Με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες εργαζομένων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, αρχίζει σήμερα (7/11) η συζήτηση για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ).
Η συζήτηση, με βάση και μόνο αυτό το δεδομένο, προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σύγκρουση και λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης από πλευράς εργαζομένων, μη αποκλειομένων και των απεργιών.
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, το ThemaOnline ζήτησε και καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες και επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω. Από τη μία, οι συντεχνίες των εργαζομένων ΣΕΚ και ΠΕΟ τονίζουν ότι δεν αποδέχονται οτιδήποτε άλλο πέραν της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ και από την άλλη οι εργοδότες κάνουν λόγο για ένα αναχρονιστικό θεσμό, ο οποίος επιβάλλεται και πρέπει να καταργηθεί.
Οι θέσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ
Ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ανέφερε ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προσέρχονται στη συνάντηση με κοινό αίτημα για επαναφορά της ΑΤΑ, όπως προβλέπεται και στην συμφωνία που υπογράφηκε το 2017. Συνεπώς, σημείωσε, στο τραπέζι δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο πέραν της πλήρους επαναφοράς του θεσμού.
Ερωτηθείς τί θα συμβεί εάν η εργοδοτική πλευρά εμμένει στη θέση της για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ ή δεν υπάρξει συμφωνία για επαναφορά της τόνισε πως, ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει ο Υπουργός Εργασίας στον διάλογο που αρχίζει σήμερα είναι πολύ κομβικός, διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι «είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κοινή γραμμή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη που είχαμε. Είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστει, εάν κριθεί σκοπιμο και αναγκαίο, να προχωρήσουμε ακόμη και σε κινητοποιήσεις. Δεν είναι αυτοσκοπός, βέβαια, οι κινητοποιήσεις, αλλά αναλόγως του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα λάβουμε και τις ανάλογες αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Μάτσας.
Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους δήλωσε στο ThemaOnline ότι η Συντεχνία προσέρχεται στον διάλογο στη βάση του γράμματος και του πνεύματος που προβλέπει η μεταβατική συμφωνία, σημειώνοντας ότι «ο θεσμός πρέπει να επανέλθει και η απόδοση της ΑΤΑ να γίνεται στη βάση της φιλοσοφίας της».
Παράλληλα, η κ. Χαραλάμπους τόνισε την ανάγκη η ΑΤΑ να καλύψει κι άλλους εργαζομένους, αν όχι και όλους.
Ερωτηθείσα ποια θα είναι η αντίδραση των εργαζομένων σε περίπτωση που ο διάλογος δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, η ΓΓ της ΠΕΟ αφού δήλωσε ότι «προσερχόμαστε με καλή θέληση στον διάλογο και με δεδομένο ότι η συζήτηση δεν ξεκινά από το μηδέν», προειδοποίησε, ωστόσο, πως «δεν αποκλείουμε την λήψη μέτρων». «Ελπίζουμε ότι όλοι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο πνεύμα και στο γράμμα της μεταβατικής συμφωνίας», κατέληξε.
Ξεκάθαρο «όχι» από ΟΕΒ και ΚΕΒΕ
Εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε στο ThemaOnline ότι «προσερχόμαστε στον διάλογο με τις πάγιες θέσεις μας. Δηλαδή για κατάργηση αυτού του αναχρονιστικού θεσμού, όπως έγινε και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από 1-2. Προσερχόμαστε, όμως, ταυτόχρονα με καλή πίστη και διάθεση για να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση μέσα σε αυτές τις πολύ ρευστές και δύσκολες συνθήκες που καλείται το επιχειρείν να λειτουργήσει».
Την ίδια ώρα, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως «η εργατική σύγκρουση και η κοινωνική αναταραχή σε αυτές τις δύσκολες εποχές για όλους, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο τόπος», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «ολική επαναφορά αυτού του διαβρωτικού για την οικονομία θεσμού δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί ποτέ η ΟΕΒ».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι «προσερχόμαστε στην συνάντηση με ανοικτό μυαλό και με τη θέση ότι η ΑΤΑ πρέπει να καταργηθεί πλήρως, γιατί είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός, ο οποίος έχει καταργηθεί σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι οι αυξήσεις μισθών υπαλλήλων θα πρέπει να γίνονται στη βάση της παραγωγικότητας και των επιδόσεων και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οριζόντιες.
Κληθείς να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις συντεχνιών, οι οποίες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ τόνισε πως «οι συντεχνίες επιπόλαια κρούουν τα τύμπανα του πολέμου πριν ακόμα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εξού και διαφαίνεται ότι δεν έχουν ανοικτό μυαλό και είναι κολλημένες σε πρακτικές άλλων παρωχημένων εποχών», κατέληξε.
Τι είναι η ΑΤΑ
Η ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) είναι ο μηχανισμός που αποκαθιστά την αγοραστική δύναμη των μισθών σε περίοδο πληθωρισμού. Παραδείγματος χάριν, εάν ένας εργαζόμενος αμείβεται με 1.000 ευρώ τον μήνα και η τιμή του γάλακτος είναι 2 ευρώ, τότε η αγοραστική δύναμη του μισθού σε σχέση με το γάλα είναι 500 γάλατα. Εάν, όμως, η τιμή του γάλατος αυξηθεί και ο μισθός παραμείνει στα 1.000 ευρώ, τότε η αγοραστική δύναμη του μισθού μειώνεται. Στη βάση τούτου, η ΑΤΑ έρχεται να ανεβάσει τους μισθούς στο επίπεδο που αποκαθιστά την αγοραστική τους δύναμη.
Τι ισχύει σήμερα
Ο θεσμός της ΑΤΑ εφαρμοζόταν κανονικά μέχρι το 2011, όταν και αποφασίστηκε η παγοποίησή του, ενώ το 2017 επιτεύχθηκε μεταβατική συμφωνία για σταδιακή επαναφορά του. Με βάση την εν λόγω συμφωνία, από το 2018 η ΑΤΑ θα καταβάλλεται μία φορά τον χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι το β’ και γ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και η απόδοσή της θα ανέρχεται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Η χρονική ισχύς της συμφωνίας για την ΑΤΑ επεκτάθηκε μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, όταν είχε προκύψει η πανδημική κρίση και η οικονομία, ενώ για το 2022 εφαρμόστηκε η φόρμουλα που
είχε συμφωνηθεί το 2017 και από τον Ιανουάριο του 2023, βάσει της συμφωνίας, θα πρέπει να επανέλθει η απόδοση της στο 100%.
Πόση θα είναι η αύξηση στους μισθούς με την ΑΤΑ
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία, η ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2022, υπολογίζεται κοντά στο 9%. Εάν για το 2023 εφαρμοστεί η φόρμουλα που ισχύει από το 2017, τότε οι μικτοί μισθοί των εργαζομένων θα αυξηθούν κατά 4,5%. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει ακαθάριστο μισθό 1.000 ευρώ, αυτός θα αυξηθεί στα 1.045 ευρώ.
Σε περίπτωση, όμως, που τελικά επιτευχθεί συμφωνία -πολύ απομακρυσμένο σενάριο- για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ από την 1η Ιανουαρίου 2023, τότε η αύξηση στον μικτό μισθό των εργαζομένων θα είναι της τάξεως του 9%. Δηλαδή, εάν κάποιος αμείβεται με 1.000 ευρώ, ο μισθός θα αυξηθεί στα 1.090 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, σήμερα η ΑΤΑ καλύπτει όλους τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα και μόλις το 20-25% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις