Συναντήσεις Τρόικα για την υλοποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας

Συναντήσεις Τρόικα για την υλοποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας

Η υλοποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της τρέχουσας αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας θα παρουσιάσει σε κλιμάκιο των δανειστών το σχέδιο δράσης που έχει καταρτίσει για την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, ένα σχέδιο που αγγίζει όλα τα θέματα.

«Σήμερα έγινε η πρώτη συνάντηση, θα ακολουθήσουν καθημερινές συναντήσεις όλη την εβδομάδα», ανέφερε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το τι θα ζητήσουν οι δανειστές.

Όπως είπαν οι ίδιες πηγές, ειδικότερα κατά τις συναντήσεις θα γίνει αξιολόγηση του σχεδίου δράσης, θα εξεταστεί το τι έχει ήδη γίνει, τα χρονοδιαγράμματα που αγγίζουν ευρύτερα την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, τους διαδικαστικούς κανονισμούς δικαστηρίων, την ανάγκη η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας να μπορέσει να λειτουργήσει, αλλά και το πώς διάφοροι κρατικοί φορείς και τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανταποκριθούν στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Η Τρόικα θα αξιολογήσει την κατάσταση και το αν προχωρούμε σωστά με βάση τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, τα μέτρα που υλοποιούμε για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή και θα εξεταστεί το τι θα περιληφθεί στο επόμενο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Με βάση τον επικαιροποιημένο μνημόνιο, οι κυπριακές Aρχές σε διαβούλευση με τους δανειστές θα υποβάλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και της αφερεγγυότητας, περιλαμβανομένων νομοθετικών αλλαγών.

Παράλληλα, υπάρχει ο στόχος της διεξαγωγής στις αρχές του 2016 μιας συνολικής αξιολόγησης του πλαισίου αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους και του καταρτισμού του σχεδίου δράσης για διόρθωση των όποιων ελλείψεων.

Στο μνημόνιο υπάρχει επίσης η πρόνοια για τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργίας της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, περιλαμβανομένης και της υποδομής πληροφορικής, κάτι που περιλαμβάνεται στο σχέδιο δράσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.