Δεν περνάει πλέον μια μέρα που η τουρκική ηγεσία στο ανώτατο επίπεδο-αυτό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-να μην «ανεβάσει πίστα» στη προκλητικότητα και στις ευθείες απειλές που εκφέρονται με ρυθμό πολυβόλου ως προς τα ελληνικά νησιά.
Η… αποχαλίνωση του Τούρκου προέδρου προκαλεί ευλόγως ανησυχία στην Αθήνα, αλλά πλέον και προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα, καθώς ο κ. Ερντογάν επιτίθεται και εναντίον των ΗΠΑ λόγω των προβλημάτων στα εξοπλιστικά, αλλά και εναντίον της Ε.Ε., εφόσον του δοθεί η ευκαιρία.
Παράλληλα, χθες είχαμε μια νέα ξεκάθαρη τοποθέτηση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κατόπιν έντονης ελληνικής κινητοποίησης στην Ουάσιγκτον και παρά την προσπάθεια Τούρκων δημοσιογράφων να φέρουν τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε θέση…Πόντιου Πιλάτου, με τον Νεντ Πράις να επισημαίνει ότι «“η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Μάλιστα, ο κ. Πράις έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ως προς το σκέλος του εξοπλισμού των νησιών, ότι αυτές οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, απορρίπτοντας έτσι στην πράξη τις τουρκικές αιτιάσεις και προς τη μεριά της Ουάσιγκτον.
Σήμερα, δε, θα υπάρξει και νέα απάντηση στις τουρκικές επιθέσεις, καθώς ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ειδική τελετή για την ονοματοδοσία της νέας πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» του Πολεμικού μας Ναυτικού, την ώρα που οι Τούρκοι εκδίδουν νέα NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου για το ερευνητικό Γιουνούς, το οποίος, βεβαίως, δεν έχει και…σπουδαίες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Κλιμάκωση βήμα-βήμα
Και μπορεί στην Αθήνα ανώτερες κυβερνητικές πηγές να τηρούν στάση αναμονής, παρά την ανησυχία που επικρατεί στις ανώτερες κλίμακες της διπλωματίας για την τουρκική απώλεια ελέγχου, οι γείτονες, όμως, συνεχίζουν να συντηρούν ένα απειλητικό κρεσέντο λόγω και έργω.
Στην πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της γείτονες η Ελλάδα απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης, με έμφαση το θέμα των νησιών. «Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας ενάντια στις μάταιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει απομακρυνθεί τόσο από την λογική ώστε να φτάνει να σαμποτάρει δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να ανοίγει πυρ κατά πολιτικών πλοίων που ταξιδεύουν στα διεθνή ύδατα. Καλούμε στην κοινή λογική τους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος.
«Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ταχύτατη ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου. Αυτό, άλλωστε, είναι και το πάγιο μήνυμα της Ελλάδας προς όλα τα ακροατήρια, εντός και εκτός, ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που κλιμακώνουμε, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν ότι πλέον αυτό το επιχείρημα ακούγεται όλο και ευκρινέστερα.
Παραλήρημα Ερντογάν και κατά ΗΠΑ
Βεβαίως, παράλληλα με το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφαλείας, ερχόταν και ο Ταγίπ Ερντογάν να ξεσπάσει κατά πάντων με συνέντευξή του σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Μάλιστα, το ενδιαφέρον πλέον είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος βάζει ευθέως στο στόχαστρο και τις ΗΠΑ.
«Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και πυρομαχικά στα νησιά», είπε ο κ. Ερντογάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ. «Όλα αυτά εντοπίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι μόνο τα εντοπίσαμε αλλά και αμερικανικά τεθωρακισμένα χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν. Εμείς λέμε στις ΗΠΑ, δεν θα βρείτε σύμμαχο σαν την Τουρκία. Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ για να μην μας πουν αργότερα πως δεν τους είχαμε προειδοποιήσει», είπε ο κ. Ερντογάν.
Κατηγόρησε, μάλιστα, την Ελλάδα ότι κλείνει και τον…διεθνή δικαστικό δρόμο, αλλά και ότι αποφεύγει να προβεί σε συναντήσεις με την Τουρκία, λησμονώντας, βεβαίως, ότι ήταν ο ίδιος που εκστόμισε προ μηνών το «Μητσοτάκης γιοκ». «Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε; Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη», είπε ακόμα ο κ. Ερντογάν.
Στις ΗΠΑ, πάντως, το ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου δεν έχει «γράψει» καθόλου καλά, ιδίως σε μια περίοδο που οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες λόγω της εγγύτητας του κ. Ερντογάν με τον κ. Πούτιν, με τον οποίο θα έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα. Παρά τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου, πάντως, το εμπάργκο στους τουρκικούς εξοπλισμούς δεν έχει αρθεί και αυτό είναι κάτι που εντείνει τον εκνευρισμό του κ. Ερντογάν, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της Ελλάδας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς.
Μάλιστα, στην Άγκυρα, όπως αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκάλεσε πρόσθετο εκνευρισμό η απόφαση του State Department να άρει το εμπάργκο εξοπλισμών στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις