ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τοποθετήθηκαν για την οριοθέτηση της Ανατολικής Μεσογείου Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης

Τοποθετήθηκαν για την οριοθέτηση της Ανατολικής Μεσογείου Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης

Τις δικές τους τοποθετήσεις στην εκδήλωση με θέμα: «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο», στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της φιλοξενίας στην Κύπρο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έδωσαν οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ας γίνει το φυσικό αέριο το μεγάλο μας όπλο να ξεκλειδώσουμε το Κυπριακό, να έχουμε φυσικό αέριο για τις δικές μας ανάγκες και τα δεκάδες δισεκατομμύρια αξίας φυσικού αερίου που έχουμε ήδη βρει στην Κύπρο επιτέλους να ενισχύουν τα δημόσια οικονομικά», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Μαυρογιάννης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης όλων των διαφορών που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στον κόσμο με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, είπε ότι η ολοκλήρωση των θαλασσίων οριοθετήσεων μας και η ενεργητική συνέχιση του προγράμματος των υδρογονανθράκων στην πτυχή της περαιτέρω εξερεύνησης και προπαντός στην πτυχή της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στην εκδήλωση συνεχάρη το δικηγορικό κόσμο της Κύπρου γιατί, όπως είπε, οι νομικές υπηρεσίες υπήρξαν η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας και γενικότερα ο τομέας των Υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, που μιλάμε για την αναγκαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας πρέπει όλοι να έχουμε υπόψιν μας πως σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα αν δεν έχεις ένα κράτος δικαίου και αν δεν έχεις μια αξιόπιστη δικαστική εξουσία.

«Και ελλείψει του κράτους δικαίου και της δικαστικής εξουσίας δεν μπορεί κανείς να χτίσει οποιαδήποτε οικονομία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Νεοφύτου είπε, μεταξύ άλλων, ότι 11 χρόνια μετά ούτε έσοδα έχουμε ως κράτος ούτε υπήρξε ως καταλύτης της επίλυσης του Κυπριακού, «με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να ζούμε σε μια μοιρασμένη πατρίδα, ναι λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας αλλά δεν είναι αρκετό να θωρακιζόμαστε πίσω από την αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά πρέπει να κάνουμε ενέργειες πως μπορούμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία για να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα και πως θα μπορέσουμε τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου να τα αξιοποιήσουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η δική μου πρόταση είναι χωρίς να τίθεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια και το φυσικό αέριο ως το μεγάλο μας όπλο να ξεκλειδώσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, για να ανοίξει ο δρόμος όλες οι χώρες της περιοχής να μπουν στην εξίσωση ενεργειακών σχεδιασμών, τονίζοντας και υπερτονίζοντας όχι να μπουν ως συνέταιροι ή να έχουν λόγο στην ιδιοκτησία, αλλά στις διάφορες επιλογές της πώλησης του φυσικού αερίου».

Ας γίνει, πρόσθεσε, το φυσικό αέριο το μεγάλο μας όπλο να ξεκλειδώσουμε το Κυπριακό, να έχουμε φυσικό αέριο για τις δικές μας ανάγκες και τα δεκάδες δισεκατομμύρια αξίας φυσικού αερίου που έχουμε ήδη βρει στην Κύπρο επιτέλους να ενισχύουν τα δημόσια οικονομικά.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στη δική του ομιλία είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια Κύπρο-τουρκική διάσταση.

«Δεν λέω να περιλαμβάνει συγκεκριμένα την επίλυση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Πρέπει όμως να περιλαμβάνει μια διάσταση όπου θα έχουμε συμφωνήσει τους τρόπους και τους μηχανισμούς επίλυσης με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε, παράλληλα, ότι όλοι έχουμε μια αντίληψη για την ανάγκη επίλυσης όλων των διαφορών που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στον κόσμο με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, «χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά που μας λέει η Τουρκία, που δεν είναι κράτος μέρος της Σύμβασης, που έχει αυτό το νομικό και ιστορικό αναθεωρητισμό, που έχει όλα εκείνα τα προβλήματα που όλοι ξέρουμε».

«Διερωτώμαι, λοιπόν, αν πρέπει εμείς σε συνεργασία και με όλες τις άλλες χώρες , όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Μεσόγειο ευρύτερα, να αναλάβουμε κάποια πρωτοβουλία για να καταλήξουμε όλοι μαζί σε μια διαδικαστική συμφωνία που να προβλέπει τους μηχανισμούς και την νομική βάση, - που είναι ξεκάθαρη φυσικά- για την επίλυση όλων των διαφορών που αφορούν οριοθετήσεις στην Μεσόγειο», είπε.

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, που όλα αυτά να μπουν σε ένα πολυμερές πλαίσιο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία βεβαία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να ασκηθεί μια μεγάλη πίεση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης από όλους ενός συνυποσχετικού στην ουσία, το οποίο μπορεί βεβαίως να ξεκινά με την διαπραγμάτευση όπως προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκιο της Θάλασσας, κ.ο.κ.», είπε.

Αλλά τελικά, πρόσθεσε, «πρέπει να καταλήγει σε μια δικαστική επίλυση των διαφορών που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και θα ήταν ευχής έργο γιατί σε εμάς, επειδή έχουμε το πρόβλημα με την Τουρκία, που δεν μας αναγνωρίζει, που δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, κ.ο.κ., ίσως σε ένα πολυμερές πλαίσιο να μπορούσαμε να προχωρήσουμε».

Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του είπε ότι οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών, κυρίως ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στην Ανατολική Μεσόγειο, κι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, «μαζί θα έλεγα με τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ, αφενός της Κύπρου και της Ελλάδας και γειτόνων μας αφετέρου, μετέτρεψαν την Ανατολική Μεσόγειο σε μια διακριτή γεωπολιτική οντότητα αυξανόμενης σημασίας».

Στην γεωπολιτική αυτή οντότητα, συνέχισε, η Κύπρος διαδραματίζει, ως νησί-κράτος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο επίκεντρο της Ανατολικής Μεσογείου και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρικό ρόλο στα δρώμενα στην περιοχή.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το αποτέλεσμα στο επίπεδο της ΕΕ και η εγκαθίδρυση νομικού πλαισίου για παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ως μία ακόμη επιβεβαίωση των νομικών μας θέσεων για την ΑΟΖ της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η ανάγκη για την εκμετάλλευσή όλων των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την Κύπρο και τα κράτη της περιοχής όσο και για την Ευρώπη που περνά μια τεράστια ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η περιοχή μας, κι η Κύπρος μαζί, έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να καταστεί μια αξιόπιστη και πρώτης τάξεως προμηθεύτρια υδρογονανθράκων και γενικότερα ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η ολοκλήρωση των θαλασσίων οριοθετήσεων μας και η ενεργητική συνέχιση του προγράμματος των υδρογονανθράκων στην πτυχή της περαιτέρω εξερεύνησης και προπαντός στην πτυχή της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top