Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και όχι αντιπαραθέσεων ανέφερε, λέγοντας πως η μορφή λύσης έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, και θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Μιλώντας στην Πάφο μετά την τέλεση του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου των ηρώων Στέλιου Σιέπη , Χριστόδουλου Κεφαλλονίτη και Λάμπρου Σιέπη στον Ιερό Ναό Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο κ. Ομήρου ανέφερε πως στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία, όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση.
Σήμερα, 41 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα τραγικά αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας, ανέφερε ο κ.Ομήρου.
Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου. Η άτεγκτη στάση στις συνομιλίες έχουν παγιώσει την κατοχή και συντηρούν το μαρτύριο του λαού μας για 41 ολόκληρα χρόνια, ανέφερε .
Επεσήμανε ακόμη, πως η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας με τις γνωστές διαχρονικές θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις που έχουν επαναρχίσει, σημειώνοντας ωστόσο πως η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία.
Η Τουρκία θα πρέπει – όπως είπε- να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια λύση που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.
ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι γι’ αυτό που αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε. για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία.
Είπε ακόμη πως πρέπει « να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο», όπως ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης πως Θα πρέπει ακόμα η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Απευθυνόμενος στους μάρτυρες ήρωες της Κάτω Πάφου ο κ. Ομήρου τους διαβεβαίωσε , ότι με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα κοιτάξουμε μπροστά, για να διαγράφουμε πορείες λυτρωτικές για το μέλλον.
Γιατί δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τα όνειρα, τα δικά μας όνειρα, να λεηλατηθούν και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν, είπε .
Η μνήμη σας θα είναι αιώνια, κατέληξε όπως ασταμάτητος θα είναι ο αγώνας μας ως την τελική δικαίωση, ως τη δικαίωση της θυσίας σας.
Μετά το μνημόσυνο έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων στο πάρκο Αγίας Μαρίνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις