Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους κύκλους της Εκκλησίας της Κύπρου, με τους γνώστες του παρασκηνίου να κάνουν λόγο για επαναφορά της σεναριολογίας για τη διαδοχή στο Αρχιεπισκοπικό αξίωμα. Παρόλον ότι ο Μακαριότατος ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, η βεβαρημένη υγεία του λειτουργεί ως αιτία για συζήτηση της επόμενης μέρας, τόσο εντός της Αρχιεπισκοπής όσο και σε φερόμενους μνηστήρες του θρόνου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου.
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από τον αρχιεπισκοπικό κύκλο φέρεται να προκρίνεται η συνέχιση της γραμμής που χάραξε ο νυν Αρχιεπίσκοπος και ο προκάτοχός του, Χρυσόστομος Α’, σε μια σειρά από ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό αλλά και με ζητήματα διακυβέρνησης της Εκκλησίας της Κύπρου, των σχέσεών της με άλλες εκκλησίες, τη διαφύλαξη της παρεμβάσεις ή και επιρροές από άλλες Εκκλησίες με πολιτικές συνέργειες.
Συνεργασία Λεμεσού-Ταμασού
Σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, δηλαδή τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό, φαίνεται να καταγράφεται μια σύγκλιση ανάμεσα στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Ταμασού, Ησαΐα. Οι δύο μητροπολίτες, προσπαθούν να τηρήσουν αποστάσεις από τη ρωσική εκκλησία, η οποία επικρίνεται ότι επιχειρεί να αυξήσει τα ερείσματά της σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου τα πρωτεία αμφισβητεί. Εν πάση περιπτώσει ο Λεμεσού Αθανάσιος, εκπρόσωπος των λεγόμενων Βατοπεδινών, και ο Ταμασού Ησαΐας, της ομάδας των Κυκκωτών, φέρονται να βάζουν κάτω τις μέχρι τώρα διαφορές τους και να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν στο ζήτημα της διαδοχής. Από το στρατόπεδο της αρχιεπισκοπής φέρεται να προκρίνεται ο Πάφου Γεώργιος ή και ο Κωνσταντίας Βασίλειος. Αγνωστες όμως παραμένουν οι προθέσεις του Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος ακόμη δεν άνοιξε τα χαρτιά του, κατά πόσον ενδιαφέρεται να διεκδικήσει ρόλο την επόμενη μέρα ή εάν θα στηρίξει κάποιον από τους διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού θρόνου. Ο Ησαΐας υπήρξε πνευματικό τέκνο του Επισκόπου Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, ο οποίος διατηρεί πλέον πολύ καλές σχέσεις με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, παρά το γεγονός ότι αναμετρήθηκαν στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006, στις οποίες επικράτησε ο νυν Αρχιεπίσκοπος.
Με βάση τη νέα διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Ιερά Σύνοδο. Συγκεκριμένα οι πιστοί θα ψηφίσουν όποιον ιεράρχη επιθυμούν. Οι τρεις πρώτοι που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους θα αποτελέσουν το λεγόμενο «τριπρόσωπο», δηλαδή την τριάδα από την οποία η Σύνοδος θα εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο. Με βάση τις εκλογικές ισορροπίες, η ομάδα που πρόσκειται στον Αρχιεπίσκοπο ελέγχει την πλειοψηφία στη Σύνοδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις