Τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο σημειώνονται στον κλάδο των κατασκευών και οφείλονται σε πτώση από ύψος, κατέδειξε έρευνα της Ερευνητικής Ομάδας του Κέντρου Αριστείας CERIDES, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη.
Η έρευνα αφορά τα εργατικά ατυχήματα που έγιναν στην Κύπρο από το 1999 μέχρι το 2020. Στόχος της, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η "αξιοποίηση των ευρημάτων της" στον μέγιστο βαθμό, "ώστε να διερευνήσουμε τις γνώσεις μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τους συνδυαστικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εργατικό ατύχημα, αναθεωρώντας ταυτόχρονα την πολιτική και τις δράσεις μας ως χώρα".
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που εξέτασε 28.000 ατυχήματα, δείχνουν ότι εργατικά ατυχήματα σημειώνονται κατά 22.65% στη μεταποίηση, κατά 20.5% στις κατασκευές, 18,52% σε δραστηριότητες υπηρεσιών παρχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης, 12,6% σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο και 2,13% σε γεωργία, δασοκομία και αλιεία. Ωστόσο, οι πιθανότητες το εργατικό ατύχημα να καταστεί θανατηφόρο αυξάνονται κατακόρυφα στον τομέα των κατασκευών, με 38,36%, ενώ η μεταποίηση ακολουθεί με 18,37%.
Ενώ λοιπόν οι εργασίες σε εργοτάξια, λατομεία, ορυχεία αντιστοιχούν στο 22% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων, οφείλονται για το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων.
Επιπλέον, αναλύοντας τις αιτίες των ατυχημάτων, η έρευνα κατέδειξε ότι το 33% αυτών οφείλεται σε πτώση. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι όλα τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα με αιτία την πτώση από ύψος αφορούσαν άντρες.
Άλλο αξιοπρόσεκτο εύρημα της έρευνας ήταν ότι 1 στα 14 εργατικά ατυχήματα και 1 στα 8 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα λαμβάνει χώρα Σάββατο.
Το 45% των ατυχημάτων στις Υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης αφορούσαν άτομα 18-19 ετών. Αντίστοιχα, στον τομέα των Κατασκευών, το 50% των ατυχημάτων αφορούσαν άτομα 65 ετών και άνω. Στα θανατηφόρα ατυχήματα, το 25% των ατόμων ηλικίας 20-24 ετών προέρχονταν από τη γεωργία, δασοκομία και αλιεία, ενώ το 40% από τις κατασκευές.
Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των εργατικών ατυχημάτων αφορούσε άντρες. Το ποσοστό στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανεβαίνει στο 96%.
Σημειώνεται ότι ένας στους τέσσερις άντρες με εργατικό ατύχημα και ένας στους τρεις άντρες με θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προέρχονται από τον κατασκευαστικό τομέα.
Επιπλέον, 43% των θανατηφόρων ατυχημάτων είναι αλλοδαποί εντός και εκτός ΕΕ, με αυξημένη την πιθανότητα στους αλλοδαπούς που προέρχονται από τρίτες χώρες.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος παρουσιάζει το πέμπτο πιο χαμηλό ποσοστό ατυχημάτων στην ΕΕ, καταγράφοντας 535 ατυχήματα ανά 100.000 άτομα.
Εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκου Κούσιου, ανέγνωσε χαιρετισμό ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μάριος Κουρτελλής. Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός σημείωσε ότι η ενημέρωση για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία είναι ένα θέμα στο οποίο το Υπουργείο αποδίδει εξαιρετική βαρύτητα.
Είπε ότι η Διάσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η οποία διεξάγεται την εβδομάδα που διανύουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχεύει στη διαφώτιση και ενημέρωση σε σχέση με τους τρόπους διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
"Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και των επικίνδυνων συμβάντων στο εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις και ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων", σύμφωνα με τον Υπουργό, που πρόσθεσε ότι η μελέτη και η αξιοποίηση τέτοιων ευρημάτων μπορεί να συμβάλει στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, με πραγματικό όφελος για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.
Σημείωσε ότι ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας είναι πολύπλευρος, καθώς εντάσσεται και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίες προσβλέπουν στην προώθηση των στόχων Παγκόσμιας Εκστρατείας, με όραμα «Μηδέν Εργατικά Ατυχήματα».
"Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες μορφές εργασίας, εστιάζουμε στην ανάπτυξη και διατήρηση θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας μέσα στις επιχειρήσεις και επισημαίνουμε την ανάγκη για συλλογικότητα και ουσιαστική συμμετοχή και εμπλοκή των εργαζομένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης κατοχυρώνοντας έτσι την υγιή επικοινωνία μεταξύ της διεύθυνσης και του εργατικού δυναμικού", κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιώργος Μπούστρας, του κέντρου CERIDES, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι τα ατυχήματα αποτελούν συνέπεια συνδυαστικών παραγόντων και συνήθως εκεί που σημειώνονται δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση κινδύνου, δεν προηγήθηκε πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων, δεν υπάρχει πολιτική ασφάλειας και υγείας και δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στη λήψη αποφάσεων για την ασφάλεια και την υγεία.
Ο κ. Κουρτελλής, εκ μέρους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, σημείωσε ότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την πρόληψη των ατυχημάτων και εναπόκειται στους εργοδότες και τους εργαζόμενους να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα αξιοποιηθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, προωθώντας πολιτικές και στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις