Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner θα κινηθούν νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά της οργάνωσης, που θεωρείται ότι είναι κοντά στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους δικηγόρους που τους εκπροσωπεί.
Αυτή η ενέργεια «εκ μέρους των θαρραλέων Ουκρανών θυμάτων» εναντίον της οργάνωσης Wagner και του αρχηγού της, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, «θα παραπεμφθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου» και αποσκοπεί σε αιτήματα οικονομικών αποζημιώσεων, δήλωσε ο Τζέισον Μακ Κιού, της δικηγορικής εταιρείας McCue Jury and Partners κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.
«Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η Wagner και οργανώσεις σαν και αυτήν διώκονται από θύματα με κατηγορίες για τρομοκρατία, χρήση πολεμικών όπλων και για τον παράνομο πόλεμο του (Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», τόνισε ο Τζέισον Μακ Κιού.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, αλλά σύντομα θα ξεκινήσουν άλλες ενέργειες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.
Η οργάνωση Wagner θεωρείται ύποπτη εδώ και χρόνια από τους Δυτικούς ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά του Κρεμλίνου σε διάφορες επιχειρήσεις, κάτι που η Μόσχα πάντα διαψεύδει.
Εντούτοις, ο Πριγκόζιν, ένας επιχειρηματίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, παραδέχτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ίδρυσε τη Wagner το 2014, αποκαλώντας την οργάνωση «πυλώνα» υπεράσπισης των ρωσικών συμφερόντων.
Η παρουσία του στην Ουκρανία χρονολογείται από το 2014, όταν οι άνδρες του αναφέρθηκε ότι βρίσκονταν στο πλευρό φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Χωρίς να έχουν ιδιαίτερη παρουσία κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι μισθοφόροι της Wagner, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν γίνει πλέον απαραίτητο στοιχείο του ρωσικού στρατού, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικές ήττες τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι μισθοφόροι της, η παρουσία των οποίων έχει τεκμηριωθεί εδώ και οκτώ χρόνια στη Συρία για την υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ, και στη Λιβύη, είναι επίσης παρόντες, ιδιαίτερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μαλί, όπου κατηγορούνται τακτικά για καταχρήσεις εναντίον αμάχων πληθυσμών.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις