«Τέλος» ο Λετυμπιώτης από την Κυβέρνηση - «Μαλλιά-κουβάρια» με τον Χριστοδουλίδη - Ποιος ο λόγος
Σάλος επικρατεί στους κόλπους της Κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Στο πλαίσιο μιας μελέτης για τη σχέση ψυχολογικής διάθεσης και ακαδημαϊκών επιδόσεων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα με επικεφαλής τη Δρ Suniya Luthar, ζήτησαν από 506 μαθητές δημοτικού να επιλέξουν και ιεραρχήσουν τις τρεις μεγαλύτερες προσδοκίες που θεωρούσαν ότι είχαν οι γονείς τους, μεταξύ των οποίων οι καλοί βαθμοί και μια επιτυχημένη καριέρα μελλοντικά ή την καλοσύνη και άλλες αρετές. Τα ευρήματα έδειξαν ότι καλύτερη ψυχική υγεία και σχολικές επιδόσεις σημείωσαν τα παιδιά που πίστευαν ότι οι γονείς τους προκρίνουν τις αρετές σε αντίθεση με τους μαθητές γονέων που έδιναν προτεραιότητα στην επιτυχία αντί της ευγένειας, με συνέπεια χειρότερους βαθμούς και επιπλέον κατάθλιψη, άγχος, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες.
Μπορεί ως γονιός να εργάζεστε σκληρά, να έχετε πετύχει μια σημαντική καριέρα και εισόδημα, ωστόσο η πίεση του παιδιού να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι δεν θα έχει οφέλη. Σύμφωνα με τη Δρ Luthar, αρκεί το παιδί να εμψυχώνεται ακόμα και στις αποτυχίες και να κατανοεί πως, έστω και αν δεν τα κατάφερε, τουλάχιστον προσπάθησε.
Δεδομένης της μεγάλης πίεσης που δέχονται ήδη τα παιδιά για να επιτύχουν, οι γονείς οφείλουν να προωθούν τη σημασία της αρετής και να παρέχουν έναν ασφαλή χώρο στα παιδιά τους ώστε να ξεφεύγουν από το άγχος και να νιώθουν πως κάποιος τα υποστηρίζει.
Έρευνα του 205 ανέδειξε την αρνητική επίδραση που είχε στην απόδοση στο σχολείο το «κήρυγμα» και οι τιμωρίες, έναντι της στοργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ γονέα και παιδιού. Φροντίστε συνεπώς τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είστε περήφανοι για τις προσπάθειές τους ακόμα και αν αποτύχουν. Μη θέτετε τον πήχυ ψηλά πιεστικά αλλά βοηθήστε το παιδί να ανακαλύψει τη λύση στο πρόβλημα.
Μιλήστε στο παιδί για τη σημασία της ηθικής ακεραιότητας, του σεβασμού και των καλών τρόπων συμπεριφοράς. Εξηγήστε γιατί η αγένεια, η διπροσωπία, η εξαπάτηση, ο εγωισμός και οι κακοί τρόποι βλάπτουν τις σχέσεις με τους άλλους και υπενθυμίστε του ότι οι φίλοι και η οικογένεια είναι εξίσου σημαντικοί -ή και περισσότερο- με τα επιτεύγματα και τα βραβεία.
Εφόσον λέτε στο παιδί ότι θα είστε ευτυχισμένοι για την προσπάθεια του να δώσει τον καλύτερό του εαυτό αλλά στη συνέχεια το επικρίνετε ή θυμώνετε στην αποτυχία του ή επειδή δεν πήρε άριστα σε όλα τα μαθήματα, του προκαλείτε δυσφορία. Οι πράξεις έχουν συχνά μεγαλύτερο αντίκτυπο και τα αποτελέσματά τους χαράσσονται ανεξίτηλα στην αντίληψη του παιδιού.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις