλά στην Πρόεδρο της Βουλής. «Το Σώμα δεν μπορεί να εκβιάζεται πριν την ετυμηγορία του», επεσήμανε τονίζοντας ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει δικαίωμα να συμβουλέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τη νομοθεσία, εάν και εφόσον ψηφιστεί.
Ανταπώντας στην Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε «γιατί το Υπουργείο σέβεται την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών αντί του Υπουργού Παιδείας;», για να λάβει απάντηση από την κ. Δημητρίου ότι «δεν υπάρχουν προσωπικά ζητήματα».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά, να υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι «αγνοήσατε την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», με την Πρόεδρο της Βουλής να διερωτάται: «Μα εγώ;». «Η Πρόεδρος του Σώματος δεν είχε καμία ανάμειξη στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Η δική μου τοποθέτηση δεν ήταν επί της ουσίας, αλλά επί της διαδικασίας. Δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Βουλής.
Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αφού υπέδειξε ότι υπάρχουν Κανονισμοί της Βουλής, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει παραβίαση των Κανονισμών της Βουλής. «Παραβιάζεται το άρθρο 80 και το αγνοείται», εξήγησε σημειώνοντας ότι «δεν έγινε καμία προετοιμασία για την ύλη και το τι θα διδάσκεται». Ανταπαντώντας η Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε: «Συζητήσαμε τα διαδικαστικά και είναι η άποψή σας».
Παρεμβάσεις ΕΛΑΜ-Θεμιστοκλέους
Στη δική του παρέμβαση ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το κίνημά του διαφωνεί και θα καταψηφίσει την πρόταση». «Δεν περιγράφεται τίποτα άλλο πέρα από μια αοριστολογία», εξήγησε και τόνισε: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά. Χρειάζεται σεβασμός στην καθαρότητα και την ιερότητα της παιδικής ηλικίας».
Από την πλευρά του, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους αφού ξεκαθάρισε πως κανένας δεν μπορεί να του απαγορεύσει να εκφράσει την άποψή του, εξέφρασε την άποψη πως όποιος έγραψε το προοίμιο της πρότασης νόμου, καθοδηγείτο από αρρωστημένο εγκέφαλο».
Ο κ. Θεμιστοκλέους τοποθετήθηκε πέραν του χρόνου του κάτι που προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων, ζητώντας από την Πρόεδρο της Βουλής να τον ανακαλέσει σε τάξη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε πρώην ευρωβουλευτή του, προκαλώντας την οργή Βουλευτών.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τον κάλεσε να πάρει πίσω τη σκιά για τον ευρωβουλευτή, λέγοντας ότι στο Ναό της Δημοκρατίας δεν λέμε υπονοούμενα και αναφέρθηκε σε κηλίδα.
Για μομφή και λοιδορία μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ειδικά όταν το δικαστήριο δεν έχει αποδείξει οτιδήποτε, όπως είπε.
Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ μίλησε για λίβελλο λέγοντας ότι η ανοχή έχει και τα όριά της. Στον κ. Λουκαΐδη απάντησε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους λέγοντας «Μαζί μου να πολλύνεις τα όριά σου» και «δεν αποσύρω ούτε και ένα ιώτα».
Η συνέχεια
Η συζήτηση συνεχίστηκε σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους, με την Βουλευτή του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου,
Επέκρινε τον ΥΠΑΝ για την αντίδρασή του λέγοντας ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» και ανέγνωσε αποσπάσματα 2 επιστολών που το αποδεικνύουν, όπως είπε. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως για το θέμα έγιναν απίστευτες παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση κάτι που δεν ξανάγινε και ότι την αντισυνταγματικότητα θα την κρίνει το Ανώτατο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να απαντήσουν αν δέχονται να παραδώσουν τις εξουσίες τους στην εκτελεστική εξουσία. Είπε επίσης πως ο ΥΠΑΝ φεύγει σε 3 μήνες και αφήνει «ένα μεγάλο μηδέν».
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, τονίζοντας ότι στις χώρες που διδάσκεται το θέμα δεν υπάρχει ίχνος μείωσης της παρενόχλησης ανηλίκων, τονίζοντας πως επιβάλλεται να αυστηροποιηθούν οι ποινές.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, από την πλευρά του, ζήτησε πιστή εφαρμογή των Κανονισμών της Βουλής, λέγοντας ότι για πολλοστή φορά Βουλευτές του ΑΚΕΛ διακόπτουν Βουλευτή και κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής να μην μεροληπτεί, υποδεικνύοντάς της ότι «σας στήριξε το ΕΛΑΜ. «Δεν χρωστάω σε κανένα», απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις