«Μπλόκο» από τη Βρετανία για το δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα

«Μπλόκο» από τη Βρετανία για το δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα

Το Λονδίνο φέρεται να «μπλοκάρει» την χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα.

Το ταμείο, που διαχειρίζεται η Κομισιόν, αντλεί κεφάλαια από τους «28» και όχι μόνο από τις χώρες με κοινό νόμισμα, με την συμβολή της Γερμανίας να ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Η χρήση του Ταμείου είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει η Κομισιόν για χρηματοδότηση γέφυρα προς την Αθήνα μέχρι την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πακέτο από τον ESM, με αξιοποίηση των κεφαλαίων του ως εγγύηση για έκδοση δανείων.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζόρτζ Οζμπορν έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους για το ζήτημα εν όψει του Ecofin.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα βρετανικά μέσα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «η ιδέα χρήσης του EFSM είναι κάτι που "αποκλείεται εξαρχής"».

Για την κίνηση κεφαλαίων του Ταμείου διαφωνεί και ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Οι ηγέτες από όλη την ΕΕ είχαν συμφωνήσει το 2010 πως τα κεφάλαια του EFSM δεν θα ξαναχρησιμοποιούνταν για μέλη της Ευρωζώνης και αυτή παραμένει η θέση του πρωθυπουργού», τονίζει εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, σύμφωνα με τον Guardian.

«Δεν έχουμε λάβει τέτοια πρόταση, και δεν βρίσκεται τέτοια πρόταση στο τραπέζι», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ για ΑΤΑ: «Υπάρχουν και δεύτερες και τρίτες επιλογές - Αναλόγως των εξελίξεων θα προχωρήσουμε»

ΠτΔ για ΑΤΑ: «Υπάρχουν και δεύτερες και τρίτες επιλογές - Αναλόγως των εξελίξεων θα προχωρήσουμε»

Υπάρχουν και δεύτερες και τρίτες επιλογές για την εκτελεστική εξουσία στο θέμα της ΑΤΑ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας πως η απόφαση των εργοδοτικών οργανώσεων ν’ απορρίψουν το προσχέδιο μόνιμης συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή της κυβέρνησης «σίγουρα δεν είναι θετική». Ωστόσο, δεν θέλησε ν’ αποκαλύψει ποιες είναι αυτές ο επιλογές, ενώ σημείωσε πως  το κείμενο που διαβάστηκε την Κυριακή στις εργοδοτικές οργανώσεις ήταν το ίδιο με αυτό στις συντεχνίες τη Δευτέρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE