Για πολλοστή φορά και χωρίς και πάλι να υπάρξει κατάληξη, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Προσφύγων το ζήτημα της παραχώρησης χορηγιών σε προσφυγικά σωματεία.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να ζητηθεί από τον ΚΟΑ, ως την ερχόμενη Παρασκευή, η κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων στη Βουλή για τα ποσά που παραχωρήθηκαν σε προσφυγικά σωματεία και σε άλλα σωματεία, την τελευταία δεκαετία. Σε 15 μέρες θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση, παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών και του ΚΟΑ για να ληφθεί πολιτική απόφαση για τη συνέχιση λειτουργίας των προσφυγικών σωματείων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος, μίλησε για δραματική έκκληση για οικονομική ενίσχυση από τα προσφυγικά σωματεία και προειδοποίηση ότι θα κλείσουν ως το ερχόμενο καλοκαίρι, χωρίς στήριξη και ότι έβαλαν λεφτά από τη τσέπη τους και πολλά χρωστούν γιατί έσπευσαν να ικανοποιήσουν τις υποδείξεις της αρχής αδειοδότησης.
Εκπρόσωποι του ΚΟΑ είπαν στους Βουλευτές ότι τα αιτήματα για καταβολή χρημάτων για έργα που εκτελέστηκαν, θα εξεταστούν χωριστά από το αρμόδιο τμήμα του Οργανισμού ακριβώς όπως γίνεται με τα άλλα σωματεία.
Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η θέση τους δεν έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου ότι δηλαδή το Υπουργείο δεν νομιμοποιείται να πληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά για τεχνικές εργασίες για θέματα ασφαλείας.
Πληρώνουμε από την τσέπη μας, θα κλείσουν στάδια λόγω μη αδειοδότησης
Ο Ευγένιος Χαμπουλλάς, Πρόεδρος της Ανόρθωσης, έψεξε έντονα το γεγονός ότι έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης την περασμένη συνεδρίαση ότι το σωματείο έλαβε μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ξεκαθάρισε ότι επειδή η Ανόρθωση είχε εξασφαλίσει συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έπρεπε, με βάση τελεσίγραφο από το εξωτερικό και από υπηρεσίες τοπικές, να αναβαθμίσει άμεσα το «Αντώνης Παπαδόπουλος».
«Προχωρήσαμε, εκτελέσαμε έργα πέραν των 450.000 ευρώ και έχουμε όλες τις αποδείξεις. Μετά από αίτημα μας, μας παραχωρήθηκε ποσό 190.000 ευρώ. Το μισό εκατομμύριο που ακούστηκε δεν ξέρω από που ακούστηκε», τόνισε.
Κάλεσε τους Βουλευτές να ζητήσουν λεπτομερή ενημέρωση από τον ΚΟΑ για το ποιες χορηγίες παραχωρήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στα προσφυγικά ποδοσφαιρικά σωματεία ή στα γήπεδα τους και ποιες χορηγίες στα υπόλοιπα σωματεία, «και εκεί θα δείτε πόσο διαφορετική αντιμετώπιση έχουμε».
Για τη νομοθεσία για την βία και την κάρτα φιλάθλου ο κ. Χαμπουλλάς είπε ότι επιβάλλει ο νόμος κάποια ζητήματα για εκσυγχρονισμό σταδίων αλλά δεν υπήρξε συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών να μας πουν πως θα τα κάνουμε.
«Είναι πολλά τα εκατομμύρια και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις πρόνοιες για ασφάλεια διεξαγωγής αγώνων και να είμαστε συνεπείς», ανέφερε.
Τέθηκε και το ζήτημα ότι τα σωματεία πέραν των ποδοσφαιρικών ομάδων έχουμε και άλλες ομάδες, καλαθόσφαιρας κλπ και ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούν και τη σημασία της δραστηριοποίησης αυτών των τμημάτων για προσέλκυση της νεολαίας.
Εκπρόσωποι άλλων σωματείων τόνισαν ότι δίνεται αγώνας επιβίωσης και ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαμαρτυρηθεί για τα λεφτά που πήρε η Ανόρθωση για επιδιορθώσεις, απεναντίας το επικροτούν.
Λέχθηκε εκ μέρους της Νέας Σαλαμίνας ότι το στάδιο τους θα έκλεινε και προχώρησαν με εργασίες για να ανοίξει σε διάστημα ενός μήνα και έστειλαν τα τιμολόγια στον ΚΟΑ τα οποία όμως επιστράφηκαν. «Μας είπαν να τα πάρουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, το πράξαμε και περιμέναμε ότι θα λυθεί. Τα χρήματα αυτά τα χρωστάμε και η πίεση είναι μεγάλη. Λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», λέχθηκε.
Αναφέρθηκε επίσης ότι με την υπάρχουσα κατάσταση το ερχόμενο καλοκαίρι τα στάδια θα κλείσουν γιατί δεν έχει γίνει πρόνοια για χρηματοδότηση έργων και έτσι δεν θα μπορούν να αδειοδοτηθούν.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Η Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ είπε ότι τα προσφυγικά σωματεία και οι προσφυγικές κοινότητες είναι οι φτωχοί συγγενείς «που αν ζητήσουν θα πάρουν». Ο ΚΟΑ , είπε, θα έπρεπε να έχει πολιτική γι’ αυτά τα ζητήματα και χρειάζεται οι υπηρεσίες να στηρίζουν αυτά τα σωματεία στο πλαίσιο ίσως μιας καινούργιας νομοθεσίας.
Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ είπε ότι θέμα χρονίζει αι αυτό δεν τιμά κανένα και ότι τα σωματεία «απλά κατάντησαν να στέλνουν τιμολόγια».
Ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλα αθλήματα τα προσφυγικά σωματεία δίνουν αγώνα. Ανέφερε ότι νομοθεσία για τη βία «είναι εκτός τόπου και χρόνου και ουδέποτε εφαρμόστηκε» και ότι όταν το ΑΚΕΛ έθετε ερωτήματα και προβληματισμούς «κάποιοι μας κατηγορούσαν ότι είμαστε με τους χούλιγκανς».
Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως αν εφαρμοστεί κατά γράμμα αυτό που ψηφίστηκε, τότε 2-3 γήπεδα θα συμμορφωθούν και τα άλλα δεν πρέπει να λειτουργούν και «αυτή είναι η στυγνή πραγματικότητα».
Σημείωσε πως η υπόθεση ‘προσφυγικά σωματεία’ πρέπει να αντικριστεί υπό το πρίσμα ότι η υπάρξή τους είναι συστατικό στοιχείο του αγώνα για την πατρίδα μας και ότι δεν είναι μόνο αθλητικό το θέμα αλλά είναι εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η κατάθεση στοιχείων για καταβολή χορηγιών και το θέμα να ξανατεθεί εντός 15 ημερών.
Ο Χρίστος Σενέκης επίσης Βουλευτής ΔΗΚΟ είπε πως ζητείται από τα σωματεία να προσκομίσουν τιμολόγια και στοιχεία, το πράττουν και η αντιμετώπιση είναι «ωσάν να είναι επαίτες και προσπαθούν να ξεγελάσουν». Ανέφερε επίσης ότι τους παραπέμπουν από το ΥΠΟΙΚ στον ΚΟΑ και ο ΚΟΑ τώρα λέει ότι είναι αναρμόδιος και δεν έχει κονδύλι.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος απηχώντας τις ανησυχίες των συναδέλφων του είπε πως πρέπει να υπάρξει μια σαφής πολιτική απόφαση «και κάποιοι να απαντήσουν αν θα στηριχθούν (τα σωματεία) ή αν θα κλείσουν και αν θα στηριχθούν τότε θα βρούμε τεχνοκρατικά τους τρόπους».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις