Τουλάχιστον 15 χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες θα τύχουν εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Αποστολής Επιτήρησης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας EUMAM Ukraine, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως η αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία όπως η Πολωνία, αλλά και άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία. Οι λεπτομέρειες όσον αφορά την αποστολή θα συζητηθούν από τους Υπουργούς Άμυνας την Τρίτη.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση που λήφθηκε από τους ΥΠΕΞ για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στο Ιράν για την καταστολή των διαδηλώσεων για το θάνατο της Μάχσα Αμίνι, αλλά και στη συζήτηση που έγινε όσον αφορά την απάντηση της ΕΕ στην παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στην Ρωσία.
Ο κ. Μπορέλ ρωτήθηκε ακόμα για τις πληροφορίες που θέλουν αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Ρωσίας να έχουν συναντηθεί στην Τουρκία. Η απάντηση του κ. Μπορέλ ήταν πως δεν εκπροσωπεί ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Τουρκία, και πως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να επαναλάβει ότι η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία μέχρι τη νίκη, στη βάση των κριτηρίων της Ουκρανίας.
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως οι ΥΠΕΞ ενημερώθηκαν από τον Ουκρανό ομόλογό τους Νμίτρι Κούλεμπα για τις τελευταίες εξελίξεις, και επαναδιατύπωση της θέση πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι της Ουκρανίας μέχρι τη νίκη, η οποία «θα πρέπει να γίνει κατανοητή στις παραμέτρους που θέτει η Ουκρανία».
Αναφορικά με την αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως εφαρμόστηκε σε χρόνο ρεκόρ και προσθεσε πως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν την Τρίτη κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης του ΣΕΥ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας.
Ο κ. Μπορέλ θέλησε ακόμα να διευκρινίσει απαντώντας σε δημοσιεύματα για το ύψος της στρατιωτικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία πως η βοήθεια ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη είναι διαφορετική από τα συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια που έχουν παρέχει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, επισημαίνοντας πως το ποσό αυτό αποτελεί το 45% της αντίστοιχης βοήθειας από τις ΗΠΑ.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης την προσέγγιση της ΕΕ σε σχέση με τη Ρωσία, και όπως είπε ο κ. Μπορέλ συμφώνησαν να σταλεί από κοινού το μήνυμα πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας, να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα κατά της οικονομίας της, και να στοχεύει κατά της στήριξης που δίνεται στη Ρωσία από τρίτα κράτη, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο Ιράν και τη Λευκορωσία. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως οι ΥΠΕΞ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με την επικεφαλής της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν επιπτώσεις στις πολεμικές δυνατότητες της χώρας. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται αδύναμος να πετύχει νίκη στην Ουκρανία, όπως διαφάνηκε από την υποχώρηση από τη Χερσώνα, με τις αδυναμίες αυτές να γίνονται εντονότερες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Αναφέρθηκε ακόμα σε κοινή δήλωση με τους Υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία δίνουν διευκρινίσεις για το γεγονός πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν επηρεάζουν τις εξαγωγές της χώρας που σχετίζονται με την παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Σε σχέση με το Ιράν, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην απόφαση που λήφθηκε από τους ΥΠΕΞ για προσθήκη 31 φυσικών και νομικών προσώπων που ευθύνονται για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.
Πρόσθεσε πως συζητήθηκε επίσης η πώληση οπλισμού από το Ιράν στην Ρωσία, και μάλιστα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις στην Ουκρανία, τα οποία η Ρωσία φέρεται να προμηθεύτηκε ένα μήνα πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο κ. Μπορέλ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου, και ιδιαίτερα τις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Σερβίας και του Κοσόβου για επίλυση της κρίσης που προέκυψε με αφορμή το ζήτημα των πινακίδων των αυτοκινήτων.
Υπογραμμίζοντας πως η σημερινή κρίση είναι η πιο επικίνδυνη από το 2013, κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν ετοιμότητα για αποκλιμάκωση, και ανακοίνωσε πως αναμένει τους διαπραγματευτές να ξεκινήσουν τις εργασίες στις Βρυξέλλες αργότερα το βράδυ της Δευτέρας.
Όπως τόνισε, η ΕΕ αναμένει από εταίρους με ευρωπαϊκή προοπτική να επιδεικνύουν ευρωπαϊκή συμπεριφορά και να βρίσκουν ευρωπαϊκές λύσεις, και να επιλέγουν αν θέλουν να κινηθούν «προς την ΕΕ ή προς το παρελθόν».
Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στη συζήτηση που έγινε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική, η οποία περιέχει πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον της ηπείρου, καθώς και στην κατάσταση στον Λίβανο όπου οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν πως πρέπει να έχουν υπόψη τους όλα τα πιθανά εργαλεία για ενθάρρυνση του σεβασμού της συνταγματικής νομιμότητας, περιλαμβανομένων και κυρώσεων.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις