Η επιμονή της Τουρκίας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους θα μπορούσε να ερμηνευθεί στο μέλλον ως το ντε φάκτο τέλος της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960, σύμφωνα με τον καθηγητή στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου, Γιουτζέλ Βουράλ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Γενί Ντουζέν, ο κ. Βουράλ προσθέτει ότι το αίτημα του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση της «τδβκ» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «αποτελεί δήλωση εγκατάλειψης από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά του εδάφους που βασίζεται στη διακοινοτική συναίνεση και τις παραμέτρους του ΟΗΕ».
«Ως εγγυήτρια χώρα, από τη μια πλευρά θα λέτε "έχω στρατεύματα στην Κύπρο σύμφωνα με την Συνθήκη Εγγυήσεων" και από την άλλη θα λέτε "δεν υπάρχει πλέον Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχουν δύο κράτη’" Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», αναφέρει.
Αυτό που εγγυάται η Τουρκία είναι η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία και η συνταγματική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει στη συνέχεια, λέγοντας ότι η Τουρκία αναγνώρισε το ψευδοκράτος ως μέρος της προσπάθειάς της να αποδείξει τον ισχυρισμο πως ένα κοινό κράτος στην Κύπρο δεν είναι δυνατό κι αν ο ισχυρισμός αυτός υλοποιηθεί, δεν θα υπάρξει καμία προσπάθεια «αναγνώρισης της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητο κράτος».
«Τα βήματα που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας είναι μια προσπάθεια να καταστεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου σχεδόν ένα δορυφορικό κράτος, που κυβερνάται από την Τουρκία. Έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». προσθέτει.
Στην ερώτηση τι ελπίζει η Άγκυρα από τις κλιμακούμενες δηλώσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, όπου υπάρχει ένταση και στον διαχωρισμό μεταξύ των ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο κ. Βουράλ απαντά ότι η Τουρκία ελπίζει σαφώς σε ένα μέλλον στην Κύπρο στο οποίο οι Κύπριοι δεν θα έχουν κοινό κράτος.
«Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα κάνει ό,τι εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, και ήδη το κάνει. Το έδαφος στο οποίο στηρίζονται οι προσπάθειες για την αλλαγή της δημογραφικής δομής και της ταυτότητας του βορρά είναι η στάση ότι «δεν μπορεί πλέον να υπάρξει κοινό κράτος μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων», «αφήστε να αναγνωριστεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου και μετά θα το φροντίσουμε εμείς». Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ δεν είναι δυνατή. Όταν εξετάζουμε την Κύπρο από την Τουρκία, το μοντέλο που υπάρχει στο μυαλό είναι η επιθυμία και η προσδοκία να αλλάξουν και να επεκταθούν τα σύνορα της Τουρκίας», εξηγεί ο κ. Βουράλ.
Η Τουρκία, συνεχίζει ο ίδιος, αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως μέρος της προσπάθειάς της να αποδείξει τον ισχυρισμό της ότι ένα κοινό κράτος στην Κύπρο δεν είναι εφικτό. «Εάν η αξίωση αυτή υλοποιηθεί, δεν θα υπάρχει πλέον τέτοια προσπάθεια, δηλαδή η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους. Επειδή τα βήματα που γίνονται στο εσωτερικό είναι διαφορετικά. Τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν μια προσπάθεια να μετατραπεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε ένα σχεδόν κράτος - δορυφόρο που θα κυβερνάται από την Τουρκία. Η Τουρκία αναγνωρίζει διπλωματικά την ΤΔΒΚ. Η ΤΔΒΚ έχει πρεσβεία στην Άγκυρα, η Τουρκική Δημοκρατία έχει πρεσβεία στη Λευκωσία και η πράξη αναγνώρισης έχει πραγματοποιηθεί. Οι εκκλήσεις για αναγνώριση έχουν ήδη γίνει από το 1983. Οι εκκλήσεις για αναγνώριση δεν έχουν διαφορετικό νόημα όταν γίνονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», σημειώνει.
Η σημασία της έκκλησης του Ερντογάν για αναγνώριση, πρόσθεσε, είναι ότι στέλνει το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει έδαφος και δεν αποδεχόμαστε πλέον τις παραμέτρους του ΟΗΕ». Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, συνεχίζει, έχουν εγκαταλείψει το έδαφος που βασίζεται στη διακοινοτική συναίνεση και στις παραμέτρους του ΟΗΕ.
Αυτή η δήλωση είναι η διακήρυξη αυτής της στάσης, σημειώνει, είναι σημαντικό υπό αυτή την έννοια. Υποστηρίζει ότι, αντί να πει αυτό, ο Ερντογάν είπε «αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ», όπως αναφέρθηκε το ψευδοκράτος, επειδή δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει μια αρνητική έκφραση. «Υπάρχουν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποστηρίζουν τα μέρη στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια κοινή λύση μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων», προσθέτει.
Η Τουρκική Δημοκρατία λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λήξει, ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα δύο κράτη, καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις