Περίοπτη θέση στην προεκλογική ατζέντα αναμένεται να καταλάβει το θέμα της διαφθοράς μετά την επιστολή του Ανδρέα Μαυρογιάννη προς την Αρχή Κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής, με την οποία ζητεί την διερεύνηση των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, αναφορικά με τη σχέση που αποδίδει στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ.
Ο Πρόεδρος της Αρχής, Χάρης Πογιατζής, δήλωσε ότι προκειμένου να αρχίσει η έρευνα θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον οποίο διευθετήθηκε συνάντηση την προσεχή Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου. Ο κ. Πογιατζής εξήγησε ότι ο τρόπος διερεύνησης των θεμάτων που εγείρονται θα αποφασιστεί μετά τις διευκρινίσεις που θα δώσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Εξήγησε πάντως ότι θα κληθούν πολλά πρόσωπα. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η δρομολόγηση της διερεύνησης ισχυρισμών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του πρώην συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει ως διαδικασία που θα παράξει πολιτικό και άλλο περιεχόμενο, το οποίο θα έχει μια θέση στην προεκλογική εκστρατεία. Σε πρακτικό επίπεδο, πάντως, δεν αναμένεται ότι η διερεύνηση θα ολοκληρωθεί πριν τις προεδρικές εκλογές.
Η ανάγνωση
Στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων και στα κόμματα συμφωνούν ότι σε κάποιο βαθμό, ο οποίος προς το παρόν παραμένει άγνωστος, το ζήτημα θα τεθεί ψηλά στην προεκλογική ατζέντα. Όλα όμως θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.
Στο επιτελείο Μαυρογιάννη εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος η πρωτοβουλία του υποψήφιου τον τοποθετεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας και τον καθιστά ρυθμιστή της ατζέντας, χωρίς αυτό κατ’ ανάγκη να διασφαλίζει πολιτικά οφέλη. Στο ΑΚΕΛ, στο οποίο γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιστολή προς την Αρχή κατά της Διαφθοράς, εκτιμούν ότι η ανακίνηση του θέματος θα υπηρετήσει το στόχο για συσπείρωση των πολιτών που ιεραρχούν ψηλά το θέμα της διαφθοράς. Εκτιμούν επίσης ότι του επιτρέπει να διαφοροποιηθεί από τους άλλους δύο βασικούς υποψήφιους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, και την ίδια ώρα να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες για όσους τον επικρίνουν για εκπρόθεσμη αντίδραση στο ζήτημα της διαφθοράς και ότι τα πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ως αφετηρία τις προεκλογικές του φιλοδοξίες.
Το ρίσκο της όξυνσης
Πέραν όμως της πιο πάνω ανάγνωσης στο επιτελείο Μαυρογιάννη και στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι η πρόκληση πόλωσης και η δημιουργία τοξικού κλίματος, ενδεχομένως να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού αναμένεται ότι θα λειτουργήσει συσπειρωτικά σε μια μερίδα του εκλογικού σώματος αλλά μπορεί να απομακρύνει πολύ περισσότερους ψηφοφόρους, από αντίδραση στην δημιουργία πολωτικού κλίματος. Γι’ αυτό το Επιτελείο Μαυρογιάννη συντήρησε το θέμα την Τετάρτη αλλά φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις, σημειώνοντας ότι ήγειραν το θέμα χωρίς να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα και χωρίς να παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας. Μια άλλη ανάγνωση από στελέχη του ΑΚΕΛ είναι ότι ο χειρισμός αυτού του θέματος μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιά στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, εάν η προσοχή εστιαστεί σε ζητήματα τα οποία το ΑΚΕΛ κάθε άλλο παρά θα ήθελε να ανακινηθούν αυτή την περίοδο, όπως το θέμα της χρηματοδότησης από τη Focus ή το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο Δρουσιώτη.
Παρακολουθεί η Πινδάρου
Στον ΔΗΣΥ και το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο ενδεχομένως να υποχρεώσει το κόμμα σε θέση άμυνας. Την ίδια όμως ώρα, θεωρούν ότι η δημιουργία συνθηκών πόλωσης από το ΑΚΕΛ μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά γύρω από την υποψηφιότητα του αρχηγού της παράταξης. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι η κοινωνία αποστρέφεται την πόλωση, επιλέγουν την οδό των χαμηλών τόνων, όπως φαίνεται και από την πρώτη αντίδραση της Πινδάρου στην επιστολή Μαυρογιάννη προς την Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Ο ΔΗΣΥ επικρίνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι επέλεξε το δρόμο της τοξικότητας, κάτι που «αποτελεί κακή υπηρεσία για την πολιτική ζωή του τόπου». «Η αναποδογυρισμένη λογική, που θέλει τον οποιονδήποτε να πρέπει να αποδεικνύει την αθωότητα του και όχι αυτόν που καταγγέλλει να πρέπει να το στοιχειοθετεί, δεν προσφέρει στον πολιτικό βίο αλλά και στον τόπο γενικότερα», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.
Αποστάσεις από Χριστοδουλίδη
Στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη παρακολουθούν το θέμα αλλά φρόντισαν να μείνουν μακριά από κάθε δήλωση ή ενέργεια που μπορεί να αναδείξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη σε ρυθμιστή της προεκλογικής ατζέντας. Παρόλον ότι το επιτελείο Χριστοδουλίδη απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως γύρω από το θέμα, συνεργάτες του υποψήφιου θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπηρετήσουν την ατζέντα όσων αναζητούν αφορμές για τη δημιουργία διχαστικού κλίματος για προεκλογικά οφέλη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ανακίνηση του θέματος αποδίδεται σε επιλογή του επιτελείου Μαυρογιάννη με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ γύρω από την υποψηφιότητά του, λίγο πριν την τελική στροφή της προεκλογικής περιόδου.
Χαιρετίζει ο Αχιλλέας
Θέση πήρε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την πρωτοβουλία του Ανδρέα Μαυρογιάννη για παραπομπή των ισχυρισμών του Μακάριου Δρουσιώτη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Δυστυχώς, η Αρχή, έτσι όπως έχει ψηφιστεί η νομοθεσία της, δεν έχει δόντια για να κάνει ποινική έρευνα» αναφέρει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος έχει αναδείξει το ζήτημα της διαφθοράς στην προμετωπίδα της υποψηφιότητάς του. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης αντιλαμβάνεται ότι οι κινήσεις Μαυρογιάννη δεν είναι άσχετες με το στόχο για επαναπατρισμό ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ καθώς και πολιτών που αισθάνονται έντονα το θέμα της διαφθοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις