ΕΛΛΑΔΑ

Έγγραφο-σοκ: «Time out» από την Ευρωζώνη προτείνει το Eurogroup

Έγγραφο-σοκ: «Time out» από την Ευρωζώνη προτείνει το Eurogroup

Τη μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους, προβλέπει το προσχέδιο του Eurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κυκλοφόρησε οι ελληνικές αρχές καλούνται να προχωρήσουν στην δημιουργία του ταμείου αυτού, όπου θα κατατεθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του χρέους και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται στα 82 με 86 δισ. Ευρώ, ενώ θα κληθούν οι Θεσμοί να αναζητήσουν τρόπους για τη μείωση του κενού αυτού μέσω επιτάχυνσης και διεύρυνσης των αποκρατικοποιήσεων.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες: Να αναπτύξουν ένα σταδιακά αυξανόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διοίκηση. Επιπλέον, τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία (ύψους 50 δισ. Ευρώ) θα μεταφερθούν σε ένα υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος. Ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσαν να το διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές υπό την επιτήρηση σχετικών ευρωπαικών θεσμών».

Στο έγγραφο του Eurogroup εκφράζεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο οφείλεται σύμφωνα με τους ΥΠΟΙΚ στις διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. 

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτές οφείλονται στην χαλάρωση των πολιτικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, που οδήγησε στην πρόσφατη επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού και δημοσιονομικού περιβάλλοντος. Το Εurogroup υπενθυμίζει ότι τα κράτη Μέλη της Ευρωζώνης έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια ένα εντυπωσιακό σύνολο μέτρων για την υποστήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία διευκόλυναν το μονοπάτι της εξυπηρέτησής του και μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες», γράφει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

«Time out» ή αλλιώς «προσωρινή» έξοδος από την Ευρωζώνη

«Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους δανειστές στο ακέραιο και έγκαιρα. Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα time-out από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους», συνεχίζει το έγγραφο.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευτεί να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες του ελληνικού συστήματος διοίκησης, σε συμμόρφωση με ένα πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Άλλη μία δέσμευση είναι η εξομάλυνση των μεθόδων συνεργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών στην Αθήνα και η βελτίωση της υλοποίησης και της παρακολούθησης του προγράμματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να συζητά με τους θεσμούς όλα τα προσχέδια νόμων στους σχετικούς τομείς και να αποσπά την συγκατάθεσή τους αρκετά νωρίτερα από την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή από την υποβολή τους στην βουλή. To Εurogroup τονίζει ξανά ότι η εφαρμογή είναι το σημείο κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι την 20η Ιουλίου την στήριξη των θεσμών και των Κρατών Μελών για τεχνική βοήθεια και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.

Δέσμευση για ελάφρυνση χρέους 

Από την άλλη, το Eurogroup επισημαίνει πως εξετάζεται η εφαρμογή επιπλέον μέτρων για να «μαλακώσει» το χρέος της Ελλάδας, αν κριθεί απαραίτητο, για να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι οι σημαντικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα, που εξηγεί το έγγραφο περιλαμβάνουν πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής μπορούν να εξεταστούν έπειτα από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μία πιθανή νέα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα και θα εξεταστούν έπειτα από μία θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Επισημαίνεται, πως τα αποσπάσματα του εγγράφου-τέρας που βρίσκονται εντός αγκύλης πρόκειται για σημεία που δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα.

 

protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top