ΥΓΕΙΑ

Πανδημία: Χάθηκε η εμπιστοσύνη στα εμβόλια – Ποιοι είχαν λιγότερους δισταγμούς

Πανδημία: Χάθηκε η εμπιστοσύνη στα εμβόλια – Ποιοι είχαν λιγότερους δισταγμούς

Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μας στα εμβόλια μετά την πανδημία συγκριτικά με το διάστημα προ της επέλασης του SARS-Cov-2. Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Portsmouth συγκρίνοντας τις έρευνες πριν και μετά την πανδημία διαπίστωσαν ότι η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στους εμβολιασμούς ειναι σημαντικά χαμηλότερη μετά την πανδημία σε όλες τις δημογραφικές ομάδες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα παρά την επιτυχία των εμβολιαστικών εκστρατειών για την Covid-19, η εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς έχει υποχωρήσει από την αρχή της πανδημίας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δυο ανώνυμες έρευνες τον χειμώνα του 2019 και του 2022 για να διερευνήσουν τις στάσεις των ατόμων απέναντι στον εμβολιασμό και τους παράγοντες που μπορεί να γεννούν δισταγμό και άρνηση.

Συγκρίνοντας τις απαντήσεις άνω των χιλίων ενηλίκων διαπίστωσαν ότι η εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς όσων όσων ερωτήθηκαν μετά την πανδημία είχε κλονιστεί σημαντικά.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Vaccine διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες ανέφερε μείωση της εμπιστοσύνης στους εμβολιασμούς από το 2020 ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εκπαίδευσης και εθνικότητας.

O Δρ Alessandro Siani, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Σχολής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth σχολίασε ότι στην περίπτωση του εμβολιασμού για την Covid-19 η διστακτικότητα προήλθε ακόμη και από ανθρώπους που δεν ανήκαν στους αντιεμβολιαστές και στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει άλλες εμβολιαστικές καμπάνιες.

Και στις δυο έρευνες (πριν και μετά την πανδημία) η διστακτικότητα ήταν μεγαλύτερη στους θρησκευόμενους και σε άτομα αφροαμερικανικής και ασιατικής καταγωγής.

Η διαφορά ανάμεσα στις δυο μελέτες – που σημειωτέον, διεξήχθησαν σε διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων – είναι ότι ενώ στην έρευνα του 2019 προ κορωνοϊού οι μεσήλικες ήταν πιο προβληματισμένοι για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, αυτός ο φόβος είχε εκλείψει στην έρευνα του 2022. Ενδεχομένως μια εξήγηση είναι ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ως πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό, εκτίμησαν περισσότερο την προστατευτική έως και σωτήρια δράση ενός εμβολίου.

Παρόλη αυτή τη διαφορά η έρευνα είναι συνεπής προς προηγούμενες παρατηρήσεις για την μείωση της εμπιστοσύνης του πληθυσμού προς τους εμβολιασμούς ως απότοκο της πανδημίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top