Σήμα κινδύνου εκπέμπει διεθνής επιστημονική ομάδα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, δημοσιεύοντας στο Human Reproduction Update τα ανησυχητικά τους ευρήματα για τη ραγδαία μείωση στον συνολικό αριθμό και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων τα τελευταία 50 χρόνια.
Οι ερευνητές ανέτρεξαν σε παλαιότερες μελέτες και δεδομένα από δείγματα σπέρματος από όλο τον κόσμο για το διάστημα 1973 – 2018. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 53 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Τα στοιχεία αφορούσαν τη συγκέντρωση σπέρματος (αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος) και τον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων (η συγκέντρωσή τους επί τον όγκο του σπέρματος σε ml).
Διπλάσιος ρυθμός μείωσης από το 2000
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 51,6% σε όλες τις χώρες, μέσα στα 46 χρόνια που εξέτασαν οι ερευνητές. Αντίστοιχα, η συγκέντρωση που από το 1972 μειωνόταν κατά 1,16% ετησίως, από το 2000 συρρικνώνεται κατά 2,64% κάθε χρόνο.
Οι τάσεις που είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στους άνδρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία επιταχύνθηκαν και καταγράφονται πλέον και στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. «Η όποια μελλοντική έκρηξη των γεννήσεων (baby-boom) μπορεί να μην αφορά μόνο στον παγκόσμιο Βορρά», σημείωσαν οι καθηγητές.
Ο Δρ Hagai Levine, επικεφαλής ερευνητής και επιδημιολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, δήλωσε:
«Τα ευρήματά μας χρησιμεύουν ως ένα πρώτο καμπανάκι κινδύνου. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα που αν δεν περιοριστεί, θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ζητούμε επειγόντως παγκόσμια δράση για την προώθηση πιο υγιούς περιβάλλοντος για όλα τα είδη και περιορισμό των κινδύνων και συμπεριφορών που απειλούν την αναπαραγωγική μας υγεία».
Πιθανές αιτίες και άλλοι κίνδυνοι
Αν και η μελέτη δεν αναζήτησε τις αιτίες πίσω από το φαινόμενο, υπάρχουν μελέτες που συνδέουν διαταραχές κατά τον σχηματισμό της αναπαραγωγικής οδού στα έμβρυα με την αδύναμη γονιμότητας μετέπειτα στη ζωή. Οι ένοχοι για τις διαταραχές αυτές, σύμφωνα με τον Δρ Levine, εντοπίζονται στον τρόπο ζωής και διάφορα χημικά στο περιβάλλον.
Η μείωση των σπερματοζωαρίων και κατ’ επέκταση των επιπέδων τεστοστερόνης δεν μαρτυρά μόνο προβλήματα γονιμότητας αλλά σχετίζεται με χρόνια νοσήματα, καρκίνο των όρχεων και μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Μεταξύ των πιθανών αιτίων και παραγόντων κινδύνου, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν:
• χημικές ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις που περιέχονται σε προϊόντα περιποίησης, συσκευασίες τροφίμων και παιδικά παιχνίδια και οι οποίες συνδέονται με ορμονικές διαταραχές
• το κάπνισμα τσιγάρων και μαριχουάνας
• την «κοιλίτσα» και την παχυσαρκία.
Οι επιστήμονες επικαλέστηκαν στατιστικά και ερευνητικά δεδομένα για να εξηγήσουν τι σημαίνουν τα παραπάνω για το μέλλον της ανθρωπότητας:
• σύμφωνα με αναφορά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χρειάστηκαν 12 χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός από τα 7 στα 8 δις, θα χρειαστούν ωστόσο 15 (έως το 2037) για να φτάσει τα 9 δις
• προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες μειώνονται εδώ και χρόνια
• σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν δυόμισι παιδιά μέχρι το 2020 έναντι πέντε πριν από 50 χρόνια.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις