Οι βρετανικές βάσεις θα πρέπει να επιδείξουν βούληση για την ανάπτυξη των κτημάτων του Δήμου Λύσης και της Κοινότητας Κοντέας που βρίσκονται σε έδαφος των βάσεων και τα οποία αναγνωρίστηκαν ως γεωργική γη μαζί με τους αντίστοιχους τίτλους ιδιοκτησίας, τόνισε την Τρίτη η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κέττηρος, μετά την αναγνώριση του δικαιώματος χρήσης των κτημάτων για γεωργικούς σκοπούς, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις για απλές μορφές χρήσεων, όπως αποθήκες ή περίφραξη, για να διαφανεί και η βούληση των βάσεων και κατά πόσο είναι έτοιμες να αποδώσουν τις περιούσιες τους στους νόμιμους δικαιούχους τους.
Προσέθεσε πως υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά την πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή, για το οποίο το Τμήμα Πολεοδομίας ενημέρωσε πως έχουν γίνει απεικονίσεις της όδευσης, διαμήνυσε ωστόσο στους κατοίκους της περιοχής ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα διότι το ζήτημα αφορά και την ασφάλεια των κατοίκων.
«Θα πρέπει οι βρετανικές βάσεις να δείξουν επί του εδάφους τη βούλησή τους για να προχωρήσουν με αυτή τη διαδικασία καθώς στα χαρτιά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι βρετανικές βάσεις έχουν αποδώσει τη γη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας περιστατικό προ εικοσαετίας όταν οι κάτοικοι είχαν προσπαθήσει να πάνε στην περιοχή και προκλήθηκαν επεισόδια από κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών.
Προσκεκλημένοι στη συζήτηση ήταν ο Δήμαρχος Λύσης, Ανδρέας Καουρής και ο Κοινοτάρχης Κοντέας, Χαράλαμπος Κρασιάς, με τον πρώτο να δηλώνει μετά το τέλος της συζήτησης πως η απόδοση των χωραφιών και περιουσιών των Λυσιωτών και των Κοντεατών που βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις στους δικαιούχους τους συνιστά μία πολύ θετική εξέλιξη. Πρόσθεσε ωστόσο πως το γεγονός αυτό αποτελεί μόνο την αρχή καθώς υπολείπονται να γίνουν πολλά ώστε να υπάρξει προστασία, ασφάλεια στους δικαιούχους για να μπορούν να αξιοποιήσουν στον βαθμό που θέλουν τη γη και τις περιουσίες τους.
Εμείς όμως, συνέχισε, επιμένουμε και θέλουμε αυτή τη γη να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε για οικιστικούς σκοπούς, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να υποτιμούμε αυτή τη θετική εξέλιξη, όμως «υπολείπεται να γίνουν πολλά».
«Οφείλω να ευχαριστήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Προσφύγων που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη πορεία. 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Για εμάς τελική λύση είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τα πανανθρώπινα δικαιώματα, όταν οι κάτοικοι όλων των προσφυγικών περιοχών της Κύπρου σήμερα θα μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες με όλα τους τα δικαιώματα, αυτή θα είναι η τελική λύση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η εξέλιξη των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις περιουσίες είναι ένας θετικός σταθμός.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις