ΕΛΛΑΔΑ

Σύνοδος Κορυφής: #ThisIsACoup - Αυτό είναι πραξικόπημα, βροντοφώναξαν στα social media

Σύνοδος Κορυφής: #ThisIsACoup - Αυτό είναι πραξικόπημα, βροντοφώναξαν στα social media

O κατάλογος των απαιτήσεων που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Γερμανίας και του αυστηρού υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

#ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές χάσταγκ στο Twitter παγκοσμίως – και πρώτο στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

Η ετικέτα συνοδεύει δεκάδες χιλιάδες οργισμένα σχόλια στα οποία καταγγέλλονται οι γερμανικής επινόησης προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας και απαιτήσεις όπως η Αθήνα εγκρίνει νέους νόμους σε διάστημα λίγων ημερών για την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων.

O αναλυτής του Reuters Χιούγκο Ντίξον θεωρεί πως η διάδοση του hashtag δείχνει πως η Γερμανία και η Ευρωζώνη εν γένει κινδυνεύουν να χάσουν το παιχνίδι του «ποιος φταίει».... 



Απέκτησε ώθηση όταν ο Πολ Κρούγκμαν, που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Οικονομίας, ανέφερε στο μπλογκ του στους New York Times: «Το χάσταγκ ThisIsACoup είναι ακριβώς έτσι», έγραψε. «Αυτό ξεπερνά την αυστηρότητα και γίνεται καθαρή μνησικακία, πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για βοήθεια.

»Ο σκοπός ήταν πιθανόν μία πρόταση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί∙ αλλά ακόμη κι έτσι, είναι μία γκροτέσκα προδοσία οτιδήποτε υποτίθεται ότι συμβόλιζε το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Μεταξύ άλλων στοιχείων των προτάσεων της ΕΕ που έχουν εξοργίσει ορισμένους σχολιαστές είναι η εισήγηση όπως περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, τα έσοδα του οποίου από τις ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθύνονται απευθείας στην αποπληρωμή των δανείων.

Το χάσταγκ φαίνεται να εμπνεύστηκε το βράδυ της Κυριακής ο Σάντρο Μακαρόνε, ο οποίος δηλώνει ότι είναι καθηγητής Φυσικής από τη Βαρκελώνη. Έγραψε στο Twitter: «To Eurogroup πρότεινε ένα συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα εναντίον του ελληνικού λαού. #ThisIsACoup.»

Μέσα σε μερικές ώρες χρησιμοποιήθηκε σχεδόν 200.000 φορές.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω μία Ευρώπη η οποία ενεργεί ως φονικός δικαστικός κλητήρας εναντίον της Ελλάδας #Thisisacoup», γράφει στο Twitter η Σούζαν Μουρ, αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, έγραψε: «Μιλάνε για εμπιστοσύνη. Μόνο και μόνο για να συντάξουν μία πρόταση που είναι καθαρή ταπείνωση. Λαμπρή ιδέα. #ThisIsACoup».

Εικόνες που συνοδεύουν το hastag δείχνουν μεταξύ άλλων τον Σόιμπλε με μία σβάσιτκα και την μπλε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο κύκλος των χρυσών αστεριών έχει αναδιαταχθεί με το ίδιο σύμβολο των ναζί. Δείχνουν επίσης εικόνες από τη γερμανική Κατοχή της Ελλάδας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top