Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού είναι χειροπιαστές, και για την ΕΕ αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού είναι χειροπιαστές, και για την ΕΕ αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την ελπίδα του χρόνου να επισκεφθεί μια επανενωμένη Κύπρο.
Προσφωνώντας την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Γιούνκερ είπε πως αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη σε χώρα μέλος της ΕΕ ως Πρόεδρος της Κομισιόν και ήθελε να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη εδώ γιατί αγαπά την Κύπρο από τα βάθη της καρδιάς του.
Ο κ. Γιούνκερ είπε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είναι δεσμευμένοι να εργαστούν για λύση και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Η Κύπρος, ανέφερε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δεν θα αφεθεί μόνη της όταν εφαρμόζει τη λύση. “Δεν θα είσαστε μόνοι σας σε αυτή τη διαδρομή,” σημείωσε, ενώ υπενθύμισε ότι τα οφέλη από τη λύση θα είναι τεράστια.
Κάλεσε, παράλληλα, τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου να εμπιστευτούν τους δύο ηγέτες και να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους να βρουν λύση, αφήνοντας πίσω τις κομματικές τους διαφορές.
Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε το θαυμασμό του για το τι έχει πετύχει η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να αγνοεί, όπως είπε, το υψηλό τίμημα που κλήθηκαν να καταβάλουν οι πολίτες για τη διάσωση της οικονομίας.
Στην αρχή της προσφώνησης του, ο κ. Γιούνκερ είπε πως η παρουσία του εδώ σήμερα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του βοηθήσει στις προσπάθειες της Κύπρου προκειμένου να επανενωθεί αυτή η χώρα, στηρίζοντας τη διαδικασία των συνομιλιών καθημερινά, “λεπτό προς λεπτό, μέρα με τη μέρα”.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία, καθώς μετά από χρόνια πολύ μακρών συζητήσεων οι προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι σήμερα παρούσες και χειροπιαστές. Για την ΕΕ και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, όπως σημείωσε, αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας.
Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ είπε πως ο ίδιος πάντοτε στήριζε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμα και όταν πολλές χώρες ήταν ενάντια σε αυτή τη προοπτική, διότι, όπως ανέφερε, χωρίς την ένταξη της Κύπρου δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η ΕΕ.
Σήμερα, τόνισε, “έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλύσετε το κυπριακό πρόβλημα”. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν δεσμευτεί στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των ΗΕ. “Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το θάρρος τους και την αποφασιστικότητά τους”, είπε.
Ο κ. Γιούνκερ είπε πως θα πρέπει να βλέπουμε τα ωφελήματα, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη λύση. Βεβαίως, είπε πως δεν υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά αντιθέτως θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και το βάρος του παρελθόντος είναι πάρα πολύ βαρύ. “Όμως το παρελθόν δεν μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο, το παρελθόν δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο όταν μιλάμε για το μέλλον”, σημείωσε.
Ανέφερε πως η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις μετά την καταστροφή του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και κινητήριος δύναμη για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δεν ήταν η επιθυμία για επίτευξη περαιτέρω οικονομικής ευημερίας αλλά η βαθιά επιθυμία μιας διαρκούς ειρήνης για την ήπειρο.
Ο κ. Γιούνκερ είπε πως αυτή η συγκυρία λύσης αποτελεί ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας και η ΕΕ θα στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια καθημερινά. “Είναι καθήκον της γενιάς μας, δεν πρέπει να αφήσετε αυτό το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, θα πρέπει εσείς να το κάνετε και εμείς θα σας βοηθήσουμε όσο είναι δυνατόν, γιατί κάνοντας αυτό θα στείλετε ένα μήνυμα ελπίδας στις διενέξεις και συρράξεις ανά τον παγκόσμιο και σε αυτή την πολύπλοκη περιοχή που ζείτε”, είπε.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε κατόπιν πως η λέξη συμβιβασμός δεν πρέπει να θεωρείται αρνητική και πως στην ΕΕ η λέξη αυτή είναι κλειδί για την καθημερινότητα και εξέφρασε την πεποίθηση πως και οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες από τη λύση.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Γιούνκερ είπε πως η εποικοδομητική της συνεργασία είναι ουσιαστική για την επίτευξη μιας συμφωνίας και ο ίδιος θα συνεχίσει να έχει επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα, όμως, πρόσθεσε, πρέπει να υπενθυμίζουμε στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία τις υποχρεώσεις της για την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας για άρση όλων των περιορισμών για ελεύθερη διακίνηση αγαθών με όλα τα κράτη μέλη.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο διορισμό του κ. Βαν Νούφελ ως εκπροσώπου του και με τον οποίο, όπως είπε, θα δουλεύει και σε συνεργασία με τα ΗΕ να συμβάλουν στη στήριξη της διαδικασίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να μπει η ΕΕ σε ένα ανταγωνισμό με τα ΗΕ, αλλά αυτό που επιθυμεί είναι να είναι περισσότερο ορατοί και να στηρίξουν τις προσπάθειες. “Την επόμενη φορά που θα έρθω στην Κύπρο θα είναι μετά από την επανένωση και θέλω να βρίσκομαι εδώ του χρόνου”, είπε και διαβεβαίωσε πως μετά την επανένωση η Κύπρος δεν θα αφεθεί μόνη της και η ΕΕ θα βοηθήσει ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επανένωσης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Γιούνκερ είπε πως έχει εμπιστοσύνη στους δύο ηγέτες γιατί, γνωρίζουν αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει στο παρελθόν. Κάλεσε, παράλληλα, τα μέλη της Βουλής να εμπιστευτούν και αυτοί τους δύο ηγέτες και να τους βοηθήσουν γιατί θα είναι δύσκολο για αυτούς αν δεν τους υποστηρίζει η ίδια η κοινωνία. Αυτή είναι η στιγμή, τόνισε, που θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τους πολιτικούς εγωισμούς και θα πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον.
Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Γιούνκερ είπε πως το κυπριακό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει απαιτήσει πάρα πολλές προσπάθειες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων είναι ορατά σήμερα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιείται, αυξάνεται η εμπιστοσύνη και η οικονομία τα πάει πολύ καλύτερα. Σαφώς, συνέχισε, παραμένουν προκλήσεις όμως οι ευκαιρίες θα βρίσκονται εκεί.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως η πρώτη απόφαση που είχε ληφθεί από το Eurogroup το Μάρτιο του 2013 ήταν λανθασμένη και για αυτό λέω, όπως σημείωσε, “ότι θαυμάζω τους Κυπρίους, ότι θαυμάζω όλα εμπλεκόμενα μέρη της κυπριακής κοινωνίας. Δεν αγνοώ πόσο υψηλό ήταν το τίμημα, το οποίο ζητήθηκε να πληρώσουν οι Κύπριοι”, τόνισε.
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Επενδύσεων της Κομισιόν, το οποίο αποκαλείται και Σχέδιο Γιούνκερ, είπε αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για όλες τις χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από αυτό για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις