Δεν θα δεχθούμε μονομερή εισαγωγή ενός ετεροβαρούς και άδικου δικονομικού θεσμού, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Χρίστος Κληρίδης, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των δικηγόρων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, στη Λευκωσία. Οι δικηγόροι κατήλθαν σε προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρόμενοι για την εισαγωγή του θεσμού των «εξπρές δικών».
Αρχικά ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι «επιχειρείται μια διαδικασία για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη, η οποία είναι άδικη, παραβιάζει βασικά συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα, προσπαθεί να εισαγάγει εξπρές δίκες». Εκείνο το οποίο ανησυχεί τους δικηγόρους, συνέχισε, «είναι ότι οι πελάτες μας δυστυχώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πίεση αφόρητη, η οποία κάθε άλλο παρά θα οδηγήσει στη δίκαιη δίκη».
«Δεν μπορείς να καταργείς εν μια νυκτί βασικούς κανόνες εκδίκασης μιας υπόθεσης με το συνταγματικό δικαίωμα σε κάθε διάδικο να έχει επαρκή χρόνο για να προετοιμαστεί για την υπόθεσή του και να κλητεύσει τους μάρτυρες εκείνους που κρίνει ότι θα βοηθήσουν για την υπόθεσή του», υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι συνταγματικό δικαίωμα που δεν επιδέχεται καν περιορισμούς ακόμα και με τις λέξεις και τα συμφραζόμενα του Άρθρου 30 του Συντάγματος». «Συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί αυτοί οι κανονισμοί», υπογράμμισε.
Ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι «επιχειρήθηκε να εισαχθεί ένα κομμάτι των κανονισμών, γνωστών ως κανονισμών Dyson, οι οποίοι κανονικά θα τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2023». Επεσήμανε ότι «δεν μπορείς να παίρνεις ένα κομμάτι αυτών των κανονισμών που αποτελούν την κατάληξη μιας φιλοσοφίας που προηγείται αυτών των κανονισμών, μέσα από τους οποίους φιλτράρεται η υπόθεση για να καταλήξει στο τελικό της στάδιο, και να τους εισαγάγεις εσπευσμένα χωρίς να κοινοποιήσεις στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο το προτεινόμενο κείμενο και να αναμένεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιλύσεις τα προβλήματα της δικαιοσύνης».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ σημείωσε ότι το 90% των υποθέσεων αναβαλλόταν διότι είτε το δικαστήριο είχε συνεχιζόμενη ακρόαση είτε προηγείτο άλλη παλαιότερη υπόθεση. Το υπόλοιπο 10% των υποθέσεων, όπου οι δικηγόροι ζητούσαν αναβολή, εγκρινόταν από το δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι το δικαστήριο δεχόταν ότι συνέτρεχαν λόγοι για την αναβολή, εξήγησε. «Δεν μπορούν να φορτώσουν όλα τα προβλήματα στους δικηγόρους. Αυτό το πράγμα δεν θα γίνει δεκτό ποτέ», τόνισε.
Ο κ. Κληρίδης κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να ξανασκεφθεί το όλο θέμα, να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, να αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού και να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον ΠΔΣ για να βρεθούν τρόποι βελτίωσης του οποιουδήποτε κανονισμού.
Παράλληλα, πρότεινε να εφαρμοστεί με ένα πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει τον διορισμό συνταξιούχων δικηγόρων, την πλήρωση των 11 κενών θέσεων δικαστών, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης για την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο ζητεί αναβολή μέχρι τον Ιούλιο, καθώς και την εισαγωγή του θεσμού των εξ αποστάσεως ακροάσεων για ορισμένα θέματα, π.χ. για ενδιάμεσες αιτήσεις ή ακόμα και για εφέσεις.
«Δεν θα δεχθούμε μονομερή εισαγωγή ενός ετεροβαρούς και άδικου δικονομικού θεσμού για επίλυση των προβλημάτων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ. Την προσεχή εβδομάδα, συνέχισε, θα συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή την οποία συνέστησε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και η οποία βοήθησε στη σύνταξη των κανονισμών Dyson, για να ετοιμάσει έκθεση μαζί με τις εκθέσεις των Προέδρων των τοπικών συλλόγων. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ετοιμάζει σχετικά διαβήματα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ζητώντας παράλληλα την υπομονή, την αλληλεγγύη και τη στήριξη των δικηγόρων. «Είναι η αρχή ενός μεγάλου αγώνα και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε», κατέληξε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξουν οι δικηγόροι εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «αυτό θα το εξετάσουμε αλλά δεν θα υποστείλουμε τη σημαία. Θα συνεχίσουμε μαχητικά τον αγώνα μέχρι τέλους».
Ερωτηθείς για τα αιτήματα των δικηγόρων, εξήγησε ότι «θεσπίστηκε εσπευσμένα με άμεση εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή ένας δικονομικός κανονισμός, ο οποίος ουσιαστικά προνοεί εξπρές δίκες χιλιάδων υποθέσεων των ετών 2014-2018». Πρόσθεσε ότι επηρεάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας και εξέφρασε την ανησυχία ότι δεν θα λειτουργήσει σωστά αυτός ο κανονισμός και ότι θα υπάρξουν συνοπτικές δίκες και πολλές απορρίψεις υποθέσεων χωρίς να δίνεται το δικαίωμα στον διάδικο να εξαντλήσει τον απαραίτητο χρόνο που κατοχυρώνει το Σύνταγμα για προετοιμασία της υπόθεσης και να καλέσει όλους τους μάρτυρες που επιθυμεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων του.
Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης ζήτησε την αναστολή του δικονομικού κανονισμού και άμεσο διάλογο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μαζί με τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου για περαιτέρω επεξεργασία αυτού του κανονισμού και διασφάλιση της έμπρακτης εφαρμογής της δίκαιης δίκης. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, το θέμα αυτό αφορά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους καθηκόντως πρέπει να έρθω σε επαφή για να αναφέρω τα τεκταινόμενα», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δίκες εξπρές, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ εξήγησε ότι ο κανονισμός προνοεί ότι δεν μπορούν να υποβάλλονται ενδιάμεσες αιτήσεις και ότι δεν μπορούν να γίνονται εφέσεις από ενδιάμεσες τυχόν αποφάσεις. Ακόμη, ανέφερε ότι ο κανονισμός προνοεί ότι θα δίνονται οδηγίες για περιορισμό της μαρτυρίας η οποία θα προσαχθεί και ότι οι υποθέσεις θα ορίζονται day in - day out, δηλαδή συνεχιζόμενες, για να διεκπεραιωθούν.
«Όμως, δεδομένου ότι έχουμε έλλειψη δικαστικού προσωπικού, οι δικαστές οι οποίοι είναι υπόχρεοι να εφαρμόσουν αυτόν τον κανονισμό υποχρεώνονται να δίνουν μία ώρα ακρόαση τη μία ημέρα, μία ώρα ακρόαση την άλλη μέρα κ.ο.κ., κάτι το οποίο δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του day in - day out», πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.
Ακόμη, υπέδειξε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες όπως η πλήρωση 11 θέσεων επαρχιακών δικαστών, ο διορισμός μέχρι και 9 συνταξιούχων δικηγόρων, όπως επίσης και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, για την οποία το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε αναβολή μέχρι τον Ιούλιο. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το Ανώτατο για τα δικά του θέματα ζητά αναβολές αλλά ταυτόχρονα θεσπίζει ένα μονομερή κανονισμό, ο οποίος πόρρω απέχει από του να επιλύει τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ είπε ότι συνολικά μπορεί να είναι 50.000, ενώ για την περίοδο αυτή μπορεί να ανέρχονται σε 25.000.
Μιλώντας για τον θάνατο του Κύπρου Χρυσοστομίδη νομικού και πρώην Υπουργού, Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του αποθανόντος, προσθέτοντας ότι «πενθεί σήμερα ο δικηγορικός κόσμος». Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρόμενοι δικηγόροι τήρησαν μονόλεπτη σιγή εις μνήμην του Κύπρου Χρυσοστομίδη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις