Αμετάθετος και αμετάκλητος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε ενωμένοι να εργαζόμαστε ακούραστα για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και την κοινωνία και θα δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον, ανέφερε το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μιλώντας κατά τα εγκαίνια του Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αγίου Ανδρονίκου και του Κέντρου Εκπαίδευσης Παραδοσιακής Τέχνης του Μεταξιού στο συνοικισμό Κολοσσίου, στη Λεμεσό.
Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδας μας, «που θα σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών Συνθηκών εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στο θέμα των εγκλωβισμένων, μιας από τις τραγικότερες πτυχές του εθνικού μας προβλήματος. Όπως είπε, οι 20.000 περίπου εγκλωβισμένοι που αρχικά παρέμειναν στα κατεχόμενα χωριά μας λόγω των τουρκικών πιέσεων και μεθοδεύσεων, μειώθηκαν στους 400, και πεισματικά διαβιούν στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Ανδρόνικο, καθώς και στα μαρωνίτικα χωριά του Κορμακίτη και τα Καρπάσια της επαρχίας Κερύνειας.
«Η παραμονή των εγκλωβισμένων μας στις πατρογονικές τους εστίες αποτελεί βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής και εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας. Προς τούτο αγαπητοί, προσπαθούμε, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, να δημιουργήσουμε τις καταλληλότερες συνθήκες για την ασφαλή διαβίωσή τους», ανέφερε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση και χαρά του για τη λειτουργία του Μουσείου, το οποίο χαρακτήρισε έργο ανάδειξης ιστορίας και πολιτισμού. «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας εθελοντών και ανθρώπων που με το δικό τους μεράκι, την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους, εργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα μικρό απόθεμα μνήμης και παρακαταθήκης. Ένας μικρός μουσειακός χώρος, ο οποίος όμως, δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα μουσεία. Κι αυτό γιατί δεν εκθέτει απλά και άψυχα αντικείμενα. Είναι εκθέματα που περικλείουν ιστορία, πόνο, χαρά και αγάπη για τον τόπο μας. Τα συναισθήματα που δημιουργεί το κάθε αντικείμενο ξεχωριστά, το οποίο είναι φερμένο με κόπο και μόχθο από τους εκτοπισμένους κατοίκους της κατεχόμενης κοινότητας του Αγίου Ανδρονίκου, αλλά και από τους εγκλωβισμένους μας, δίνει διαφορετική και σημαίνουσα σημασία σε αυτό το μουσειακό οικοδόμημα», είπε.
Όπως σημείωσε, το μουσείο στήθηκε με δωρεές εκθεμάτων από τον κατεχόμενο Άγιο Ανδρόνικο, τα οποία προσέφεραν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του χωριού και ο χώρος αυτός που μέχρι πρότινος λειτουργούσε για την προδημοτική εκπαίδευση, διαμορφώθηκε και με την συνεισφορά του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου το όραμα της κατεχόμενης κοινότητας και των κατοίκων της να γίνει πραγματικότητα.
«Το μικρό σε μέγεθος, λοιπόν, αλλά μεγάλο σε αξία μουσείο, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει σημαντική κυψέλη πολιτισμού, προβολής της παράδοσης και της ταυτότητας του τόπου μας, διατηρώντας ολοζώντανες εικόνες και θύμησες όπως τη μεταξουργία της κατεχόμενης Καρπασίας μας», επεσήμανε.
Πηγη: AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις