Το έργο του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και τη συνεισφορά του στην πρόοδο που έχει επιδείξει η Κύπρος στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας εξήρε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ιδρύματος την Παρασκευή.
Υποδεχόμενος τον Υπουργό, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας & Καινοτομίας και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ Δρ Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη του προς τον οργανισμό και τη συνεχή του στήριξη, προσθέτοντας πως το ΙδΕΚ υλοποιεί συνεχώς τις δεσμεύσεις του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ στα χρονικά πλαίσιο που έχουν τεθεί, με στόχο την πλήρη απορρόφηση των πόρων.
Συνεχάρη επίσης το ευρύτερο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας για την όλη προσπάθεια, καθώς οι διεθνείς, ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι, δείκτες δείχνουν τη βελτίωση της χώρας.
«Η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί αιχμή της ανάπτυξης για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, για να διαφοροποιήσουμε το μοντέλο μας ούτως ώστε να έχουμε τον αντίκτυπο που επιθυμούμε. Δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε, αλλά για να δείξουμε τις πράξεις μας», τόνισε σχετικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την επίσκεψή του στο ΙδΕΚ καθώς, όπως ανέφερε, φτάνοντας στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης βλέπουμε όχι σημαντική πρόοδο αλλά άλματα όσον αφορά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας που πλέον αντανακλώνται και τους διεθνείς δείκτες, όπως οι τελευταίες επιδόσεις στο European Innovation Scoreboard, όπου η Κύπρος πλέον μπορεί να είναι περήφανη για αυτή την τεράστια πρόοδο που έχει υλοποιήσει.
«Αυτή η τεράστια πρόοδος δεν ήταν τυχαία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις σκληρές προσπάθειες του ΙδΕΚ και στην αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση των κονδυλίων», τόνισε, προσθέτοντας ότι για την περίοδο 2021-2027 το ίδρυμα διαχειρίζεται κονδύλια που αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα υπόλοιπα κονδύλια που διαθέτει η κυβέρνηση είτε προς στήριξη των ερευνητικών κέντρων, είτε για στήριξη των πανεπιστημίων.
Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης πως έχουν χτιστεί σχέσεις μεταξύ έρευνας και καινοτομίας και των πανεπιστημίων και μέσω των προγραμμάτων του ΙδΕΚ και οι πολιτικές από αστόχευτες, αποσπασματικές χορηγίες αμφιβόλου αποτελέσματος στο παρελθόν έχουν πλέον αλλάξει, οδηγώντας στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος.
«Υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο διασύνδεσης μεταξύ της έρευνας και της καινοτομίας και των πανεπιστημίων, πρέπει να υπάρχει διασύνδεση με την αγορά και για αυτό εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούμε π.χ. να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία εταιρειών από πανεπιστήμια και για τεχνοβλαστούς, κάτι που δυστυχώς συναντά ανεξήγητες αντιδράσεις».
«Αν είναι ποτέ δυνατόν να μιλούμε για μια χώρα η οποία θέλει να διαπρέπει στην έρευνα και την καινοτομία αλλά κάποιοι να λένε ότι τα πανεπιστήμια είναι μόνο για να διδάσκουν, χωρίς σύνδεση με την αγορά εργασίας και να υπάρχουν αυτές οι νοοτροπίες», σημείωσε.
Κλείνοντας, ο Υπουργός συνεχάρη το ίδρυμα για τη δουλειά που επιτελεί τα τελευταία χρόνια σε πλήρη συντονισμό με το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη ως αναπόσπαστη παράμετρο της προόδου που έχει επιτευθχεί αλλά και που θα επιτευχθεί στο μέλλον.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στη Λάρνακα: Πέθανε ο ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας - Δείτε φωτογραφία του
• Σε αναμονή οι κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων για το «επίδομα θέρμανσης» – Πότε θα δοθεί
• Οι αργίες του 2025: Δείτε πότε πέφτουν και πόσα τριήμερα έχει το νέο έτος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις