Οι προκλήσεις του TikTok είναι πολλές και τις περισσότερες φορές αρκετά επικίνδυνες.
Αυτή τη φορά η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησε στη διάδοση μιας ακόμη δυνητικά επικίνδυνης ιδέας: να κλείνουν οι χρήστες τα χείλη με ταινία για να σταματήσουν την αναπνοή από το στόμα τη νύχτα. Η τάση αυτή έχει επικριθεί αρκετά από τους ειδικούς.
Το hashtag #mouthtaping έχει 24 εκατομμύρια προβολές σε όλη την πλατφόρμα και δείχνει στους χρήστες πώς να κλείνουν τα χείλη τους με ταινία τη νύχτα. Ο λόγος είναι για να προωθήσουν τη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Σε ένα βίντεο, μια χρήστης του TikTok υποστηρίζει ότι το λεγόμενο sleep hack τη βοήθησε να κοιμηθεί καλύτερα . Επίσης, ότι η αναπνοή από τη μύτη -σε αντίθεση με το στόμα- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κακής αναπνοής και των παθήσεων των ούλων. Κάτι αντίστοιχο είχε μοιραστεί σε ένα viral βίντεο και ο προπονητή υγείας Cory Rodriguez με το βίντεο να έχει πάνω από 5 εκατομμύρια προβολές.
«Στόχος είναι να αναπνέετε από τη μύτη σας ενώ κοιμάστε σε σχέση με το στόμα σας. Βιντεοσκοπώ το στόμα μου κάθε βράδυ και αυτό μου έχει δώσει καλύτερη στοματική υγιεινή και έχει μειώσει το ροχαλητό και την ξηροστομία».
Μια νεαρή γυναίκα από την άλλη υποστηρίζει πως το να κλείνει το στόμα κατά την διάρκεια του ύπνου έχει πολλά οφέλη ομορφιάς. «Κολλάω το στόμα μου με ταινία κάθε μέρα. Ο σωστός ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για την αντιγήρανση και για να δείχνετε και να αισθάνεστε καλύτερα», αναφέρει.
Οι ειδικοί προειδοποιούν
Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη του mouth taping. Έτσι, οι ειδικοί έσπευσαν να απορρίψουν τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στο TikTok. Το Ίδρυμα Ύπνου διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες του mouth taping μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό στα χείλη ή γύρω από τα χείλη. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου λόγω δυσκολίας στην αναπνοή από τη μύτη.
«Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει καταδείξει μόνο ένα όφελος: τη μείωση του ροχαλητού και της κούρασης σε άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου».
Σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα ύπνου Dr. Raj Dasgupta και James Wilson οι άνθρωποι με άπνοια ύπνου -μια πάθηση που προκαλεί διακοπή της αναπνοής κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου- θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας τους με την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα.
Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του κλεισίματος του στόματος με ταινία. Θα ήμουν πολύ προσεκτικός – και μάλιστα θα πρότεινα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το επιχειρήσετε», πρόσθεσε ο Dasgupta.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις