Ιστορικό είναι το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όχι όμως Προσκυνηματικό όπως θα το ήθελε, αλλά για να αποχαιρετήσει τον προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι η πρώτη φορά εδώ και περίπου 400 χρόνια που ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον μακαριστό Χρυσόστομο Β᾽ και το ταξίδι στην Κύπρο ήταν επιθυμία ζωής. Κάτι τέτοιο όμως προσκρούει σε ανυπέρβλητα προβλήματα, εξαιτίας της τουρκικής κατοχής.
Ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όντας Τούρκος υπήκοος, υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς και σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσε με το ταξίδι του να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πολιτικό ή άλλο θέμα.
Παρέμβαση από τις ΗΠΑ
Στο άκουσμα του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β´ο ηλικίας 82 ετών Οικουμενικός Πατριάρχης εξεδήλωσε την επιθυμία να παραστεί στην κηδεία, κάτι που έγινε εφικτό μετά και από παρεμβάσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς την Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαρθολομαίος θα έρθει στην Κύπρο με ιδιωτική πτήση, προφανώς με ενδιάμεσο σταθμό (πιθανότατα στην Ελλάδα), προκειμένου να μην τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα με το FIR. Θα προστεί της εξοδίου ακολουθίας στον Καθεδρικό Ναό και θα αναχωρήσει αυθημερόν.
Η ρήξη με τη Μόσχα
«Μνημονεύουμε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο οποίος έφυγε από τον επίγειο αυτόν κόσμο χθες τα ξημερώματα μετά από πολυετή δοκιμασία της υγείας του», ανέφερε την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Ο αείμνηστος αδελφός υπήρξε θερμός και ανυποχώρητος υπερασπιστής των απαραγράφτων δικαίων και της πανορθοδόξου ευθύνης του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου», ανέφερε και κατέληξε: «Η εκδημία του αποτελεί μεγάλη απώλεια και για την και για την Μεγάλην Εκκλησία και για εμάς. Αυθορμήτως αποφασίσαμε να μεταβώμεν εις Λευκωσίαν για να προστώμεν την εξοδίου Ακολουθίας του εκλιπόντος Προκαθημένου το προσεχές Σάββατο», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η μνημόνευση του μακαριστού Χρυσόστομου ως θερμού και ανυποχώρητου υπερασπιστή των απαραγράφτων δικαίων και της πανορθοδόξου ευθύνης του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου», κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου στήριξε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο το Πατριαρχείο και την ιεραποστολή του. Ο Χρυσόστομος Β᾽ στήριζε επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο αμφισβητεί τα πρωτεία του Φαναρίου. Οι σχέσεις των δύο εκκλησιών είναι στο ναρίδ. Από το 1996 όταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής το Βαρθολομαίο αναγνώρισε την ανεξάρτητη από τη Μόσχα ορθόδοξη εκκλησία της Εσθονίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας σαμποτάρει κάθε διορθόδοξη και κάθε διαθρησκευτική σύνοδο στην οποία συμμετέχει ο Βαρθολομαίος ενώ το Φλεβάρη του 1996 έφτασε στο σημείο να μην αναφέρει καν το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ανάγνωση των παραδοσιακών «διπτύχων». Ο βαθύτερος στόχος της μεγάλης αυτής επίθεσης δεν ήταν να ανακαλέσει το Φανάρι την αναγνώριση της εσθονικής εκκλησίας αλλά να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας που είναι το κλειδί για όλη την ορθόδοξη πολιτική του Κρεμλίνου. Η αναγνώριση της ανεξάρτητης εκκλησίας της Ουκρανίας από το Φανάρι, το 2019, προκάλεσε την οργή του Πατριαρχείου Μόσχας και έφερε τη ρήξη με τον Ρώσο πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλοπροκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Φεβρουάριο του 2009.
Ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα
Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ελληνική κυβέρνηση, ΗΠΑ και άλλα κέντρα εξουσίας επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στην Εκκλησία της Κύπρου. Δεν είναι μυστικό ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν την εκλογή Αρχιεπισκόπου ο οποίος θα τελεί υπό την επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με το Φανάρι. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτοκέφαλη και ως τέτοια, βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία των ορθόδοξων εκκλησιών.
Τούρκος υπήκοος
Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο τίτλος που απονέμεται στον εκάστοτε Πατριάρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ο τίτλος Οικουμενικός (Universalis) παλαιότερα αποδιδόταν και στους Πάπες της Ρώμης. Πολύ γρήγορα όμως για την Ανατολική Εκκλησία, έγινε αποκλειστικός τίτλος του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχη της πρωτεύουσας του Βυζαντινού κράτους (Κωνσταντινούπολη). Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά το Διεθνές Δίκαιο θεωρείται International Person (Διεθνής Προσωπικότητα), όπως και ο Πάπας της Ρώμης. Σύμφωνα με την ισχύουσα τουρκική νομοθεσία, ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει την τουρκική υπηκοότητα προκειμένου να εκλεγεί στον θρόνο του και να ασκήσει τα καθήκοντά του, κάτι που ισχύει και για όλα τα μέλη της Συνόδου από τα οποία εκλέγεται. Οι Πατριάρχες ήταν ανέκαθεν αποκλειστικά Έλληνες, καθώς θεωρείται ότι για να κατανοεί επαρκώς ένας ιερέας τις γραφές πρέπει να μιλά ελληνικά, σε αντίθεση με τον Πάπα που δεν απαιτείται να έχει συγκεκριμένη καταγωγή.
Ο ακριβής τίτλος του είναι: Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α', ενώ ο τίτλος που είναι αναγνωρισμένος από την Τουρκία: Βαρθολομαίος Α΄, Πατριάρχης του Ρωμαίικου Πατριαρχείου Φαναρίου Κωνσταντινούπολης (İstanbul Fener Rum Patriği Birinci Bartholomeos)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις