Δυστυχώς εν έτει 2022 χρειάζεται να παλεύουμε για το αυτονόητο, για το δικαίωμα στην οργάνωση και τη συλλογική σύμβαση, ανέφερε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους χαιρετίζοντας την επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οι αγώνες της ΠΕΟ του 1948 ορόσημο στην αναγνώριση του δικαιώματος της οργάνωσης», που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο χωριό Πελέντρι της επαρχίας Λεμεσού.
Όπως είπε, οι απανωτές κρίσεις που κτύπησαν τους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια, ο φόβος και η ανασφάλεια που καλλιεργήθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους, η επιβολή των προσωπικών συμβολαίων, η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων οδήγησαν σε υπόσκαψη του δικαιώματος στην οργάνωση και σε διάβρωση του ρόλου και της εμβέλειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
«Η ισορροπία δυνάμεων ανατράπηκε δραματικά σε βάρος της εργασίας και είναι για αυτό που η ΠΕΟ εδώ και χρόνια απαίτησε από την πολιτεία εισαγωγή μέτρων που να επαναρυθμίζουν την εργασία, να δημιουργούν πλαίσιο αξιοπρεπούς εργασίας με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους», ανέφερε.
Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό. Όπως είπε στην απαίτηση της ΠΕΟ για λήψη μέτρων για προστασία των εργαζομένων, «η απάντηση της κυβέρνησης με τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα για τον κατώτατο μισθό με αυτά που άφησε έξω και αρρύθμιστα, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η πλάστιγγα της γέρνει πάντα προς τους μεγάλους εργοδότες και μάλιστα προς εκείνη την μερίδα εργοδοτών που εφαρμόζουν τις πιο αντεργατικές πρακτικές».
Επεσήμανε ότι ο αγώνας για επαναρρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για αξιοπρεπή κατώτατο μισθό και βασικά εργασιακά δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο ανεξάρτητα από φύλο και φυλή, ο αγώνας για σεβασμό και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και για νομικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τους βασικούς όρους των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζομένους των κλάδων που αυτές αφορούν δεν είναι τίποτα άλλο από συνέχεια εκείνων που διεκδίκησαν οι αγωνιστές του 1948. «Αυτή τη δύναμη που με αιματηρούς αγώνες άφησαν στα δικά μας χέρια, οι αγράμματοι, όπως τους αποκαλούσαν, δεν έχουμε δικαίωμα να την υποστείλουμε. Οργανωμένοι, δυνατοί με καθαρό προσανατολισμό, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση οφείλουμε να συνεχίσουμε», τόνισε.
Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στους αγώνες του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ για τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Η σημερινή ημερίδα είναι μια οφειλόμενη τιμή στους πρωτοπόρους αγωνιστές αμιαντωρύχους της περιοχής και στις οικογένειες τους. Η δέσμευση μας είναι ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει την προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης των μεγάλων αυτών αγώνων, αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό που υπάρχει και τις αυθεντικές πηγές, που είναι οι εργαζόμενοι των περιοχών που δόθηκαν αυτοί οι αγώνες. Είναι μια ευκαιρία αντικειμενικής καταγραφής της ιστορίας, μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε, είναι όμως και μια δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε ότι η δύναμη των εργαζομένων είναι στην οργάνωση, τη συλλογική δράση», ανέφερε.
Η επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε από την ΠΕΟ, τις Λαϊκές Οργανώσεις Πελεντριού, Αμιάντου, Κυπερούντας, Κοιλανίου και Αγρού, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Επιστήμονες και ερευνητές ανέλυσαν και επεξήγησαν το πολιτικό περιβάλλον του 1948, τις εργασιακές συνθήκες, τις συνθήκες εκδήλωσης των απεργιών και τον αγώνα των απεργών. Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η ημερίδα είναι μέρος ευρύτερης προσπάθειας συλλογής στοιχείων, καταγραφής, ανάλυσης και παρουσίασης των απεργιών του 1948. Σκοπός είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση του κλίματος της εποχής, η αναζήτηση της αλήθειας και η ερμηνεία των γεγονότων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις