ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κυπριακή οικονομία για το 2023 και το καινούριο «αγκάθι» - «Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας και πάμε κατευθείαν πάνω του»

Η Κυπριακή οικονομία για το 2023 και το καινούριο «αγκάθι» - «Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας και πάμε κατευθείαν πάνω του»

Καινούριο «αγκάθι» για τους νέους αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αφού το «επόμενο βήμα» φαντάζει ολοένα και πιο μακρινό.

Ο οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης, σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, είπε συγκεκριμένα ότι «οι αυξήσεις στα επιτόκια έρχονται» καθιστώντας οποιαδήποτε αγορά κατοικίας άπιαστο όνειρο, με συμφέρουσα λύση, να αποτελεί το ενοίκιο.

«Οι αυξήσεις έρχονται. Υπάρχουν ακόμη 1-2 προγραμματισμένες αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Όσο πιο γρήγορα μία χώρα βγάλει πάνω τα επιτόκια τόσο πιο γρήγορα θα πέσει ο πληθωρισμός. Σκοπός είναι να κρατήσουν πάνω τα επιτόκια για λίγο καιρό, ώστε να χτυπήσουν τον πληθωρισμό στη ρίζα του», εξήγησε.

«Με αυτό το σκεπτικό θα έχουμε μία ψηλή σταθερότητα τους πρώτους μήνες του 2023 και αυτό αναμένεται να συνεχίσει μέχρι και το τέλος του χρόνου του 2023», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τα στεγαστικά δάνεια ο κύριος Τελώνης τόνισε πως μπορεί να πάνε και 6-7%.

Σχέδιο για σταθερό επιτόκιο

Ο κύριος Τελώνης, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχει και το σχέδιο για σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια.

Θέλοντας να εξηγήσει πως λειτουργεί το σχέδιο αυτό, είπε ότι «αν τα επιτόκια ανέβουν ακόμη 3-4% πάνω τότε κάποιος που θα επιλέξει αυτό το σχέδιο θα είναι ασφαλής γιατί θα έχει σταθερό επιτόκιο και δεν θα τον επηρεάσει. Αν όμως πέσουν τα επιτόκια μελλοντικά τότε θα μείνει στο σταθερό επιτόκιο που έχει και δεν θα επωφεληθεί από αυτό. Είναι το μόνο ρίσκο που παίρνει κάποιος με αυτό το σχέδιο»

«Πέραν από αυτό όμως, πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη και την τιμή του σπιτιού η οποία σε 6 μήνες μπορεί να είναι πιο πάνω και έτσι το σπίτι να είναι πιο ακριβό αλλά και τον πληθωρισμό των οικονομικών υλικών», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Τελώνης εξήγησε πως επηρεάζεται ένας νέος δανειολήπτης με την αύξηση του επιτοκίου και τι είναι αυτά που αλλάζουν στο δάνειο.

«Θεωρώντας πως το εισόδημα που έχει ο δανειολήπτης είναι το ίδιο και το επιτόκιο αυξάνεται, η δυνατότητα να δανειστείς είναι λιγότερη, διότι με περισσότερο επιτόκιο η δόση είναι και αυτή περισσότερη και η τράπεζα μπορεί να δανείσει λιγότερο κεφάλαιο. Άρα πρέπει και το άτομο που θέλει να κάνει δάνειο να βάλει περισσότερη προκαταβολή», είπε συγκεκριμένα.

«Η δουλειά των τραπεζών είναι να δανείζουν με ασφάλεια και κέρδος. Η δουλειά του κράτους είναι να προσφέρει λύσεις στα νεαρά ζευγάρια», ανέφερε.

Θέλοντας να δώσει μερικά παραδείγματα λύσεων που θα μπορούσε η Πολιτεία να προσφέρει στους νέους σε τέτοιες δύσκολες εποχές που καθίσταται αδύνατο να προχωρήσουν σε ένα καινούριο δάνειο κάνοντας το επόμενο βήμα, ο κύριος Τελώνης είπε ότι «το κράτος θα μπορούσε να τους δώσει κίνητρο όπως επιχορήγηση στο επιτόκιο, να προσφέρει κυβερνητική εγγύηση στο μισό ποσό ή ακόμη και να δώσει φθηνά οικόπεδα σε νεαρά ζευγάρια για να χτίσουν το δικό τους σπίτι»

Η σημερινή εικόνα

«Όσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μένουν στον αέρα, δεν δίνουν κίνητρο στο κόσμο να φτιάξει το σπίτι του, τις ζημιές που προκύπτουν, γιατί λένε ότι αφού θα τους το πάρει η τράπεζα δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουν λεφτά για συντήρηση. Σε 10-15 χρόνια τα σπίτια θα είναι ασυντήρητα και όσο αφορά την αξιοποίηση τους, θα κάνουν μόνο για κατεδάφιση», τόνισε ο Οικονομολόγος.

«Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας και πάμε κατευθείαν πάνω του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι συμφέρει περισσότερο τη δεδομένη στιγμή τα νεαρά ζευγάρια όσο αφορά ενοίκιο ή αγορά κατοικίας μεταχειρισμένης και μη, ο κύριος Τελώνης ανέφερε ότι «όπως είναι τα πράγματα και όπως θα είναι και τον επόμενο χρόνο, συμφέρει το ενοίκιο όταν κάποιος θέλει το δικό του χώρο»

Καταλήγοντας, περιγράφοντας τη ζήτηση για ενοίκιο μέχρι στιγμής, ο Οικονομολόγος επισήμανε πως «αν τρέχουν όλοι να κάνουν πολυκατοικίες μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα ψάχνουν πελάτες με το κερί. Τα διαθέσιμα διαμερίσματα θα είναι περισσότερα από τα άτομα που θα ψάχνουν να ενοικιάσουν και ζήτηση δεν θα είναι τόσο πολλή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές του ενοικίου».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top