Στην αναπομπή του Νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 10 Νοεμβρίου για στοχευμένη, όπως χαρακτηρίστηκε, αναστολή των εκποιήσεων ενυπόθηκων δανείων, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαριθμώντας μία σειρά από κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνεχή αναστολή των πλειστηριασμών.
Υπενθυμίζεται πως, με τον αναπομπή Νόμο, επιχειρείται η αναστολή των εκποιήσεων για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι 350.000 ευρώ, επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο μέχρι 750.000 ευρώ και αγροτεμάχια αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε, αποτελεί ουσιαστικά, καθολική αναστολή των εκποιήσεων, χωρίς στόχευση εφόσον, αναστέλλονται οι εκποιήσεις, που αφορούν επαγγελματική στέγη, ανεξαρτήτως αξίας και ύψους δανείου.
Όπως έχει ενημερωθεί, προσθέτει, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, διαφωνούν με τη συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων για πέμπτη συνεχή φορά. Ιδιαίτερα υπό το φως των πιο κάτω δεδομένων.
Επιγραμματικά:
1/ Των πρωτοφανών προσπαθειών από εμπλεκομένους, περιλαμβανομένου του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστωτικών και Διαχειριστικών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, οι οποίες κατέχουν το 80 των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγιών στην οικονομία, ότι δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι και 350.000 ευρώ, για εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που πραγματικά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
2/ Σε μία περίοδο που οι καταθέσεις στην οικονομία παρουσιάζονται αυξημένες, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, κάτι που σκιαγραφεί την ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών, αναστέλλονται εκποιήσεις χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, επιβραβεύοντας κυρίως τους κακοπληρωτές και επιβαρύνοντας με τη μη συμμόρφωση τους συνεπείς πολίτες.
3/ Την ύπαρξη κυβερνητικών σχεδίων όπως το ΕΣΤΙΑ, το ΟΙΚΙΑ, την προστασία από τη διαδικασία των εκποιήσεων για τους μη βιώσιμους των εν λόγω σχεδίων, μέχρι την εφαρμογή του σχεδίου «ενοίκιο αντί δόσης».
Πέραν των πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι με την αναστολή των εκποιήσεων για τόσο διευρυμένη περίοδο, πλήττεται η αξιοπιστία της Κύπρου και δημιουργεί έντονη δυσφορία και στο εσωτερικό, στους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης, και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία, αφού τίθεται υπό αμφισβήτηση η θετική πορεία για περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να αυξάνονται. Ως αποτέλεσμα, υπογραμμίζει, ελλοχεύει ο κίνδυνος δυσμενέστερων όρων δανεισμού για το κράτος.
Παράλληλα, υποδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι συνεχιζόμενες αναστολές των εκποιήσεων, δεν λαμβάνουν υπόψη τους καταθέτες και συνετούς δανειολήπτες, οι οποίοι στην ουσία περιθωριοποιούνται και, έμμεσα αδικούνται, προς όφελος των στρατηγικών κακοπληρωτών, δημιουργώντας ανισότητα μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών προσώπων.
Επίσης, συνεχίζει, δίνεται το λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων, ή ότι η πολιτεία θα εξεύρει φαεινές ρυθμίσεις που να αναιρούν αυτή την προσπάθεια, θυματοποιώντας τους ενσυνείδητους και συνετούς δανειολήπτες, που να φθάνει μέχρι και το 75% των δανειοληπτών, εγκυμονώντας τον κίνδυνο να αυξηθούν οι ΜΕΧ.
Κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τη συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων, επαναφέρεται η κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων, ενώ θέτονται σε αυξημένο κίνδυνο χιλιάδες εγγυητές, οι οποίοι με την ενδεχόμενη αύξηση των ΜΕΧ, θα αυξηθούν συνολικά οι υποχρεώσεις τις οποίες θα κληθούν να αναλάβουν.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι προκαλείται ανησυχία για τον αντίκτυπο του υπό αναπομπή Νόμου στην αποτελεσματικότητα του οροσήμου του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορά τη βελτίωση του περιβάλλοντος διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων από τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, η επίτευξη του οποίου τελεί υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και στις συνολικές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων για μείωση των ΜΕΧ.
Οι συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων, συμπληρώνει, θα επηρεάσουν αρνητικά, την ανάκτηση της κρατικής βοήθειας από τη διαχείριση των ΜΕΧ της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, που περιήλθαν στην κυριότητα της Δημοκρατίας από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), ενώ επηρεάζεται αρνητικά και η δυνατότητα του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης να ανακτήσει το δανεισμό που έχει παραχωρήσει, αφού σχεδόν το 100% των ΜΕΧ του Οργανισμού, επηρεάζεται από την περίμετρο του υπό αναπομπή Νόμου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού κάνει εκτενή αναφορά στις μέχρι σήμερα αναστολές στις εκποιήσεις, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η μόνιμη αναστολή των εκποιήσεων αντιστρατεύεται το στόχο της αποτελεσματικής ανάκτησης χρέους, ο οποίος στόχος αποτελεί πυλώνα χρηματοοικονομικής σταθερότητας και συστατικό χρηματοοικονομικής παιδείας και κουλτούρας.
Με βάση τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τη Βουλή να αποδεχτεί την αναπομπή και παρακαλεί την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή να ακούσει σχετικά με την αναπομπή τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Οικονομικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις