ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αναβάθμισε την ανάπτυξη της Κύπρου στο 3,5% το 2022 - Την υποβάθμισε στο 2,5% το 2023

ΔΝΤ: Αναβάθμισε την ανάπτυξη της Κύπρου στο 3,5% το 2022 - Την υποβάθμισε στο 2,5% το 2023

Σε αναβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2022 στο 3,5% του ΑΕΠ, από 2,1%, που ανέμενε τον Απρίλιο του 2022 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ υποβάθμισε την εκτίμηση του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,5%, από 3,5% που ανέμενε τον περασμένο Απρίλιο.

Στη νέα έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία «World Economic Outlook», Οκτώβριος 2022, που δημοσίευσε την Τρίτη, το ΔΝΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο θα ανέλθει (κατά μέσο όρο) στο 8% το 2022 και θα υποχωρήσει στο 3,8% το 2023. Τον περασμένο Απρίλιο το Ταμείο ανέμενε πληθωρισμό 5,3% το 2022 και 2,3% το 2023.

Σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας, το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι αυτό θα μειωθεί το 2022 στο 6,7%, από 8,5% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο, και το 2023 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 6,5%, από 7,5% στην προηγούμενη εκτίμηση του.

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένει για το 2022 ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ και το 2023 στο 7,2% του ΑΕΠ. Στο «World Economic Outlook» του περασμένου Απριλίου ανέμενε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να ανέλθει στο 9,4% το 2022 και στο 8,3% το 2023.

Παγκόσμια οικονομία

Αναφερόμενο στην παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ τονίζει πως αυτή βιώνει μια σειρά από ταραχώδεις προκλήσεις, τονίζοντας πως οι προοπτικές της οικονομίας πλήττονται από τον πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων αρκετών δεκαετιών, τις οικονομικές συνθήκες που αυστηροποιούνται στις περισσότερες περιοχές, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παρατεταμένη πανδημία COVID-19.

Προσθέτει πως η ομαλοποίηση των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών που παρείχαν άνευ προηγουμένου στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώνει τη ζήτηση, όπως είναι ο στόχος των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Ωστόσο, αναφέρει ότι οι οικονομίες βρίσκονται σε επιβράδυνση ή σε συρρίκνωση και προσθέτει πως η μελλοντική υγεία της παγκόσμιας οικονομίας στηρίζεται στην επιτυχία της νομισματικής πολιτικής, στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και στο ενδεχόμενο περαιτέρω διαταραχών στην προσφορά που σχετίζονται με την πανδημία, για παράδειγμα, στην Κίνα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναμένεται να επιβραδυνθεί από 6,0%. το 2021 σε 3,2% το 2022 και στο 2,7% το 2023.

Αυτό αποτελεί την πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 2001, με εξαίρεση την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την περίοδο του λοκντάουν κατά την πανδημία COVID-19, και αντανακλά σημαντικές επιβραδύνσεις της ανάπτυξης για τις μεγαλύτερες οικονομίες, υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναφέρει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ ένα ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και λοκντάουν στην Κίνα θα αυξήσει την κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Σχετικά με το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει πως αυτό αντιμετωπίζει δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, ενώ σημειώνει πως ο πληθωρισμός παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 4,7% το 2021 σε 8,8% το 2022 αλλά να μειωθεί στο 6,5% το 2023 και σε 4,1% μέχρι το 2024.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top