ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κυπριακή οικονομία για το 2023 και το καινούριο «αγκάθι» - «Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας και πάμε κατευθείαν πάνω του»

Η Κυπριακή οικονομία για το 2023 και το καινούριο «αγκάθι» - «Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας και πάμε κατευθείαν πάνω του»

Καινούριο «αγκάθι» για τους νέους αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αφού το «επόμενο βήμα» φαντάζει ολοένα και πιο μακρινό.

Ο οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης, σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, είπε συγκεκριμένα ότι «οι αυξήσεις στα επιτόκια έρχονται» καθιστώντας οποιαδήποτε αγορά κατοικίας άπιαστο όνειρο, με συμφέρουσα λύση, να αποτελεί το ενοίκιο.

«Οι αυξήσεις έρχονται. Υπάρχουν ακόμη 1-2 προγραμματισμένες αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Όσο πιο γρήγορα μία χώρα βγάλει πάνω τα επιτόκια τόσο πιο γρήγορα θα πέσει ο πληθωρισμός. Σκοπός είναι να κρατήσουν πάνω τα επιτόκια για λίγο καιρό, ώστε να χτυπήσουν τον πληθωρισμό στη ρίζα του», εξήγησε.

«Με αυτό το σκεπτικό θα έχουμε μία ψηλή σταθερότητα τους πρώτους μήνες του 2023 και αυτό αναμένεται να συνεχίσει μέχρι και το τέλος του χρόνου του 2023», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τα στεγαστικά δάνεια ο κύριος Τελώνης τόνισε πως μπορεί να πάνε και 6-7%.

Σχέδιο για σταθερό επιτόκιο

Ο κύριος Τελώνης, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχει και το σχέδιο για σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια.

Θέλοντας να εξηγήσει πως λειτουργεί το σχέδιο αυτό, είπε ότι «αν τα επιτόκια ανέβουν ακόμη 3-4% πάνω τότε κάποιος που θα επιλέξει αυτό το σχέδιο θα είναι ασφαλής γιατί θα έχει σταθερό επιτόκιο και δεν θα τον επηρεάσει. Αν όμως πέσουν τα επιτόκια μελλοντικά τότε θα μείνει στο σταθερό επιτόκιο που έχει και δεν θα επωφεληθεί από αυτό. Είναι το μόνο ρίσκο που παίρνει κάποιος με αυτό το σχέδιο»

«Πέραν από αυτό όμως, πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη και την τιμή του σπιτιού η οποία σε 6 μήνες μπορεί να είναι πιο πάνω και έτσι το σπίτι να είναι πιο ακριβό αλλά και τον πληθωρισμό των οικονομικών υλικών», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Τελώνης εξήγησε πως επηρεάζεται ένας νέος δανειολήπτης με την αύξηση του επιτοκίου και τι είναι αυτά που αλλάζουν στο δάνειο.

«Θεωρώντας πως το εισόδημα που έχει ο δανειολήπτης είναι το ίδιο και το επιτόκιο αυξάνεται, η δυνατότητα να δανειστείς είναι λιγότερη, διότι με περισσότερο επιτόκιο η δόση είναι και αυτή περισσότερη και η τράπεζα μπορεί να δανείσει λιγότερο κεφάλαιο. Άρα πρέπει και το άτομο που θέλει να κάνει δάνειο να βάλει περισσότερη προκαταβολή», είπε συγκεκριμένα.

«Η δουλειά των τραπεζών είναι να δανείζουν με ασφάλεια και κέρδος. Η δουλειά του κράτους είναι να προσφέρει λύσεις στα νεαρά ζευγάρια», ανέφερε.

Θέλοντας να δώσει μερικά παραδείγματα λύσεων που θα μπορούσε η Πολιτεία να προσφέρει στους νέους σε τέτοιες δύσκολες εποχές που καθίσταται αδύνατο να προχωρήσουν σε ένα καινούριο δάνειο κάνοντας το επόμενο βήμα, ο κύριος Τελώνης είπε ότι «το κράτος θα μπορούσε να τους δώσει κίνητρο όπως επιχορήγηση στο επιτόκιο, να προσφέρει κυβερνητική εγγύηση στο μισό ποσό ή ακόμη και να δώσει φθηνά οικόπεδα σε νεαρά ζευγάρια για να χτίσουν το δικό τους σπίτι»

Η σημερινή εικόνα

«Όσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μένουν στον αέρα, δεν δίνουν κίνητρο στο κόσμο να φτιάξει το σπίτι του, τις ζημιές που προκύπτουν, γιατί λένε ότι αφού θα τους το πάρει η τράπεζα δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουν λεφτά για συντήρηση. Σε 10-15 χρόνια τα σπίτια θα είναι ασυντήρητα και όσο αφορά την αξιοποίηση τους, θα κάνουν μόνο για κατεδάφιση», τόνισε ο Οικονομολόγος.

«Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας και πάμε κατευθείαν πάνω του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι συμφέρει περισσότερο τη δεδομένη στιγμή τα νεαρά ζευγάρια όσο αφορά ενοίκιο ή αγορά κατοικίας μεταχειρισμένης και μη, ο κύριος Τελώνης ανέφερε ότι «όπως είναι τα πράγματα και όπως θα είναι και τον επόμενο χρόνο, συμφέρει το ενοίκιο όταν κάποιος θέλει το δικό του χώρο»

Καταλήγοντας, περιγράφοντας τη ζήτηση για ενοίκιο μέχρι στιγμής, ο Οικονομολόγος επισήμανε πως «αν τρέχουν όλοι να κάνουν πολυκατοικίες μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα ψάχνουν πελάτες με το κερί. Τα διαθέσιμα διαμερίσματα θα είναι περισσότερα από τα άτομα που θα ψάχνουν να ενοικιάσουν και ζήτηση δεν θα είναι τόσο πολλή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές του ενοικίου».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Σκωτσέζικο ντους από τον Τατάρ- Η διευρυμένη συνάντηση και η «νέα πολιτική» στο κυπριακό

Σκωτσέζικο ντους από τον Τατάρ- Η διευρυμένη συνάντηση και η «νέα πολιτική» στο κυπριακό

Ενώ η χρονιά φτάνει στο τέλος της χωρίς να υπάρχει καμία αισιοδοξία για το κυπριακό, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και τις απειλές τις οποίες εκτοξεύει τόσο η Άγκυρα όσο και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα και με τις εξελίξεις στη Συρία να αγγίζουν όσο ποτέ άλλοτε την Κυπριακή Δημοκρατία με τις επιδιώξεις της Τουρκίας για σύναψη συμφωνίας για κοινή ΑΟΖ, ο Ερσίν Τατάρ ανακοινώνει πως η πολυπόθητη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στη διευρυμένη συνάντηση η οποία θα γίνει πιθανόν όπως είπε μεταξύ 21-21 Ιανουαρίου 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top