ΥΓΕΙΑ

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται οι άνω των 50 για να παραμείνουν υγιείς

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται οι άνω των 50 για να παραμείνουν υγιείς

Τουλάχιστον πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για πολλαπλά προβλήματα υγείας των άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο – αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να είναι προειδοποίηση ή κίνδυνος από μόνος του, λένε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου – αλλά παραμένει ασαφές γιατί ο «χρυσός αριθμός ωρών ύπνου» μπορεί να έχει σημασία παραμένει ασαφές.

Σύμφωνα με το BBC, η μελέτη PLoS Medicine παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο των δημοσίων υπαλλήλων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: Πόσες ώρες κοιμάστε κατά μέσο όρο τη νύχτα;»

Μερικοί φορούσαν επίσης ρολόι ύπνου.

Ελέγχθηκαν για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, για δύο δεκαετίες παρακολούθησης:

Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες.

Ο λιγότερος ύπνος στην ηλικία των 50 ετών συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης, κυρίως συνδεδεμένο με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Οι ειδικοί συνιστούν γενικά περίπου επτά ή οκτώ ώρες, λένε οι ερευνητές από το University College London και το Paris Cité University.

Γιατί κοιμόμαστε;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και είναι καλός για τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό.

Ο ύπνος είναι επίσης μια ευκαιρία για τον εγκέφαλο να καθαριστεί από τα απόβλητα.

Συμβουλές καλού ύπνου:

Ας κουραστούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένοντας απασχολημένοι και δραστήριοι αλλά να επιβραδύνουμε την ώρα του ύπνου

Ας αποφύγουμε τις σιέστες κατά την διάρκεια της ημέρας

Ας καθιερώσουμε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα κι ας βεβαιωθούμε ότι η κρεβατοκάμαρά μας μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε και επιτρέπει τον ύπνο διαθέτοντας χοντρές κουρτίνες ή περσίδες συσκότισης, άνετη θερμοκρασία δωματίου και κλινοσκεπάσματα και δεν διαθέτει μεγάλους περισπασμούς, όπως τα smartphones στο κρεβάτι

Ας μειώσουμε ή ας εξαφανίσουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου

Αν δεν μας παίρνει ο ύπνος, ας μην το πιέζουμε ή ας μην απογοητευόμαστε – ας σηκωθούμε κι ας κάνουμε κάτι χαλαρωτικό για λίγο, όπως να διαβάσουμε ένα βιβλίο και μετά να επιστρέψουμε όταν νιώθουμε ότι νυστάζουμε

Εάν εργαζόμαστε σε βάρδιες με δύσκολες ώρες, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε έναν σύντομο υπνάκο πριν από την πρώτη μας βάρδια. Εάν δουλεύουμε τα βράδια, ας δοκιμάσουμε να πάρουμε έναν υπνάκο για να τα βγάλουμε πέρα μετά ας πάμε για ύπνο νωρίς

Ο διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Surrey, καθηγητής Derk-Jan Dijk, δήλωσε στο BBC News: «Αυτή η μελέτη ενισχύει το ότι ο σύντομος ύπνος δεν είναι καλό για εμάς. Γενικά, δεν είναι υγιεινό – αν και για κάποιους, μπορεί να είναι εντάξει. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο. Τι το προκαλεί και μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής σε κάποιο βαθμό».

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top