Το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των περιστατικών διαβήτη αλλά και τα νέα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, προωθεί την επικαιροποίηση της Εθνική Στρατηγικής Διαβήτη, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα τη Δευτέρα.
Ο κ. Χατζηπαντέλα μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκοσμια Ημέρα Διαβήτη, στο Υπουργείο Υγείας. «Η αυξητική τάση του διαβήτη προσθέτει μεγάλη πίεση στους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά το χρόνο για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση και περίθαλψη για άτομα που ζουν με διαβήτη», είπε.
Επομένως, πρόσθεσε, «η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους ιθύνοντες που ασκούν πολιτική δράση στα κράτη τους».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο διαβήτης στην εποχή μας είναι πλέον μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Στοιχεία του International Diabetes Federation αναφέρουν ότι παγκοσμίως ένα στους 10 ενήλικες ζουν με διαβήτη.
Επιπλέον υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος χωρών όπου ένας στους πέντε ή και περισσότεροι από τον ενήλικο πληθυσμό ζει με Διαβήτη. Από το 2000 ο διαβήτης έχει υπερπλασιαστεί, από 4,6% του πληθυσμού έφτασε στο 10,5% σήμερα. Χωρίς επαρκή δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί στο 11,3% του πληθυσμού, είπε.
Το Υπουργείο Υγείας, σημείωσε ότι μέσω της επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη, θα καθοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, της φροντίδας, της καταγραφής των περιστατικών και της έρευνας που θα καθορίσουν τα επόμενα ουσιαστικά βήματα του Υπουργείου Υγείας για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα, όπως είπε, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη γίνονται ενέργειες για την αναγνώριση της ειδικότητας του διαβήτη, μια ενέργεια που θα συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο την συνεχή βελτίωση των διαβητολογικών κλινικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ όσο και την ενθάρρυνση για την δημιουργία τέτοιων ολιστικών κέντρων και στον ιδιωτικό τομέα.
Ανέφερε ότι οι Διαβητολογικές Κλινικές που λειτουργούν στα Γενικά Νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ όλων των επαρχιών, στελεχώνονται από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτοκόλλων, για τη σωστή διαχείριση του ατόμου με διαβήτη.
Πρόσθεσε ότι λειτουργεί στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας το Διαβητολογικό Κέντρο, που παρέχει ολιστική αντιμετώπιση σε θέματα διαβήτη παρέχοντας στον ασθενή την καλύτερη δυνατή φροντίδα που χρειάζεται.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, εκτός από την καθημερινή λειτουργία διαβητολογικού ιατρείου, λειτουργεί ιατρείο διαβητικού ποδιού και ιατρείο διαβήτη κύησης, ενώ παράλληλα λειτουργεί καθημερινώς τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με ασθενείς, δίνοντας τους συμβουλές για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια.
Στα σημαντικά, είπε, καταγράφεται και η λειτουργία της εξειδικευμένης Παιδο-Διαβητολογικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στην οποία είναι τοποθετημένες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.
Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών από τον ΟΑΥ, διαθέτει εξοπλισμό και αναλώσιμα για παιδιά μέχρι 18 ετών με Διαβήτη Τύπου Ι τόσο για χορήγηση ινσουλίνης μέσω διαδερμικής αντλίας (patch) όσο και της συνεχούς καταγραφής γλυκόζης μέσω ειδικού αισθητήρα, τα οποία διατίθενται μέσω του ΓΝ Λεμεσού και του Μακάριου Νοσοκομείου.
Ανακοίνωσε ότι τα Συστήματα συνεχούς καταγραφή γλυκόζης θα καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος του έτους και από τη νέα χρονιά η παροχή των συγκεκριμένων συστημάτων θα καλύπτεται από τον ΟΑΥ με διαγωνισμό ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Σε ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη αναφέρεται ότι το μήνυμα για την τριετία 2021-2023 καλεί όπως το ενδιαφέρον εστιαστεί στις προσπάθειες για «Πρόσβαση στην Ολοκληρωμένη Φροντίδα» ώστε να μειωθούν τα περιστατικά διαβήτη και επιπλοκών του.
Το φετινό μήνυμα του 2022 αναφέρεται στην εύκολη πρόσβαση ολοκληρωμένης φροντίδας που αφορά στην εκπαίδευση: «Συνεχής Εκπαίδευση για Μελλοντική Προστασία», σημειώνεται.
Το Υπουργείο Υγείας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, «για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του διαβήτη στην Κύπρο, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, στηρίζει την συνεργασία με αντιπροσώπους όλων των εμπλεκομένων». Στην Επιτροπή, προστίθεται, «συμμετέχει η επιστημονική κοινότητα, οι οργανωμένοι ασθενείς, και εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών».
Στο 10% το ποσοστό των διαβητικών στην Κύπρο, λέει ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη, Ιωσήφ Κάσσιος, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του σε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την ταχεία αύξηση των πασχόντων σε όλο τον κόσμο, ώστε να τονίσει την ανάγκη για πρακτικές διαχείρισης του διαβήτη, που θα εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής στους ασθενείς, χωρίς επιπλοκές. Όπως είπε, το 2021, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, υπήρχαν 537 εκ. ενήλικες που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αυτός ο αριθμός προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 643 εκ. μέχρι το 2030 και 783 εκ. μέχρι το 2045.
«Οι αριθμοί μας ζαλίζουν, επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έρχεται», πρόσθεσε. Είπε, ακόμα, ότι ο διαβήτης ήταν υπεύθυνος για 6,7 εκ. θάνατους το 2021, δηλαδή για ένα θάνατο κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Ερωτηθείς για την έκταση του προβλήματος στην Κύπρο, απάντησε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, αλλά εμπειρικά υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα είναι στο 10%.
Ο κ. Κάσσιος τόνισε, τέλος, ότι «η αναγνώριση της εξειδίκευσης του διαβήτη είναι εκ των ων ουκ άνευ, εάν θέλουμε να δώσουμε στους 100.000 συνανθρώπους μας που πάσχουν από διαβήτη να πάρουν αυτό που τους αξίζει». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν στην Διαβητολογική Εταιρεία εγγεγραμμένοι 49 γιατροί και 19 από αυτούς είναι ενδοκρινολόγοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς μπορούν να ασκήσουν τη διαβητολογία, αλλά οι περισσότεροι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ και όσοι είναι εγγεγραμμένοι, δεν έχουν χρόνο να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς μας». Κατέληξε κάνοντας έκκληση προς τον Υπουργό να συμβάλει για τη διευθέτηση του θέματος της εξειδίκευσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις