Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την προσπάθεια συνεργασίας των ανεξάρτητων υποψήφιων Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και Μάριου Ηλιάδη στις Προεδρικές Εκλογές, κάτι το οποίο πλέον φαντάζει ως ιδιαίτερα δύσκολο μέχρι και απομακρυσμένο.
Η αποχώρηση του τέταρτου υποψήφιου, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ανέδειξε τα σοβαρά εμπόδια που φαίνεται να βραχυκυκλώνουν την πρωτοβουλία για διεκδίκηση της προεδρίας με ένα εκ των τριών υποψηφίων.
Η ανακοίνωση του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά για αποχώρηση από την προσπάθεια, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι η πρωτοβουλία πολύ δύσκολα θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει συνεννόηση στο κυρίαρχο θέμα συζήτησης, που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας.
Διαφορές υπάρχουν και σε μια σειρά ζητήματα πολιτικής αλλά το βασικό εμπόδιο είναι η επιλογή του υποψηφίου. Η λύση στην οποία κατέληξαν πρόσφατα για τη διενέργεια δημοσκόπησης ώστε μέσα από μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών ευρημάτων να καταλήξουν στην προσωπικότητα που θα μπορούσε να επιλεγεί, κάθε άλλο παρά έλυσε τον γόρδιο δεσμό.
Η διαδικασία για τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης δεν έχει καταλήξει πουθενά, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς επέλεξε την οδό της εξόδου αντιλαμβανόμενος ότι αυτό το σκηνικό ουσιαστικά ροκανίζει τη δική του προοπτική για μια αξιοπρεπή προεκλογική καμπάνια και ένα εξίσου αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα τώρα έγκειται στο γεγονός ότι το δίλημμα Αχιλλέας Δημητριάδης ή Κωνσταντίνος Χριστοφίδης δύσκολα μπορεί να αντιμετωπισθεί από τη στιγμή που κανένας από τους δύο δεν αποσύρεται από την κούρσα υπέρ του άλλου, χωρίς προηγουμένως να πεισθεί ότι η απόφαση θα είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της προσπάθειας.
Και οι δύο έχουν καταθέσει χωριστό πρόγραμμα διακυβέρνησης, ο κάθε ένας από αυτούς έχει το δικό του επιτελείο, τον δικό του μικρό οργανωτικό μηχανισμό και έτσι, δύσκολα μπορεί υποχωρήσει υπέρ του άλλου, εάν δεν υπάρχουν δεδομένα που να το υποστηρίζουν.
Ένα άλλο πρόβλημα που γίνεται αντιληπτό και για τους δύο, ή καλύτερα και για τους τρεις, είναι ότι έχουν προσωπική ψήφο, η οποία πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί υπέρ του άλλου υποψήφιου, σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο αποσυρθεί. Με απλά λόγια, οι ψηφοφόροι του Δημητριάδη δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουν Χριστοφίδη, ούτε και αυτοί του Χριστοφίδη θα μετακινηθούν υπέρ του Δημητριάδη, εάν αποφασισθεί κάτι τέτοιο.
Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Μάριου Ηλιάδη, ο οποίος είχε και την ιδέα της πρωτοβουλίας για συνεργασία των τεσσάρων υποψηφίων. Επισήμως πάντως και οι τρεις υποψήφιοι δηλώνουν ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της αποχώρησης του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.
Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό πως όλα δείχνουν ότι η κατάληξη σε συμφωνία είναι αμφίβολη έως και εξαιρετικά δύσκολη. Ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διαζύγιο προτού υπάρξει γάμος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις