Τα λάθη, οι παραποιήσεις, και οι απάτες στο φωτορεπορτάζ είναι τόσο παλιά «τέχνη» που φτάνει μέχρι την γέννηση του ρεπορτάζ. Και σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ Michael Kamber, ιδρυτή του Κέντρου Bronx Documentary Center και επιμελητή της έκθεσης «Altered Images: 150 Years of Posed and Manipulated Documentary Photography», αυτές οι «πειραγμένες» εικόνες δείχνουν το φωτορεπορτάζ στα χειρότερά του.
«Η βιομηχανία των εφημερίδων αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια μας, χιλιάδες επαγγελματίες έχουν απολυθεί, και ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν την ψηφιακή εποχή για να αλλάξουν τα πράγματα», λέει ο ίδιος.
Ο Adnan Hajj βρέθηκε να έχει χρησιμοποιήσει το Photoshop για να «κλωνοποιήσει» και να σγουρύνει τον καπνό σε αυτή την φωτογραφία από βομβαρδισμό της Βηρυτού το 2006. Αυτή η φωτογραφία διανεμήθηκε σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια από έναν blogger. Το πρακτορείο Reuters, η οποία συνεργάστηκε με τον ανεξάρτητο φωτογράφο, τον απέλυσε αμέσως.
Αυτή η φωτογραφία από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού να κυματίζουν μια σοβιετική σημαία πάνω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, σηματοδοτώντας την κομμουνιστική κατάληψη επί της ναζιστικής Γερμανίας. Πολλές μετατροπές έχει υποστεί η συγκεκριμένη εικόνα, από την αρχική δημοσίευσή της.
Ο φωτογράφος Arthur Rothstein, μετακίνησε και φωτογράφισε ένα κρανίο ζώου σε διάφορες θέσεις στη Νότια Ντακότα κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ξηρασίας στην περιοχή το 1936.
Η φωτογραφία του Eugene Smith με τίτλο «Ισπανικό Χωριό», το οποίο απεικονίζει ένα μικρό αγροτικό χωριό στην Ισπανία, σύμφωνα με τον κανόνα του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Life» το 1951. Η εικόνα «πειράχτηκε» από τον φωτογράφο.
Η φωτογραφία, που λήφθηκε κατά τις πρώτες μέρες της εισβολής στο Ιράκ, είναι μια σύνθεση δύο εικόνων. Αφού δημοσιεύθηκε στην Hartford Courant, ένας υπάλληλος της Courant παρατήρησε μια επανάληψη των αμάχων στο παρασκήνιο. Οι Los Angeles Times, το οποίο δημοσίευσε για πρώτη φορά την εικόνα στο εξώφυλλο του, αντιμετωπίσαν τον φωτογράφο, Brian Walski, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε συγχωνεύσει ψηφιακά τις δύο φωτογραφίες για τη βελτίωση της σύνθεσης. Αμέσως μετά απολύθηκε.
Η φωτογραφία ανήκει στον Giovanni Troilo και είχε λάβει βραβείο στα 2015 World Press Photo awards. Ο ξάδελφος του Troilo φέρεται να κάνει σεξ με μια γυναίκα σε αυτοκίνητο και φωτίστηκε από φλας που ενεργοποίησε ο φωτογράφος με τηλεχειριστήριο. Το βραβείο, μετά την αποκάλυψη της απάτης, αφαιρέθηκε.
Αριστερά: Στις 27 Απριλίου 2015, το FOX13 Memphis δημοσιεύτηκε μια εικόνα στη σελίδα τους στο Facebook όπου φαίνεται η Βαλτιμόρη να έχει τυλιχτεί στις φλόγες μετά από μια νύχτα ταραχών. Η αλήθεια ήταν ότι η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στη Βενεζουέλα ένα χρόνο πριν. Δεξιά: Τον Ιούνιο του 1994, τόσο το «Time» όσο και το «Newsweek» δημοσίευσαν την φωτογραφία σύλληψης του O.J. Simpson στα εξώφυλλά τους. Όταν τοποθετήθηκαν τα δυο εξώφυλλα δίπλα, μπορούσε να δει κανείς ότι στο εξώφυλλο του «Time», το δέρμα του Simpson είχε ένα πιο σκούρο δέρμα Σίμπσον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις